rüzgarın oğlu zeynel erdem ceydilek kasım 2013 erdemceydilek.wordpress.com
kırmızı-siyah formayla kesintisiz 13 yıl!
1939 yılında inegöl’de doğan zeynel soyuer, 19 yaşındayken transfer görüşmesi için randevulaştığı ankaragüçlü yöneticilerin icabet etmemesi üzerine, aynı gün gençlerbirliği ile anlaşır. 1958-1971 yılları arasında kesintisiz 13 yıl kırmızı-siyahlı formayı giyer. rüzgarın oğlu zeynel, gençlerbirliği’nin ligi 3. bitirdiği 1965-1966 sezonunda köylü selçuk, tezcan, baba tevfik, paçoz oktay gibi isimlerle birlikte de kadrodadır, ligi altınordu’nun üzerinde sondan ikinci bitirip küme düştüğümüz 1969-1970 sezonunda da!
“haydi rüzgarın oğlu!”
1960′lı yılların başında ankara’da oynanan ve 3-0 gençlerbirliği’nin kazandığı özel bir maçta, beşiktaş filelerini havalandıran üç golü de zeynel soyuer atar. maraton tribününde yerini alan bir gençlerbirliği taraftarı hızını alamaz ve bağırıverir: “haydi rüzgarın oğlu!” 1960 roma olimpiyat oyunları’nda 100 metre yarışını kazanan ve 1928′ten beri bunu yapmayı başaran ilk abd’li olmayan atlet olan ünlü alman 100 metre sprinteri armin harry’nin lakabından esinlenmiş olması kuvvetle muhtemeldir bu taraftarın. gazetelerdeki maç raporlarında, “rüzgarın oğlu zeynel rakip kale sahasına fırtına gibi girdi” cümlelerinin sıkça yazıldığı zamanlardır.
zeynel soyuer, sadece turgut özal’ın bile yıllar sonra “sizde bir rüzgarın oğlu vardı” diyerek hatırlayacağı bir gençlerbirliği futbolcusu değildir. aynı zamanda, “yahu bana hangi takımı tuttuğum sorulmaz” diyecek kadar da gençlerbirliklidir. gençlerbirliği’nin camia olarak yıllardır sahip olduğu efendi ve centilmen takım hüviyeti, bu formayı ıslattığı 13 yıl boyunca rüzgarın oğlu zeynel’de vücut bulur.
futbolu bırakmaya yakın, 1970′li yılların başında antrenör kurslarına katılmaya başlar. 1973′te teknik direktörlük kariyerine sitespor ile başlar, ardından 2 yıl genç milli takım hocalığını üstlenir. kariyeri boyunca, diyarbakırspor, gaziantepspor ve samsunspor’u birinci lige çıkarma başarısı gösterir. futbol dünyasının değişen ve kirlenen yapısı, ancak 1998 yılına kadar sahalarda hocalık yapmasına müsaade eder, ardından da bu yeni yapı “bize uymuyor” diyerek veda eder çok sevdiği yeşil sahalara. elbette bir de cavcav ile halen sürmekte olan küslüğü vardır, ki o konuya şimdi girmeyelim.
efsanenin efsaneye tanıklığı!
ali coşar isimli bir internet blog yazarı, fenerbahçe ile istanbul’da oynanan ve 3-3 biten, tarihe de gençlerbirliği başkanı orhan şeref apak ve fenerbahçe başkanı fikret arıcan arasındaki iddiadan ötürü “rozet maçı” olarak geçen maçta rüzgarın oğlu zeynel’in kornerden attığı golü çok farklı ve ilginç bir anekdotla anlatıyor bizlere. daha doğrusu 1961 yılının “mithatpaşa stadının saygılı ve cevval top toplayıcısı” apo lakaplı 15 yaşındaki bir çocuğun gözünden aktarıyor:
“o yıllardan unutamadığı tarih, 5 mart 1961′dir: gönül verdiği takım mithatpaşa stadı’nda gençlerbirliği’ni ağırlamaktadır. apo, fenerbahçeli oyuncuları yakından görmekten heyecanlı, şevkle çalışmaktadır. maç istediği gibi gitmez. gençlerbirliği’nin golcüsü, rüzgarın oğlu zeynel soyuer sahadadır. gençler-fener karşılıklı gollerle maça devam eder. apo top vericidir. futbol aşkını temellendiren isimlerden rüzgarın oğlu, onun tarafında oynamaktadır. maçın 35. dakikasında, köşe gönderinde topun başında zeynel vardır. apo zeynel’e bakar, zeynel topa ve saha içine, top doğrudan kaleye gider ve gol olur. 3-3 biten maç sonunda üzülür, ama bir futbol efsanesinin golüne tanıklığını hayat boyu saklar hafızasının zulasında…”
bu anıların sahibi olan o 15 yaşındaki küçük çocuk, 1968 yılında moğollar grubuna dahil olan ve ardından gelen yıllar boyunca da sayısız film müziğine imza atan “ak saçlı derviş” cahit berkay’dır. efsanenin efsaneye tanıklığı böyle bir şey olsa gerek!
——————— not: bu yazıda, tanıl bora’nın “ankara rüzgarı: gençlerbirliği tarihi” kitabı, atilla türker’in ocak 2007′de hürriyet ankara eki’nde yayınlanan zeynel soyuer röportajı ve goo.gl/zkhgu adresinde ali coşar’ın yazdığı “sokaktan hikayeler 2: apo topu at! tut zeynel tut!” başlıklı yazı kaynak olarak kullanılmıştır.