ankara futbolu: bazen karakter oyuncusu, bazen figüran tanıl bora "cumhuriyet'in ütopyası: ankara" (ankara üniversitesi yayınları, 2012)
ankara, türkiye’nin futbol sahnesinde hemen her zaman varoldu. ama hiçbir zaman başrolde değil. jönlerin istanbullu olduğu bir filmde bazen saygın bir karakter oyuncusuydu, bazen bir yan rol, bazen sadece figüran.
ilk takımlar ve “resmî” futbolun başlangıcı
ankara’da futbolun başlangıçlarına ilişkin eldeki kaynaklar biraz sislidir. ayak topu peşinde koşmaya istanbul’a, izmir’e, trabzon’a kıyasla daha geç, ancak 1910’lara doğru başlandığı kabul ediliyor. yahudi nüfusun öncülüğünden söz edenler var. yaklaşık 30 bin nüfuslu şehrin bir yandan talebeleri, diğer yandan muhtelif işletmelerin işçileri, çırakları, kaidesiz, kara düzen top koşturmuşlar. gayrı federe takımlar kurulmaya başlamış: rehber-i sanayi, albayrakspor, gayret gençlik, nümune-i sübyan, besalet , tapa gençlik gücü, sultanî idman yurdu, ankara idman yurdu, anadolu sanatkârangücü, talimgâhgücü, bahriyegücü. bu takımların çoğu, istiklâl harbi dolayısıyla ankara’ya gelen askerî talimgâhlara, askerî sanat okulu talebe ve ustalarına dayanıyor. istiklâl harbinin kritik zamanlarında bile futbol oynanmaya devam edilmiş ankara’da. nizamî bir lig kurulmazdan önce, cuma günleri cebeci çayırında, halkın ilgiyle izlediği iddialı maçlar oynanırmış. bir yandan cirit atılan, güreş tutulan bu mesire yerinde, bugün cebeci stadı ve pazar yeri bulunuyor.
kurulan ankara futbol birliği’nin 1921’de ankara ligini oluşturma kararından sonra, ilk resmî futbol müsabakası 26 ekim 1922’de oynanmış. bu müsabakaya çıkan anadolu sanatkârangücü ve talimgâhgücü takımları, 1923 ağustos’unda birleşerek anadolu-turan sanatkârangücü adını alacaktır. askerî sanayii idareci ve işçilerine dayanan bu kulüp, bugün taşıdığı isme ise 1933 yılında kavuşacaktır: ankaragücü.