veli necdet arığ'ın mke ankaragücü belgeseli kitabından;
ankara'da ilk stad ve cumhuriyet döneminin ilk lig maçı
kurtuluş savaşı sonrasında ankara da spor yapılabilecek tek bir tesis yoktu.
bunu nazara alan atatürk, muhafız tabur komutanı bnb. (sonradan general) ismail hakkı tekçe'ye verdiği direktif ile anıttepe eteklerinde muhafız taburunun bulunduğu bölgede bir stad yapılmasını emretmişti
atatürk'ün, yapımını sık sık kontrol ettiği o zamanki adı istiklal sahası, sonraki adı ise muhafızgücü stadı 13 eylül 1923 günü hizmete hazırdı. o gün açılışı yapılacak olan stad çiçekler gibi süslenmişti. açılış töreni için çeşitti spor hareketlerinden oluşan bir "müsamere" hazırlanmıştı. açılış töreni üç gün üç gece sürecek bu süre zarfında, boks, güreş, atletizm yarışlarının yanı sıra parfiks ve halter müsabakaları da yapılacaktı. halkın ilgisini çekebilmek için törene eşek yarışı cimkamada (güldürücü spor türü) eklenmişti.
istiklal sahası o yıllarda şehrin hayli uzağında kalıyordu. muhafız taburu vasıtaları halkı stadyuma ücretsiz olarak götürüp, getirmişler, ayrıca stadyumda açılan soğuk büfede ağırlaşmışlardı. tören süresince halktan duhuliye alınmamıştı.
tören programına dahil ve gece yapılan güreş müsabakalarım büyük önder atatürk'te izlemişlerdi.
istiklal sahası (muafızgücü) stadı 13 eylül 1923 cuma günü turan sanatkaran ve anadolu sanatkarangücü takımlarının oynadıktan karşılaşma ile hizmete girdi
fiküstürde aynı teşekküle ait iki kuruluş takımının ilk maçta karşı karşıya gelişi futbol encümeni reis ve azalarını hayli tedirgin etmişti taraflar aralarında kavga çıkarır da maç yarıda kalırsa diye... bu yüzden müsabaka için çok sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı.
maçı o yılların ünlü hakemlerinden harbiyeli niyazi idare edecek, stad komiserliğini de teğmen (sonradan harbokulu kumandanı, ulaştırma bakanı) tabii senatör general sıtkı ulay yapacaktı.
iki kulübün de reisliğini yapan imalatı harbiye tamirhane müdürü yarbay mehmet nuri'de her iki taraf futbolcularına centilmence davranışları konusunda talimat vermiş, kendilerini uyarmıştı.
tek bir üzücü olayın meydana gelmediği aynı kuruluşun iki kulübü arasındaki bu ilk lig maçını hüsrev eldem'in attığı golle anadolu sanatkarangücü 1 -o kazanmıştı.
tarafların bu maçtaki tertipleri şöyle idi
anadolu sanatkarangücü: kazım - ibrahim somçelik, memduh eldem, emin abidin ünlü, hüseyin tezel, galip eldem, şaban, rıfat taşpnar, nuri talisin, hüsrev eldem, şevki.
turan sanatkarangücü takımında yer alan abdülkadir aynı zamanda genel kaptan ve takım kaptanı idi. takımın antrenörlüğünü de yapıyordu.
anadolu sanatkarangücü'nün takım kaptanı ve antrenörü ise nuri tahsin idi
anadolu sanatkarangücü takımından galip eldem, turan sanatkarangücü'nden ise naim örsmen, osman nuri inceler ve kaleci kadir, ankara karmasının 6.5.1923 günü ankara'da hamit'in tarlasında devrin güçlü kuruluşlarından süleymaniye ile yaptığı ilk dış temas tertibinde yer almışlardı. aynı elemanlar ankara karmasının ilk dış teması olan 1.7.1923 günü eskişehir'de eskişehir karması ile oynanan maçta da yer almışlardı.
ankara karması ilk maçta süleymaniye'ye 3-0 yenilmiş, ikinci maçta ise eskişehir karmasını 5-0 yenmişti.
ankara'da ilk defa tertip edilen 1922-1923 sezonu lig maçlarında tatimgahgücü birinci turan sanatkarangücü ise ikinci oldular.