1966 ve 1978 dünya kupalarında hakemler, ev sahibi ülkeleri “açıkça" kolladılar. 1966’da ingiltere "tartışmalı" gollerle kupaya uzanırken 78’de de arjantin'in sert futboluna göz yumdu.
cumhur canbazoğlu
roma - italya 90 dünya kupası'nda bazı hakemlerin verdikleri ters kararlarla "can yaktığı" tartışılırken daha önceki dünya kupalarında belgelenen hakem hatalarını çizmek günün konusu oldu. daha önceki kupalarda "birçok takımın canını yakan" hakemler gözler önüne serilirken özellikle 1966 dünya kupası'nda ev sahibi ingiltere'nin "açıkça" kayırıldığı belirtildi. 1978 dünya kupası'nda da arjantin'i koruyan hakemlerin, takımların kaderlerini çizdiği söylendi:
1930 uruguay: futbol kuralları tam oturmadığından ilk dünya kupasında hakem hataları fazlaca göze çarpmadı.
1934 italya: italya'daki kupada faşist rejim kupayı almak için elinden geleni yaptı. çeyrek finalde italya - ispanya maçında belçikalı hakem bert, 25 dakika uzatma oynattı.
1938 fransa: bu kupada hakemler başarılıydı. ancak çeyrek finalde fransız hakem chpdevalle brezilya'nın 2-1 üstünlüğü ile biten maçta çek senecky'nin nizami golünü saymadı. 2. maç oynanması gerekti.
1958 isveç: tek hakem hatası yarı finalde f. almanya - isveç maçında yaşandı. almanlar 1-0 öndeyken liedholm'ün topu eliyle düzeltip verdiği pasta skoghund beraberliği sağladı. macar hakem zsolt'un çok kötü bir yönetim gösterdiği bu maçı ev sahibi ülke 3-1 kazandı.
1962 şili: oyun alanının içi ve dışında "şiddet" yaşandığı bir kupaydı. şili - italya karşılaşmasında önce machio sonra david'i yumrukla deviren "boksör" sachiez, ingiliz hakem kenneth alison tarafından sahadan çıkarılmadı.
1966 ingiltere: bu kupa, ev sahibinin kayrıldığı en belirgin şampiyona olarak belleklerde kaldı. çeyrek final elemelerinde ingiltere fransa'yı 2-0 yenerken perulu hakem yarmasaki, yan hakemin ısrarla bayrak kaldırmasına aldırmadan ingilizlerin ofsayttan attığı golü geçerli saydı.
finalde uzatmalar oynanırken ingiliz hurst'ın attığı şut önce direğe sonra yere vurdu. isviçreli hakem önce golü onaylamadı, ancak ingiliz futbolcularn itirazı üzerine kararını değiştirip santrayı gösterdi. bbc yıllar sonra bu şutun gol olmadığını görüntülerle dünyaya açıkladı.
1970 meksika: en temiz kupaydı. hiçbir oyuncu kırmızı kart görmedi.
1974 f. almanya: genelde centilmenlik sınırları içinde geçen bir kupa oynandı. f. almanya hakkıyla şampiyon oldu.
1978 arjantin: ev sahibini koruyan hakemler "geri göndüler". ilk turda arjantin macaristan'ı 2-1 yenerken galibiyete yardımcı olan portekizli hakem garrido macarların en iyi oyuncusunu oyundan attı.
arjantin'in gruptan ilk sırada çıkabilmesi için peru kalecisi quiraga sakat olduğunu ileri sürerek maça çıkmadı. fransız hakem wurtz'un da "kollaması ile" arjantin 6-0 galip geldi. naçtan sonra dünya basını arjantinli generallerin peru'yu ve hakemi satın aldığını iddia ettiler.
1986 meksika: maradona'nın elle attığı gol hakem dahil tüm dünyayı şüpheye düşürdü. bu kupadaki ilk önemli hakem hatası brezilya - ispanya maçında yaşandı. (1-0) avustralyalı hakem bambridge, michel'in attığı muhteşem golü saymadı.