yıllarca top çizgiyi geçtiydi geçmediydi tartışması yapılan maç olarak futbol tarihimize geçmiştir. bu konuda 1966 dünya kupası finalinde ingiltere'nin almanyaya attığı(veya atamadığı) gol gibi hala tartışılmaya devam edilmektedir. maçın hemen ilk dakikası içinde fenerbahçe defansında zannediyorum socynzki nin hatalı pasını takip eden şifo mehmet beşiktaşı 1-0 öne geçirmiş, bizlere de (o zamanın şartları altında) ekran karşısında eyvah gene farklı bir bjk mağlubiyeti geliyor dedirtmiştir. daha sonra aykut kocaman'ın 32 ve 48. dakikalardaki golleri ile fenerbahçe 2-1 öne geçmiştir. okul tarafındaki kaleye soldan atak yapan şifo mehmet 86.' da kaleci engin ipekoğlu'na topu çarptırarak attığı şut fizik kurallarına aykırı bir rota seyretmiş, kale çizgisinde semih tarafından çıkartılmıştır. yan hakem çetin oytuner gol kararı ile santraya koşmuş, saha bir anda karışmış, gençliğin verdiği heyecan ile o zamanlar binbir küfür etmemize sebep olmuştur. ancak yıllar sonra semih topu içerden çıkardığını itiraf etmiştir. dolayısı ile gol kararı doğrudur. bu nedenle çetin oytuner'in belki de hakemlik hayatının çabuk sona ermesine neden olan bu kararı dolayısı ile ettiğim küfürlerden dolayı burada kendisinden bir daha özür diliyorum.
not: yan hakemlerin o açı ve o kadar mesefeden topun çizgiyi geçip geçmediğine karar verebildiklerine hala inanmıyorum.
fenerbahçe'nin tüm lig tarihinde ilk beraberliğini aldığı en geç 2 haftadan biri olup her iki beraberlikte ligin 10.haftasında gelmiştir.( diğeri 1996-97 de gene 10.haftada alınan vanspor 2-2 beraberliğidir)
-besiktas maçinda sifo mehmet’in topunu çizgiden siz çikarmistiniz. top içerde miydi? disarida mi?
“yillar geçti bu soruyu hala soruyorlar. 15 senelik olay geçen gün yine bir televizyondan aradilar, sordular orada da açikladim, evet goldü, topu içerden çevirmistim.”
-peki gol oldugunu bile bile hakeme itiraz ettiniz mi? yoksa diger arkadaslariniz itiraz ederken siz arada bir sey olmamis gibi mi davrandiniz?
“ettik tabi, ortalik karismisti zaten, sampiyonluga gidiyorduk, lider besiktas’ti ve bizim yenmemiz gerekiyordu maç 2-1 üstünlügümüzle devam ederken o pozisyon oldu, hem de maçin bitimine 2 dakika vardi. hakem ahmet çakar golü verince, hep beraber, yedek kulübesi de dahil hakeme itiraz ettik. hatta çakar bana yillar sonra ‘saçlarimi beyazlattin, madem pozisyonu gördün niye itiraf etmedin’ diye sorup durdu.”
bu sezonu sampiyon kapayan besiktas toplamda aldigi 23 galibiyetin 11 ini son dakikada attigi gollerle almistir.
bu macta besiktas daha 1. dakikada dolmadan sifo mehmet in, f.bahce kalecisi engin in bacak arasindan attigi golle 1-0 önde basladi. 32. dakikada bu sefer aykut kaleci bako nun bacak arasindan attigi golle durumu esitledi. 48 de tekrar aykut sahneye cikti ve kalecinin uzanamayacagi köseye sert bir sutla f.bahceyi 2-1 öne gecirdi. fakat 87 de mehmet in golüyle durum 2-2 oldu ve mac bu skorla bitti.
besiktas'in son dakika golleriyle kazandigi diger 10 mac söyledir;
16 kasım 1991 yılında oynanan ve 2-2 biten karşılaşmanın son dakikasında mehmet özdilek'in attığı golün çizgiyi geçip geçmediği çok tartışılmış aradan geçen yıllara rağmen hafılardan silinmemişti. o maçta türk hakemliğinin önemli ismi ahmet çakar düdük çalmıştı.
lig tv'de yayınlanan futbol gündemi'nde bu golde topun çizgiyi geçip geçmediği "piero" yöntemiyle ortaya çıkarıldı.
programa maçın hakemi ahmet çakar ve golü verdiren yardımcı hakem çetin oytuner de katıldı.
ahmet çakar o golü verdiği için çok eleştirildiğini ve bazı kişiler tarafından fenerbahçe düşmanı olarak gösterildiğini belirtek bu gol kararının kendisini çok etkilediğini ve günlerce sokağa kamufle olarak çıktığını söyledi. hatta bu maçtan 4 yıl sonra evlendiğini belirterek, "fenerbahçeli olan kayınpederim beni tanıdığında ilk sorusu geçti mi geçmedi mi? olmuştu" dedi.
çakar, bu pozisyonda topun çizgiyi geçmemiş olması durumunda sorumluluğun kendisine ait olduğunu söylerken, geçmiş olması durumunda ise bunun yan hakemi çetin oytuner'e ait olduğunu söyledi.
çetin oytuner ise bu maçtan sonra yapılan tepkiler nedeniyle hakemliği bıraktığını, hayatının bu olaydan çok etkilendiğini söyledi.
piero ölçümü öncesi golün yakın çekimi ekrana getirildi ve ahmet çakar'a düşüncesi soruldu. çakar, "2008 yılındaki yorumcu ahmet çakar olsam ve bir maçta bu pozisyon olsa 'bu pozisyonda bir şey söylemek çok zor. ama bir şey söylemek gerekirse geçmemiş gibi geliyor' derdim" diye konuştu.
yapılan 'piero' ölçümünde topun 4 cm. çizgiyi geçtiği anlaşıldı.
maçta o topu çıkaran fenerbahçeli semih yuvakuran ise programa telefonla bağlandı ve pozisyonda topun çizgiyi geçtiğini gördüğünü söyledi.
bu pozisyon için düşüncesi sorulan fenerbahçe'nin unutulmaz oyuncularından rıdvan dilmen de, hakem golü verdikten sonra arkadaşlarının hakeme itirazda bulunduğunu belirterek "ben de topu çıkaran semih'e geçip geçmediğini sordum. o da geçtiğini ama itiraz etmemi söyledi" diye konuştu.
fenerbahçe kalecisi engin ile küfürleşen ve canlı yayına da sıçrayan tartışmanın kahramanı çetin oytuner yıllar önce fenerbahçe’nin a takım kadrosuna giren ve yedek kaleci olarak karşılaşmalara çıkan bir isimdir. oldukça uzun bir süre de fenerbahçe ikinci başkanı mehmet özbek’in iş yerinde çalışmıştır.
aziz yıldırım; “bu bir spor karşılaşması, yenmek de var yenilmek de. ancak hakemlerin neticeye tesir etmesi maça gölge düşürüyor. biz yönetim olarak hakemlerden şikayetçiyiz. yan hakem çetin oytuner golü verdi. arkasında da kalecimiz engin’e ağıza alınmayacak küfürler savurdu. iyi niyetli bir kişi bu şekilde davranmaz.”
semih; “top kesinlikle çizgiyi geçmedi. resmen galibiyetimiz çalındı.” (diyerek demeç veren semih, yılar sonra katıldığı bit tv programında topu içerden çevirdiğini söylemiştir.)
şifo mehmet; “amacım topu ali’ye vermekti ancak engin’in ileri çıktığını farkettim ve kaleye vurdum. bence top çizgiyi geçti. ayrıca isimlerini vermek istemediğim bazı fenerbahçe’li futbolcular da saha içinde bize pozisyonun gol olduğunu söylediler. orta hakem ahmet abi hayatının en kötü maçını yönetti.”
ali; “metin oynasaydı yine farklı yenerdik. sevinçleri kursaklarında kaldı. tartışmalı gol ise yüzde yüz gol. engin’in dirseğine çarpan top içeri girdi ve falsolu olan topu semih dışarı çıkardı. pozisyona da en yakın bendim.”
venglos; “maçın ilk ve son dakikalarını düşünmek istemiyorum. bu iki dakika dışında her şey bizim için çok iyiydi. galibiyet hakkımızdı. 3 derbi maçından ikisini kazanıp birisinde berabere kaldık, bu küçümsenecek bir sonuç değil. hiçbir zaman hakemler hakkında konuşmadım ama artık yetti, bu maç normal kararlarla berabere bitseydi bu kadar üzülmezdim. pozisyonu defalarca seyrettim. bu pozisyonda gol kararı vermek büyük haksızlık ve vicdansızlık. kararda büyük etkisi olan yan hakem korner çizgisinden 7-8 metre gerideydi. çizgiye inmeden bu kararı vermek hiç de doğru bir davranış değil.”
milne; “maçı kazanabilirdik, sabrettik ve yılmadık. bütün çocuklar çok çalıştı, morallerini bozmadılar. gol için bir şey söyleyemem çünkü ceza sahasını bile göremiyordum. yalnız fenerbahçe’li futbolcular bile gol demişler.”
- 1991-92 sezonunda 2-2 biten fenerbahçe maçındaki tartışmalı pozisyonda top çizgiyi geçti mi geçmedi mi?
mehmet özdilek: ben açı itibarıyla topun gidişini çok net gördüğüm için maçtan hemen sonra gönül rahatlığıyla topun çizgiyi geçtiğini söylemiştim, o pozisyonda topu çıkarmaya çalışan semih (yuvakuran) o dönem gol olduğunu söyleyemediğini ama topa çizgiyi geçtikten sonra vurduğunu açıkladı geçtiğimiz yıllarda zaten, ilk dakikada takımımı öne geçildiğim karşılaşmada 90+l'de attığım golle de yenilgiyi önledim. o golün asıl büyük önemi ise bizim meşhur yenilmezlik serimizi 49 maça kadar taşımamızı sağlayan unsurlardan biri olmasıydı.
şifo mehmet, tam 17 yıl sonra çizgiyi geçtiği ispatlanacak golünü atmış, beşiktaş, fenerbahçe karşısında son anda 2-2'yi yakalamıştı. san lacivertliler golü veren yan hakem çetin oytuner ile orta hakem ahmet çakar'ın etrafını sarmışlardı. saha karmakarışıktı, tabii ki bülent karpat da oradaydı. karpat mikrofonunu fenerbahçe kalecisi engin ipekoğlu'na yöneltti ve "engin, engin. gol mü? top çizgiyi geçti mi?" diye sordu. zaten engin oldukça sinirliydi ve sansürsüz bir şekilde yanıtını verdi: "ya yan hakeme 'gol değil' dedim, bana 'senin ananı...' dedi. ayıp valla!" evet, ayıp!
#1 mehmet özdilek 16 kasım 1991 fenerbahçe-beşiktaş: 2-2
kazım kanat'ın, "doktor senin yönettiğin bir maç vardı" diye bahsettiği karşılaşmanın öznesidir bu gol... daha maçın ilk dakikasında piotr soczynski topu mehmet'e kaptırıp fenerbahçe'nin maça 1 -0 yenik başlamasına sebep olur. ancak aykut kocaman'ın attığı iki gol ve 90 dakikanın dolması ile fenerbahçe tribünleri bayram yerine döner. ancak o da ne! mehmet özdilek kalec. engin ipekoğlu'nun üzerinden topu kaleye gönderiyor... top kale çizgisi üstünden paralel olarak yol alıp, semih topu çizgiden dışarı çıkarmaya çalışırken mehmet çoktan gols evincine başlamıştır bile... hakemin kararı gol olur. her ne kadar golün kahramanları mehmet ve semih "evet top çizgiyi geçti" dese de ahmet çakar ve yan hakem çetin oytuner'in bu kararı seneler boyu tartışılır. maçın canlı yayınında saha içinde görev yapan spiker bülent karpat kaleci engin'e "gol müydü engin?" diye sorunca engin yan hakemin ettiği küfrü tüm türkiye ile paylaşır.
seneler sonra hıncal uluç ve erman toroğlu'nun bu kararı gecenin birinde stüdyoya tuva let kağıdı serip lambada pozisyonunda tartışmaları da gol kadar unutulmaz bir anıdır.
türk futbol tarihinin en unutulmaz karşılaşmalarından birinde kadıköy’de fenerbahçe ve beşiktaş 2-2 berabere kaldı.
maçın daha ilk dakikasında beşiktaş mehmet’le öne geçerken devre aykut’un golüyle 1–1 berabere bitti. ikinci yarının hemen başında fenerbahçe aykut’un ikinci golüyle galibiyete ulaştıktan sonra tüm hatlarıyla saldırmaya başlayan beşiktaş karşısında birçok pozisyonunu topu ezerek harcadı. bitime 3 dakika kala soldan ceza sahasına giren şifo mehmet önce ismail’i geçti, sonra kaleci engin’in üzerinden aşırdığı top kaleye yönelirken semih tarafından çevrildi. pozisyona önce devam diyen ahmet çakar, yardımcısı çetin oytuner’in kararına uyarak golü verir ve kıyamet kopar. hakem 10 dakika duran karşılaşmada fenerbahçe’nin santra atışını kullanmasından hemen sonra da maçı bitirmiştir.
ahmet çakar; “topun gol olduğunu bir allah bir de çetin biliyor. pozisyon oldu, top çizgide döne döne gitti, sonra semih çikardi. hemen çetin’le göz göze geldik. bana okeyi verdi, zaten bence de gol gibiydi. okeyi aldıktan sonra santrayı gösterdim. bu gibi pozisyonlarda gol kararını verebilecek tek kişi yan hakemdir. çetin hoca tam sıfırdaydı, tam çizgide golü verdi. kaçırmasına olanak yok çünkü eskiden kalecilik yaptı. bana topun bir karış içeride olduğuna yemin etti. üstelik son dakikalarda böyle bir karar vermiş olması haklı olma ihtimalini yükseltiyor. bu tip pozisyonlar bizler için büyük talihsizlik. golü ister ver ister verme mutlaka tartışılacak. trt’nin çekiminde gol değil, star’ın çekiminde ise golmüş gibi görünüyor. bunların hiçbirisi sağlıklı değil. çetin’den onayı aldıktan sonra döndüm ve santrayı gösterdim, işte 3 saniyelik gecikmemin sebebi bu. hiçbir futbolcu ya da yönetici centilmenlik dışı bir harekette bulunmadı. engin ile yan hakem arasındaki olayları da görmedim, hiçbir futbolcuyu raporuma yazmadım. fenerbahçeli yöneticilerin açıklamaları da gayet ölçülü.”
çetin oytuner; “pozisyona en yakın bendim. top 10-15 santim içeri girdi. ben spordan gelmiş bir insanım, üstelik fenerbahçe’nin genç takımından yetiştim. futbolcuların bu işten ekmek yediğini gayet iyi bilirim. topun oynandığı pozisyona yakındım. beni tanıyanlar iyi bilirler, engin’e küfür etmedim. engin’in de bana küfür ettiğini kabul etmiyorum. benim için sorun değil, kimseyi rapor etmeyeceğim.”
fenerbahçe - beşiktaş maçının gözlemcisi sedat özselçuk; “yan hakem çetin oytuner, mehmet’in golünde pozisyona çok yakındı. bizim için önemli olan önce yan hakem sonra da orta hakemin kararlardır, onlar da gol diyor. çetin oytuner futbolun içinden gelmiş pırıl pırıl bir hakem. pozisyonda topun içeriye doğru kavis aldığı belli, semih dokunmasa öyle gidecek. engin’in hareketi çok ayıp. çetin oytuner ile konuştum, sinirli davrandığını fakat engin’e küfür etmediğini söyledi. zaten dört saha komiseri var, duysalar onlar duyarlardı. hakem ahmet çakar’in hatası golü geç vermesi, golde haklı ancak geç vermekte haksız. maçı eksik oynattığı iddiasına gelince, kronometre hakemdedir. biz hakemi eksik veya fazla oynattı diye değerlendiremeyiz.”
türk futbolunun yakın geçmişinde meşhur olan “çizgiyi geçip geçmediği netlik kazanmayan” maç, işte bu maçtır. ahmet çakar ve yardımcı hakeminin kararları halen konuşulmaktadır.