...ve en önemlisi, 70'li yılların futbolu toplumsal açıdan beklenmeyecek şekilde ya da tam bekleneceği gibi, hoş bir dengeye oturdu.
mehmet akzambak'ın garip tayininden, okul maçlarının iptaline, federasyon işçilerinin grevinden metin kurt olayına, o doldan bu dala... iyi de, bu bol faullü pozisyonun içinde nasıl bir dengeye? futbolun, günlük hayat içinde kazandığı dengeye: 70'li yıllarda türkiye, müthiş bir politizasyon süreci yaşadı. önceleri, hani şu, 1974 yazında oynanan dayanışma kupası maçlarında 40 bin seyircinin inönü stadı'nda hep bir ağızadan "ecevit, ecevit" tezahüratlarıyla inlettiği günlerde daha yumuşak, sonraları daha sert bir süreç.
işte o süreç, bir sürü genç insanı tamamen politikanın içine itti. kimileri, afyon teorisine kapılıp futbola sırt çevirdi, kimileri futbolla uzaktan uzağa ilgilendi, kimileri de tribündeki yerlerini terketmedi. onlar ve politikadan nasibini almayanlar, tribünleri her zaman doldurdu. öylesine ki, unutulmaz 1 mayıs 1977 günü oynanan 3-1'lik fenerbahçe-bursaspor maçını, hem de fener'in pek iddialı olmadığı bir dönemde yaklaşık 20 bin kişi seyretti. taksim'e yürüyenler, inönü stadı'nın yanından gümüşsuyu'na doğru tırmanırken, tribünlerden alkışlar yükseldi.
istanbul taksim meydanı'nda 1 mayıs mitingi'nde yaşanan ve 37 kişinin ölümüne neden olan olayların failleri 30 yıldır bulunamadı. herkesin konuyla ilgili teorileri var. galiba sonunda olan yine yaşamını yitirenlere oldu. işin ilginç yanı aynı saatlerde fenerbahçe ile bursaspor, meydan'a yaklaşık 500 metre ötede karşı karşıya geliyorlardı. nasıl mitingde yüz binler varsa inönü stadı'nda da 10 bin 430 biletli seyirci vardı. saat 15.15'te başlayan karşılaşmayı fenerbahçe 3-1 kazandı. sarı-lacivertlilerin golleri cemil, alpaslan ve engin'den geldi. bursaspor ise bu gollere sedat iii ile yanıt verebildi. ligde şampiyonluğa trabzonspor koşuyordu. her şeye rağmen sonuçtan memnun fenerbahçeli taraftarlar, taksim'e doğru çıkamadılar maçın ardından. o mahşeri kalabalığın arasına girmek istemediler. biraz sonra orada yaşanacaklardan habersizdiler onlar da. can kozanoğlu'nun bu maçı alıcaz kitabında, maç sırasında yokuşu tırmanarak taksim'e ellerinde pankartlarla giden işçilerin stattan alkış aldıklarını anlatıyor.
olaydan sonraki gün ise spor sayfaları ile birinci sayfalar apayrı görüntüler çiziyordu. ön sayfada taksim'de yaşamlarını yitirenlerin üstleri gazete kağıtlarıyla örtülmüş fotoğrafları, arkada ise ligde oynanan maçların renkli anları... hatta spor sayfalarında fenerbahçe-bursaspor maçıyla ilgili haberlerde mitingle ilgili en küçük bir not bile yok. belli ki o dönemlerde hiçbir servis diğerinin alanına girmiyor. ilerleyen birkaç günde de değişen bir şey göremiyoruz. olaylarla aynı saatlerde fenerbahçeli cemil turan'ın kızının hastaneye kaldırıldığını öğreniyoruz. spor sayfalarında gördüğümüz en tatsız haber bu. 1 mayıs sonrasında spor sayfalarında politika ile ilgili bir haber görmek zor. ama yaşanan terör ortamı nihayet bir köşede kendini gösteriyor. mizah ustası altan erbulak ile büyük futbol yıldızlarından şükrü gülesin, (ikisini de saygıyla anıyoruz) milliyet'teki ortak noktalarında hem düşündürüyor hem güldürüyor: "federasyon başkanı füruzan tekil, minik penaltıcılara sormuş, 'sağın mı kuvvetli, solun mu kuvvetli' diye. çocuk kazayla cevap verse kim vurduya gidecek". o dönemin spor sayfalarını incelerken futbolun ve politikanın çok dışında bir haber gözümüze çarpıyor. sırf sizlere bilgi olsun diye aktarıyoruz. bahar kupası yüzme yarışları'nda 12-13 yaş kategorisinde birinciliklerden birisini tanıdık bir isim kazanmış. kim mi? kaya çilingiroğlu. hem de galatasaray adına. dünya küçük. kime nerede rastlayacağınızı bilemiyorsunuz.
fenerbahçe: adil eriç (dk. 62 yavuz şimşek), niyazi gülseven, cem pamiroğlu, yenal kaçıra, alpaslan eratlı, zafer göncüler, bülent topuzoğlu (dk. 76 serkan acar), cemil turan, osman arpacıoğlu, aydın arif çelik, engin verel
teknik direktör: toma kaloperovic (yugoslavya)
bursaspor: mustafa özbey (dk. 46 osman uçaner), orhan özselek, sedat özbağ, vahit kolukısa, semih geray, sinan oral, feridun özdiker, sedat özden, bünyamin çulcu, sinan bür (dk. 46 kasım gündüz), tacettin ergürsel
bu macın devre arasında türkiye futbol federasyonu ve trt işbirligi ile ortaklaşa düzenlenen yıldızlar penaltı yarışması yapılmıştır attıgı 6 penaltının tamamını gole ceviren sarıyerli can tüysüz birinci olmuş tanju colak ikinci olmuş.o dönemde yarışmacı cocuklar 13 yaşındaymış.