ankara 19 mayıs stadının ışıklanmasından 20 ay sonra, mithatpaşa stadı da gece maçlarına sahne oluyor. ve istanbul şehri, 22 buçuk yıl sonra, tekrar geçe maçlarına kavuşuyor.
1939 eylülünde taksim stadında projektör ışığı altında «fenerbahçe, galatasaray, beyoğluspor, taksim arasında» oynanan örtlü turnuvadan bu yana, gece maçının sadece sözü edilmiş, fakat fikir ve arzu, bir türlü gerçek alanına çıkamamıştır.
halbuki gece maçlarının, hele bizim için, çeşitli faydaları vardır:
1. hergün, hatta cumartesi - pazar dahi çalışmak zorunda olan bazı meslek mensupları, futbola aşık oldukları halde, maça gitmek şansına sahip değildirler. gece maçları, onlar en büyük imkânı yaratacaktır.
2. yurt dışındaki birçok maç, gece oynandığı için bu hususta yeter tecrübesi bulunmayan futbolcularımız, güçlük çekmektedirler. mesela fenerbahçenin cenevre'de nice'e 5-1, beşiktaş'ın viyana'da rapid'e 4-0 gibi açık farkla yenilmelerinde, gece maçı tecrübesinin azlığı büyük ölçüde tesir etmiştir. fenerbahçenin 1958 deki ingiltere turnesinde 6 gece maçından ikisini 7-4, ikisini 5-1 kaybetmesinde de, keza gece maçı yabancılığı açıkça görülmüştür. son olarak ümitler'in 4-1 lik mağlûbiyetinde de bu nokta üzerinde düşünülebilir.
3. fikstürün tam tatbiki ve maçların yaz günlerinin en sıcak saatlerinde oynanmasını önlemek bahsinde de, gece maçları bir cankurtaran olacaktır.
4. birçok ünlü yabancı takım, cumartesi - pazar resmi maçları bulunduğundan memleketimize gelmemektedir . gece tertibi bu takımların hafta arası gelebilmesine fırsat verecektir.
5. mali krizden şikayetçi kulüplerin, geceleri oynayrak daha fazla maç yapabilmeleri mümkün olacaktır.
6. şehircilik bakımından ışıklanmış bir stad şehre daha cazip bir gece manzarası verecektir. bunun da turistik yönden kazancı düşünülebilir.
7. stadın ışıklanması, futbol dışında bazı sportif gösteriler ve temaslarla da daha büyük seyirci önünde yapılabilmesini sağlayacaktır.
ancak, bu ve bunlara eklenecek faydaları yanında gece maçlarının bazı güçlükleri olduğu da hatırlanmalıdır. şöyle ki:
1. ışık ne kadar mükemmel olursa olsun, oynayan için de, seyreden için de, gün ışığının alışkanlığından kurtulmak kolay değildir. bu bakımdan futbolcuların bilhassa pas verirken dikkatli olmaları lazımdır.
2. oyun sırasında bazı hatalar, bilhassa hentboller, hakemlerin gözünden -gündüze nisbetle daha fazla- kaçabilmektedir. ofsaytlarda da, futbolcuların durduğu yerler hususunda göz aldanması mümkündür. 3. kaleciler için, hele çıkış yaparken, mesafe tahmininde yanılmak ihtimali, gündüzden daha fazladır.
4. futbolcuları tanıyabilmekte de. gün ışığına nazaran, biraz zorluk çekildiği vâkidir. bunun telafisi içi, kulüplerin oyuncularına kolayca göze çarpacak renkte ve büyüklükte numaralı forma giydirmeleri gerekir. bazı ülkelerde formalarda fosforlu numara kullanılarak bu mahsuz bertaraf edilmektedir.
5. tribünler nisbeten karanlık olacağından, sahaya herhangi birşey atabilmek, gündüzden daha kolaydır. bu bakımdan emniyet tedbirleri de, o ölçüde sıkı olmalıdır.
6. nihayet 25 bin kişilik bir stadın boşalması, bir sinemanın ya da bir açıkhava tiyatrosunun dağılmasından farklıdır. şehrin trafiğini yöneten yetkililerin bu noktayı dikkate olarak, maçların bitim saati için vatandaşa evine rahat gidebilmek imkanını sağlaması icabeder. stad önünde çeşitli semtlere otobüs kaldırmak, vapur seferlerinde bu yolda bir ilâve yapmak, çarelerin en yakınıdır.
görüldüğü gibi, gece maçlarının güçlükleri, zamanla veya imkânla yok edilebilecek ya da hafifletilecek nevidendir.
gece maçlarını futbolumuzun kalkınmasında bir ümit ışığı olarak görüyor ve ışıklar altında meşin topu kovalayacak bütün futbolculara başarılar diliyoruz.