ilk basımı 1997 yılında olan bülent gürkan ve m. sait orhan'ın "trabzonspor efsanesi" kitabından;
liderlik ateşten gömlek
adımlarını sağlam basarak gerçekleştirdiği bu tırmanışta, zor ulaştığı bu noktanın değerini çok iyi bilecekti trabzonspor. liderliği korumanın, lider olmaktan daha zor olduğu gerçeğinde, trabzonspor'u daha soluklanmasına zaman tanımadan bir büyük deplasman bekliyordu. sırtına liderlik denen o ateşten gömleği geçiren bordo-maviler, stankoviç'in fenerbahçe'siyle zamansız bir düelloya tutulacaktı.
özyazıcı ile stankoviç arasında tam bir taktik savaşımı içinde geçen maçın ilk 45 dakikası golsüz kapandı. sadık deda, rasim yıldırım, ethem işler hakem üçlüsünün yönettiği ve yaklaşık 26 bin seyircinin izlediği karşılaşmada bordo-maviler, şenol - turgay, necati, kemal, k. osman - k. şenol, b. osman, güngör - b. hasan, tuncay ve iskender kurgusuyla savaşım veriyordu.
fener'e dobi şoku
her iki ekibinde gol yememeyi öncelikli olarak düşündüğü maçın 2. yarısında da gelişen karşılıklı ataklar savunma bloğunda eritiliyordu. artık son dakikalara girilmiş, herkes maçın golsüz berabere kapanacağını bekliyordu ki, sağ taraftan yapılan ortaya mükemmel kafa yapıştıran b. hasan topu bir anda yaşar duran'ın koruduğu fenerbahçe kale ağlarıyla buluşturuverdi.
bu son dakika golü, tribünleri dolduran fenerbahçe taraftarları için 1984 nisan'ının ilk gününe rast gelen maçta tam 1 nisan şakası olmuştu. fenerbahçelilerin donup kaldığı, tribünlerin bordo-mavili kesiminde ise herkesi çılgınca ayağa kaldıran dabi hasan versiyonu bu gol, hemen az sonra sadık deda'nın bitiş, düdüğüyle birlikte skoru da belirleyecekti: fenerbahçe: 0 - trabzonspor: 1.
fenerbahçe soyunma odasında herkes adeta kan ağlıyor, bu yenilginin şampiyonluk umutlarını büyük ölçüde soldurmayısla dövünüyordu. konut ekibin soyunma odası ise sevinç çığlıkları ile çınlıyordu. maçın bitimi ile birlikte balkan mehmet ali yılmaz da soyunma odasına inmiş, futbolcularıyla sarmaş dolaş bu büyük zaferi, şampiyonluğun müjdecisi bu önemli galibiyeti kutluyordu.