ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
brezilya son maçlarında brezilya olduğunu hatırladı. oyuncular brezilya'ya yaraşır biçimde oynadıklarında teknik direktör scolari'nin kendilerini kapatmış olduğu vasat başarı nin kendilerini kapatmış olduğu vasat başarı kafesinden de kurtulmuş oldular. o zaman dördünün de adı r harfiyle başlayan rivaldo, ronaldo, ronaldinho gaucho ve roberto carlos kendilerini gösterebildiler ve brezilya'yı seyretmek büyük bir zevk haline geldi.
brezilya kupanın şampiyonu oldu. final maçı öncesinde yüz yetmiş milyon brezilyalı şişlere takılı alman sosisleri yedi ve sonunda almanya brezilya karşısında maçı 2-0 kaybetti. brezilya yedi maçta yedi galibiyet elde etmişti. iki ülke birçok defalar finalist olmuşlar, ama daha önce bir dünya kupasının finalinde hiç karşı karşıya gelmemişlerdi. türkiye üçüncü, güney kore ise dördüncü oldu. piyasa terimlerine göre bunun anlamı nike'nin birinciliği ve dördüncülüğü elde etmesi, adidas'ın da ikinciliği ve üçüncülüğü kazanmasıydı.
uzun süren bir sakatlıktan çıkan brezilyalı ronaldo sekiz golle gol sıralamasında birinci oldu, onu beş golle vatandaşı rivaldo izledi, üçüncü sıraya dörder golle danimarkalı tomasson ile italyan vieri yerleştiler. türk hakan şükür dünya kupası tarihinin en erken atılan golünü maçın on birinci saniyesinde kaydetti.
tarihte ilk kez bir kaleci, alman oliver khan, şampiyonanın en iyi oyuncusu seçildi. ama rakiplerine karşı estirdiği terörle doğrusu cengiz han'ın torunlarından pek farkı yoktu.