bu sezon fenerbahçe'nin forma reklamı "istanbul bankası" dır.
üç büyüklerin forma reklamları adeta türkiye'nin ekonomik gelişiminin de ne yönde seyrettiğinin bir göstergesi. 80'lerin başında bankerler formaları kaparken 80'lerin ikinci yarısından itibaren iki kamu bankası öne çıkıyor. son yıllarda ise gsm şirketleri öne çıkıyor. ancak bugün birçok firmadan eser kalmadı.
türkiye'de futbol kulüplerinin forma reklamı almasının fikir babası şenes erzik 'tir.
yabancı kulüplerin bu kazanç kapısını fark eden erzik, üç büyüklere konuyu açar ve nihayetinde 1977'de ve sonrasında 1980'de de resmi gazete 'de yayımlanan yönetmelikle 30x15 cm ebatlarında forma reklamına cevaz verilir. ancak sigara ve alkol ürünlerinin reklamlarına yasak konulur. ne var ki ileride bu yönetmelikte bir değişiklik yapılmış olsa gerek, çünkü adana demirspor'un "efes pilsen" göğüs reklamıyla çıkmışlığı vakidir.
bu maç oynanana kadar türkiye 1. ligindeki tüm maçlar il merkezlerinde oynanmıştı. o zamanlar ankara'nın ilçesi olan kırıkkale 1. lige yükselen ilk ilçe takımı olmuş ve bu maç da ilçe merkezinde oynanan ilk 1. lig maçı olarak tarihe geçmiştir.
ankara futbolu: bazen karakter oyuncusu, bazen figüran tanıl bora "cumhuriyet'in ütopyası: ankara" (ankara üniversitesi yayınları, 2012)
1978-1981 döneminde ankara, üst sınıf futboldan nasipsiz kaldı. o üç yılda 1. ligde ankara’yı bir yıllığına bir ilçesi temsil edecekti: 1989 il olacak olan kırıkkale’nin takımı, 1978/79’da 1. ligde eğleşti. kırıkkalespor da, erken cumhuriyet döneminde değinmiştik, mke’ye dayanan bir kulüptü. özelliği, 1. ligde oynayan ilk ilçe takımı olmasıydı.
ali kemal: "fenerbahçe'ye imza atıp saatlerce ağladım"
trabzonspor’un eski futbolcusu ali kemal, fenerbahçe’ye transfer olduğu dönemde saatlerce ağladığını ve parayı da elinin tersiyle ittiğini söyledi.
trabzonspor’un efsane futbolculardan ali kemal, dün 1967 trabzonsporlular derneği’nin iftar yemeğine katıldı. eski futbolcu, bir dönem trabzonspor’dan fenerbahçe’ye transfer olduğu dönemdeki süreci tüm samimiyetiyle anlattı.
bordo-mavili takımın eski efsane futbolcularından ali kemal, trabzonspor’dan fenerbahçe’ye transfer olduğu dönemi şu şekilde anlattı:
“trabzonlu bir gence rastladım. ‘abi bizi nasıl terk ettin gittin’ diye sordu. senelerdir bu soru bana sorulur. gıyabımda farklı konuşulur ama tabii bana sorulduğunda gerçekleri söylüyoruz. o zamanlar hakikatten fenerbahçe’ye transferimde benim isteğim olmamıştır. abilerim burada. hep kulübün içinde olan insanlar burada.
trabzonspor’un hakikatten durumu hiç iyi değildi. maddi sıkıntılar içerisindeydi. benim de yaşım 28 idi. artık son 3-4 senesini oynayan bir oyuncu olarak, o zamanlar iyi de paraya sattılar. aslında trabzonspor iyi bir karar vermemişti. benim bütün hayallerimi yıktılar. dünyamı yıktılar. inanın önüme peşin parayı attılar, çeki attılar. rahmetli süha akçay da bana bakıyor. çünkü alacağım para çok büyük. ben de o zamanlar maddi sıkıntılar yaşıyordum. ne kadar büyük futbolcu olursan ol, trabzonspor’un gücü belliydi. bize verilen paralar da belliydi. ama ben kabul etmedim. ‘şimdi gidiyorum 1 saat sonra gelirim’ dedim. rahmetli yüksel günay da gelmişti. o da şaşırdı; ‘ben bir saat sonra gelirim’ dediğimde. imzayı atmadan gittim. ağladım, ağladım. 1 saat sonra geldim. beni istemeyeni ben niye istiyorum ki dedim. halbuki beni istemeyen şahıstı, toplum değildi. orada yanıldık tabi. ve fenerbahçe’ye imzayı attım çeki de alıp gittim.”
not: haberi ali kemal denizci'nin fenerbahçe formasıyla oynadığı ilk ligmaçına yazdım..