1970 şampiyonu brezilya elemelerde 6, finalde 6 toplam 12 maçı da kazanarak şampiyon olmuştu. (12 de 12)
2010 dünya kupasında;
ispanya elemelerde 10 maçı da kazandı. finallerde bir maç kaybetti.
hollanda elemelerde 8 maçı da kazandı. finallerde 6 maçı da kazandı. (14 te 14)
hollanda şu anda 14 maçı da kazanarak 1970 brezilyasını da geçti. ispanya'yı da yenerlerse tüm zamanların en başarılı dünya şampiyonu (15 te 15) olacaklar.
yaptığı isabetli tahminlerle kahinleri geride bırakan ahtapot paul "ispanya şampiyon olacak" dedi.
almanya'nın dünya kupası'nda şu ana kadar oynadığı bütün maçları bilerek tüm dünyanın ilgi odağı olan ahtapot "paul", ispanya'nın finalde hollanda'yı yenerek mutlu sona ulaşacağını tahmin etti.
canlı yayınlandı
ahtapot paul'un güney afrika'da devam eden dünya kupası'nda final ve üçüncülük maçlarının galibini tahmin ettiği organizasyon, başta ispanya, hollanda ve almanya olmak üzere birçok dünya televizyonu tarafından canlı olarak yayınlandı.
almanya'nın oberhausen şehrindeki "sea life" isimli akvaryumda yaşayan 2.5 yaşındaki ahtapotun tahminini yapması için iki takımın bayrakları içinde midye olan iki plastik kabın üstüne yerleştiriliyor. ahtapot ilk olarak hangi kutuyu açarsa, o takımın kazanacağını işaret etmiş oluyor.
"futbol sadece futbol değildir"i bir kere daha anladığım maç.
srebrenitsa katliamı olarak bilinen, sırpların 8300 üzerinde bosnalıyı acımasızca öldürdüğü saldırıda 400 silahlı hollanda barışgücü askerinin olaya müdahale etmemesi ve bosnalıların "bu" askerlerin yargılanması için yaptığı girişimlerin hollandalılar tarafından hala reddedilmesi nedeniyle birçok türk bu maçta ispanya'yı tutacak...
hangi takım kazanırsa kazansın bugün dünya kupasında 2 tane ilk yaşanacak...
öncelikle her iki takım içinde dünya kupasını kazanmak ilk olacak.
bir diğeri ise, eğer hollanda kazanırsa hem eleme hem de dünya kupası maçlarındaki tüm maçlarını kazanan ve en çok maç kazanan (15de15) takım olacak...
ispanya kazanırsa, dünya kupasındaki ilk maçını kaybedip ardından dünya kupasını kazanan ilk takım olacak...
hollanda final için özel bir forma hazırlamış. turuncu formanın solundaki hollanda logosunun hemen altında yanyana hem hollanda hem de ispanya bayrağı var...
maçı anlatan trt spikeriyle beraber yorumcu ömer üründül, oyunun 100. dakikasında «bu maç penaltılara kalmaz» dedi. benim de içime o ana kadar güzel oynayan hollandalı robben atar mı ne? dedim.
fakat fazla zaman geçmeden hollandalı oyuncu kırmızı kart görünce, bu seferde ömer üründül «ahhh, şimdi hollanda kapanacak, ispanya gol arayacak» dedi.
maçın da 117. dakikasında ispanyalı oyuncu iniesta, ömer üründül'ün sesini duydu ve benim de kazanmasını istediğim ispanya adına golünü attı.
almanya'nın oberhausen kentindeki "sea life" adlı akvaryumda bulunan ve maç tahminlerini akvaryumuna konulan ve içinde maç oynayan takımların bayraklarının bulunduğu iki cam kutudan birinin üzerine çıkarak yapan "paul", tercihini ispanya'dan yana kullanmıştı.
ayrıca bu maç eşimin bir günlük izninin de iptal olduğunu gösteren bir maç oldu.
çünkü almanya'nın bassenheim şehrinde bulunan bisküvi fabrikasında çalışan eşimin patronları hollandalı... dolayısıyla da patronları eğer hollanda kazanırsa biz pazartesi günü topluca hollandaya gideceğiz, işçilere de bir günlük izin verilecek demişler.
karşılaşmada adeta kart yağmuru yaşandı. arka arkaya çıkan sarı kartlar iki takımı da çekingen hale getirdi. bu kadar sarı kart sonrasında kırmızı karttan nasibini alan hollanda takımı oldu. 109. dakikada heitinga 2. sarı karttan kırmızı kart gördü ve takımını 10 kişi bıraktı.
sarı kartlar '15 robin van persie (hollanda) '17 carles puyol (ispanya) '22 mark van bommel (hollanda) '28 nigel de jong (hollanda) '54 giovanni van bronckhorst (hollanda) '57 - '109 john heitinga (hollanda) '67 joan capdevilla (ispanya) '84 arjen robben (hollanda) '111 gregory van der wiel (hollanda) '117 mathijsen (hollanda) '118 ıniesta (ispanya)
dünya kupası'nda final maçının seramonisi öncesi bir taraftar ortalığı birbirine kattı.
2010 dünya kupası'nın sahibi belirleyecek hollanda-ispanya maçı öncesinde hangi ekibin taraftarı olduğu belli olmayan bir kişi dünya kupası'na kendi başındaki şapkanın aynısını takmak isteyince olanlar oldu.
güvenlik görevlileri tarafından sert bir şekilde etkisiz haline getirilen kişi, stattan yakapaça dışarı atıldı.
daha sonra kupaya dokunmak isteyen bu kişinin bir çok organizasyonda gerçekleştirdiği beklenmedik korsan gösterilerle tanınan meşhur ispanyol jimmy jump olduğu anlaşıldı.
2010 dünya kupası'nda hollanda ile ispanya arasında oynanacak finalden önce düzenlenen kapanış törenine güney afrika lideri nelson mandela da katıldı.
johannesburg'daki soccer city stadı'nda düzenlenen törene katılıp katılmayacağı son ana kadar belli olmayan eski güney afrika devlet başkanı mandela, törenin sonunda final maçını izlemek üzere stada geldi.
mandela'nın torunu mandla, uluslararası futbol federasyonları birliği'nin (fıfa), büyük babasına, törene katılması yönünde ısrarcı davrandığını iddia etmişti. fıfa'dan anlayış beklediklerini ifade eden torun mandela, “fıfa, ailemizden birini kaybettiğimizi ve yasta olduğumuzu anlamalı. bence bu, ailemizi kendi haline bırakmaları için yeterli bir sebep” dedi.
91 yaşındaki nelson mandela, kupanın 11 haziran'daki açılış törenine, torununun 13 yaşındaki kızının önceki akşam trafik kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle katılmamış, bir ay süren kupa boyunca gündemde fazla yer almamıştı.
dans ve ışık gösterileriyle başlayan törende dünyaca ünlü kolombiyalı pop şarkıcısı shakira da sahne aldı. shakira, dünya kupası için özel olarak bestelenen “waka waka” adlı parçasıyla izleyenleri coşturdu.
2010 dünya kupası sahibi, 38 milyon doların da sahibi olurken, hollanda teselliyi 24 milyon dolarda buldu. organizasyonda toplam 398 milyon dolar dağıtıldı.
2010 dünya kupası ispanya’nın oldu. ilk kez bu kupayı kazanan boğalar köşeyi de döndü…
fıfa, 2002 yılında güney kore-japonya’nın ortaklaşa düzenlediği kupada 154, 2006’da almanya’daki kupada 261 milyon dolar dağıtırken, güney afrika’da ödül miktarı ise yüzde 61 oranında artırılarak, 398 milyon dolara çıktı.
fıfa bu organizasyonda oldukça bonkör olurken, kupaya katılan her ülkeye 1’er milyon dolar hazırlık parası verdi.
para yağmuru
ayrıca gruptan çıkan takımlara da 8’er milyon dolar verilirken, şampiyon olan takım bunların yanı sıra 30, ikinci 24, yarı finalistler 20’şer, çeyrek finalistler de 18’er milyon doların sahibi oldu.
bu para yağmuru içinden en karlı çıkan ülke ise ispanya oldu.
işte kupanın kazananları: ispanya, 38, uruguay, almanya 28, gana, brezilya, arjantin, paraguay 26’şar milyon dolar, g.kore, abd, slovakya, şili, meksika, ingiltere, japonya ve portekiz ise 17’şer milyon dolar.
600’er bin euro
avrupa şampiyonluğundan sonra dünya kupası’nı da kazanan ispanya’da oyuncular adeta çifte mutluluk yaşadı. boğalar bir kez daha tarihe geçmenin keyfini yaşarken, 600’ar bin euro’nun da sahibi oldu. bu arada net bir açıklama gelmese de kupayı kaybeden portakallar, 300 bin euro primden oldu.
italya’da finali yayınlayan sky tv’nin yorumcusu bergomi, xabi alonso’ya tekme atan de jong’a kırmızı kart göstermeyen hakem howard webb’i yerden yere vurdu.
italyan futbol otoriteleri, ispanya’nın hollanda’yı 1-0 yenerek kazandığı dünya kupası finali sonrası, hakem howard webb’i ağır dille eleştirdi. maçı naklen yayınlayan sky tv’nin yorumcusu guiseppe bergomi, ilk yarıda xabi alonso’nun göğsüne tekme atan de jong’un atılmamasının büyük hata olduğunu belirterek, “ne sarı kartı? kırmızı kart bile yetmez. de jong’u kelepçeleyip acilen nöbetçi mahkemesine sevk etmek gerekir. bu maçı hollanda 8, ispanya 10 kişi bitirmesi gerekirdi” yorumunu yaptı.
sky tv’de kalecileri değerlendiren luca margheghani de, finalin kaderini ispanya milli takımı kalecisi casillas’ın çizdiğini vurgulayarak, “ispanya robben’i iki kez karşısında büyüleyip durduran kaleci casillas’ı ‘aziz’ ilan etmeli” dedi. maçla ilgili diğer yorumlar şöyle: la gazzetta dello sport: “özellikle maçın ilk yarısı çirkin, çirkef ve kötüydü. ikinci yarı biraz daha heyecanlıydı ama gerçek final uzatmalarda oynandı. ispanya şampiyonluğu hak etti.”
spaniens wm-held andrés ıniesta sank nach dem 1:0 (0:0)-sieg gegen die niederlande jubelnd auf die knie, torhüter ıker casillas vergoss freudentränen und auf der tribüne nahm königin sofia die glückwünsche von hollands kronprinz willem-alexander entgegen.
mit seinem späten treffer in der 116. minute im final-showdown hat der mittelfeldregisseur vom fc barcelona den ıberern einen historischen wm-triumph beschert und das land des europameisters in den siebten fußball-himmel geschossen. «weltmeister! das ist unglaublich, unfassbar, einfach ohne worte. wir werden das jetzt genießen», sagte der überwältigte matchwinner ıniesta.
erstmals in der 80-jährigen wm-geschichte und als achtes team überhaupt eroberten die spanier den titel, den auch trainer vicente del bosque ausgelassen bejubelte: «es war ein hartumkämpfter sieg, aber wir haben fantastische spieler. wir hätten das eine oder andere tor mehr schießen können. der sieg war hoch verdient. für mich ist das ein ganz glücklicher tag. ıch bin stolz.»
wie schon 1974 gegen deutschland (1:2) und 1978 gegen argentinien (1:3 n.v.) standen die «weinenden holländer», die zuvor 25 spiele nicht verloren hatten, mit leeren händen da. konsterniert verfolgten sie, wie die spanier aus den händen von südafrikas präsident jacob zuma und fıfa-chef joseph blatter den wm-pokal in empfang nahmen und danach ausgelassen auf dem rasen feierten. «es ist so enttäuschend. wir waren so nah dran. ıch hätte gerne gewonnen, auch mit nicht so schönem fußball. spanien ist die beste fußball-nation. das bessere team hat gewonnen», sagte «oranje»-coach bert van marwijk.
auch mittelfeld-abräumer nigel de jong haderte mit dem schicksal: «die enttäuschung ist sehr groß. wir haben alles gegeben, aber es hat nicht geklappt, auch wegen einer unglaublichen schiedsrichter- entscheidung. vor dem tor hätte es ecke für uns geben müssen», sagte der frühere bundesligaprofi vom hamburger sv.
als drittes team nach deutschland (1972/1974) und frankreich (1998/2000) können sich die südeuropäer gleichzeitig mit den zwei wichtigsten titeln schmücken: sie sind nun welt- und europameister. zudem sind sie die erste mannschaft, die nach einer auftaktniederlage noch den ganz großen coup landen konnte.
32 jahre hatten die holländer auf ein finale warten müssen, die spanier standen gar erstmals im endspiel. doch ein rauschendes fußball-fest wurde es nicht. spaniens königin sofia und kronprinz felipe sowie hollands prinz willem-alexander und prinzessin maxima bekamen wenig «majestätisches» zu sehen. statt hoher spielkunst erlebten die 84 490 erwartungsfrohen zuschauer eine zum teil üble treterei mit zwölf gelben karten - so viele wie in keinem der vorangegangenen 18 endspiele - und gelb-rot für den niederländer john heitinga (109.).
erst in der verlängerung, als beide teams dem erbitterten kampf um jeden zentimeter tribut zollen mussten, ergaben sich räume und mehr chancen. bei einem foul an xavi (92.) gab schiedsrichter howard webb zum unmut der spanier keinen elfmeter. cesc fabregas (95.) scheiterte frei an holland-keeper maarten stekelenburg. auf der gegenseite verpasste joris mathijsen (96.) das ersehnte tor, welches auch jesus navas (101.) verwehrt blieb. ıniesta avancierte dann mit einem schuss ins linke untere eck zu spaniens wm-held.
der europameister, bei dem pedro im angriff wie schon beim 1:0- halbfinalsieg gegen deutschland den vorzug vor fernando torres erhielt, begann die partie stürmisch. sergio ramos (5.) bot sich die frühe chance zur führung, doch stekelenburg parierte den kopfball des außenverteidigers von real madrid in großem stil. bei einem weiteren gefährlichen vorstoß des 24-jährigen rettete ınnenverteidiger heitinga (11.). nur 60 sekunden später traf spaniens torjäger david villa, der wie wesley sneijder leer ausging und den goldenen schuh für den besten wm-torschützen deutschlands shootingstar thomas müller überlassen musste, das außennetz.
von spielerischer leichtigkeit war auf beiden seiten nichts zu sehen, stattdessen ging es rustikal zur sache. härte und viele nickligkeiten bestimmten die szenerie. webb, der als vierter engländer ein wm-finale leiten durfte, hatte alle hände voll zu tun und verteilte vor ablauf der ersten halben stunde bereits fünf gelbe karten. die der niederländer mark van bommel und vor allem nigel de jong, der xabi alonso mit einem kung-fu-tritt niederstreckte, schimmerten rot. «das war übertriebene härte, die auf dem platz nichts zu suchen hat», kritisierte tv-experte oliver kahn.
auf eine torgefährliche aktion mussten die fans - unter ihnen startenor placido domingo, hollywood-schauspieler morgan freeman und tennisstar rafael nadal - bis in die nachspielzeit der ersten hälfte warten. robben zog von der strafraumgrenze mit links ab, doch casillas hechtete ins bedrohte eck und lenkte den ball um den pfosten.
die startphase nach dem wechsel gehörte wieder den spaniern. joan capdevila (48.) verstolperte frei vor tor, xabi alonso (49.) wurde im strafraum von van bommel elfmeterreif gestoppt. die größte chance des spiels bot sich dann jedoch «oranje». sneijder schickte robben mit einem traumpass auf die reise, doch dem bayern-star versagten frei vor casillas die nerven. statt zu lupfen schoss robben flach - und spaniens torhüter bekam noch einen fuß an den ball. während casillas von seinen kollegen gefeiert wurde, stand robben das pure entsetzen ins gesicht geschrieben.
kaum besser erging es auf der anderen seite villa. nach einem fehler von heitinga kam der 40-millionen-euro-mann vom fc barcelona frei zum schuss, traf aber nur hollands am boden liegenden verteidiger. 13 minuten vor ultimo raufte sich ramos die haare, nachdem er den ball aus fünf metern über den kasten geköpft hatte.
am ende durften sich die spanier den wm-pokal abholen, den ıtaliens weltmeister-kapitän von 2006, fabio cannavaro, eine viertelstunde vor dem anpfiff auf den rasen des soccer city-stadiums getragen hatte. kurz darauf sorgte eine flitzer-attacke für aufregung im weiten rund: ein fan aus spanien, der schon das finale beim eurovision song contest in oslo gestört hatte, stürmte auf den pokal zu und konnte erst in letzter sekunde von sicherheitskräften überwältigt und abgeführt werden.
das massiv goldene original im wert von rund 100 000 euro wandert nach der wm wieder in die fıfa-zentrale nach zürich. die glücklichen weltmeister werden ihren fans am montag beim empfang in der heimat nur eine goldbeschichtete «winner's trophy» präsentieren.