ilk basımı 1996 olan simon kuper'in "futbol asla sadece futbol değildir" kitabından;
tv sayesinde dünya kupası, ulusları sıralamanın en iyi yolu halini aldı. artık birçok insan, 200 kadar ulus için hayatın sürekli bir mevki kavgası şeklinde geçtiğini gayet iyi biliyor. insanlar körfez savaşı'nı, maastricht görüşmelerini (john majör bunun ingiltere için 'oyun, set ve maç' anlamına geldiğini söylemişti) veya uluslararası ticareti (japonya amerika'yı tekrar tekrar yeniyor) hep bu gözle görüyor. ama dünya kupası en ideal sahneydi. ülkelerin kişi başına düşen ulusal gelirini, görsel açıdan bu kadar çekici bir şekilde karşılaştırmak çok zor. dünya kupası'nda abd hiç kimseye üstünlük sağlayamıyor ve bu turnuvada küçük ülkelerin de şansı oluyor. kolombiyalı bir eyalet valisi, "dünya kupasında sadece iki maç kaybettik, ulusal onurumuzu değil", demişti ama bunu söylerken andres escobar'm tabutu (yani gerçek), hemen yanında duruyordu. dünya kupasında ulusal onurunuzu da kaybedebiliyorsunuz. bir ülkenin futbol takımı, ulusun ta kendisidir. meksika kalecisi jorge campos bunu kanıtlamak istercesine, "meksika hep hücum eder, çünkü meksikalı budur", demişti.
tv alıcıları sayesinde demokrasi tüm dünyaya yayılıyor. giderek daha fazla sayıda politikacı, seçmenlerin göstereceği tepkiyi düşünerek, butun ilgilerini futbol üzerinde yoğunlaştırıyor. başkan clinton televizyonun en çok izlendiği saatlerde ekrana çıkmış ve canlı yayında amerika takımıyla telefon görüşmesi yapmıştı. nijerya'nın askeri yöneticisi general abacha, dünya kupası boyunca hemen her gün kendi takımına hitap etmişti. nijerya stoperi chidi nwanu'ya, generalin, elde ettikleri şerefi çalmak isteyen bir politikacı olduğunu söyledim. nwanu bana katılmadı. dünya kupası'nın nijerya için çok önemli olduğunu ve bunu kabul etmenin de, bir devlet başkanının görevi olduğunu söyledi.
tarih: 04 temmuz 1994 pazartesi, san francisco / stanford stadyumu seyirci: 84.147 hakemler: joel quiniou (fransa), park hae young (güney kore), mikael erik everstig (isveç)
brezilya: claudio taffarel, jorge campos ‘jorginho’, aldair nascimento santos, marcio santos, leonardo, mauro silva, carlos verri ‘dunga’ (kaptan), ‘mazinho’, crizam cesar de oliveira ‘zinho’ (69 marcos evangelista de moraes ‘cafu’), jose oliveira ‘bebeto’, romario teknik direktör: carlos alberto parreira (brezilya)
abd: tony meola (kaptan), fernando clavijo, marcelo balboa, alexi lalas, paul cagliuri, tab ramos (61 eric wynalda), tom dooley, michael sorber, hugo ernesto perez (roy wegerle), ernie stewart cobi jones teknik direktör: bora milutinoviç (sırbistan)
bu dünya kupasının en renkli simalarından biriydi amerikalı defans oyuncusu alexi lalas. kızıl uzun saçları ve kızıl sakalları ile ister istemez herkesin dikkatini çekiyordu. vasat amerikan takımı içerisinde de futbolu ile göze batmıyor değildi. bebeto'nun attığı golde yine tehlikeyi sezmiş ve kendini bebetonun önüne atmıştı; mamafih top lalas'ın bacaklarının arasından geçip gol olmuştu.
usa: tony meola (gk)(c), thomas dooley, hugo perez (dk. 66 roy wegerle), earnie stewart, tab ramos (dk. 45 eric wynalda), cobi jones, michael sorber, marcelo balboa, paul caligiuri, fernando clavijo, alexi lalas
yedekler: michael lapper, mike burns, cle kooiman, john harkes, juergen sommer, frank klopas, joe max moore, brad friedel, claudio reyna
teknik direktör: bora milutinovic (srb)
gol: 1-0 bebeto (bra) 72'
sarı kartlar: mazinho (bra) 8', jorginho (bra) 16', tab ramos (usa) 43', paul caligiuri (usa) 49', fernando clavijo (usa) 64', thomas dooley (usa) 80', fernando clavijo (usa) 85'
kırmızı kartlar: leonardo (bra) 43', fernando clavijo (usa) 85' 2yc