tarih: 31 mayıs 1962, arica / carlos dittborn stadyumu hakemler: albert dusch (almanya), carlos robles (şili), joao etzel filho (brezilya)
sscb: lev yashin, eduard dubinski, leonid ostrovski, valeri voronin, anatoli maslenkin, igor netto (kaptan), slava metreveli, valentin ivanov, viktor ponedelnik, victor kanevski, mikhail meshki teknik direktör: gavril kachalin (sscb)
yugoslavya: milutin soskic, vladimir durkoviç, fahrudin jusufi, vladimir markoviç, vladimir popoviç, zeljko matus, muhamed mujic (kaptan), dragoslav sekularac, dragan jerkoviç, milan galic, josip skoblar teknik direktör: prvoslav mihajloviç (yugoslavya)
goller: valentin ivanov (sscb) 51, viktor ponedelnik (sscb) 83
ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
lev yasin kalesini öyle bir şekilde kapatırdı ki, bir topun geçebileceği en küçük bir delik bile kalmazdı. örümcek kollu bu dev adam daima siyahlar giyerdi; kendine özgü bir stili vardı, hareketleri zarif ve gösterişten uzaktı. kıskacı andıran ellerini kaldırarak yıldırım hızıyla gönderilen topları yakalarken bedeni bir kaya parçası kadar hareketsiz kalırdı. hatta kılını kıpırdatmadan fırlattığı bir bakışıyla top yön değiştirirdi.
birkaç kez futbolu bıraktıysa da kendisini çılgınca alkışlayan taraftarlarından ayrı kalamamış olmalı ki her defasında yeniden yeşil sahalara dönmekte gecikmedi. o bir başkaydı; rus kaleci yirmi beş yıl boyunca yüzden fazla penaltı atışını sonuçsuz bıraktığı gibi, ayrıca sayısız kurtarış yaptı. başarısının sırrını kendisine sorduklarında maçtan önce sinirleri yatıştırmak için tek bir sigara içtiğini ve kasları yumuşatmak amacıyla da bir-iki yudum sert içki aldığını itiraf etti.
umumi kanaat, dünya kupasını yine brezilya'nın kazanacağı merkezinde.
safter yılmaz londra'dan yazıyor
dünya kupasına hazırlanan diğer finalist memleketler de ingiltere gibi, şimdiden şiliye hazırlanmaya başlamışlardır. macaristan ve rusya güney amerika turneleri ile rakiplerini ve sahaları tanıyıp, iklime kendilerini alıştırmaktadır.
yedinci dünya kupasının 16 finalistinden 8'i bugün şili'nin dört şehrinde karşı karşıya gelecektir.
mesafenin uzaklığı ve masrafın büyüklüğü sebebiyle avrupa'dan bu maçları takip için şili'ye gidenlerib sayısı fazla olmamıştır. ancak rağbetin azlığı, finalist takımların iddialarını azaltmamış, aksine güney amerikalılar kupayı avrupaya göndermemek, avrupa takımları da şili'den muhakkak dünya kupası ile dönmek için şampiyonaya esaslı suretle hazırlanmışlardır. radyo, televizyon ve gazeteler de, maçları en kısa zamanda avrupa'ya ulaştırabilmek için tertibat almışlardır. şu anda futbol dünyasının gözleri, güney amerikanın bir köşesine, şili'ye çevrilmiş bulunmaktadır.
fikstüre göre, yedinci dünya kupası finallerinin ilk turunda bugün şu dört maç oynanacaktır: italya - yugoslavya, b. almanya -italya, ispanya - çekoslovakya, ingiltere - macaristan.
şiliye büyük iddia ile gelen ruslar, finaldeki ilk maçlarını bugün 25.000 kişilik arica stadında yugoslavya ile oynayacaklardır. daha önceki güney amerika turnesinde iyi sonuçlar alan rusya, birinci grupta favori gösterilmektedir.
ancak yugoslavyanın eski form ve kudretinde bulunmayışına rağmen, rusya için ihmale gelmez bir rakip oldukları da, futbol otoritelerince ifade olunmaktadır. maçın favorisi sayılan rusyanın mağlûbiyeti, hatta berabere kalması, şampiyonanın başlangıcında mühim bir hadise olarak karşılanacaktır.
dünya kupasının ikinci gününde yapılan maçlarda bir büyük favori rusya 2-0 kazanırken, ingiltere ve ispanya gibi iki büyük dev de devrilmiştir.
arica
kupada brezilya'nın en büyük rakibi olarak gösterilen rusya, dün yugoslavya karşısında çok zorlu bir maçtan sonra güçlükle 2-0 galip gelmiştir.
maç boyunca hakim bir oyun çıkaran yugoslavlar sayısız fırsatlardan istifade edememişlerdir. ilk devre 0-0 bittikten sonra 54. dakikada sağiç ivankov ilk, 85. dakikada da santrfor ponodelnik ikinci golleri atarak rusya'nın 2-0 galip gelmesini sağlamışlardır.
rusya'ya 2-0 mağlûp olan yugoslav takımının oyuncuları, alman hakemi dusch'u itham etmektedir. kaptan galiç «hakemin görülmemiş derecedeki kötü idaresi bizi mağlûp etti» demiştir.
rus takımında dubinaki'nin bileği çatlamış, metreveli ve fonodeinik de sakatlanmıştır.
yardımcı hakemler: joao etzel filho (bra), carlos robles (chi)
soviet union: lev yashin (gk), eduard dubinski, leonid ostrovski, anatoli maslyonkin, igor netto, valeri voronin, valentin ivanov, viktor kanevski, mikhail meskhi, slava metreveli, viktor ponedelnik
yedekler: vladimir maslachenko, sergei kotrikadze, givi chokheli, albert shesternyov, nikolai manoshin, yozhef sabo, gennadi gusarov, aleksei mamykin, viktor serebryanikov, galimzyan khusainov, igor chislenko
teknik direktör: gavril kachalin (urs)
yugoslavia: milutin soskic (gk), vladimir durkovic, fahrudin jusufi, vlatko markovic, vladimir popovic, dragoslav sekularac, drazen jerkovic, milan galic, josip skoblar, zeljko matus, muhamed mujic
yedekler: petar radakovic, andrija ankovic, srboljub krivokuca, slavko svinjarevic, vasilije sijakovic, vojislav melic, vladimir kovacevic, mirko stojanovic, zarko nikolic, nikola stipic, aleksandar ivos