tarih: 16 temmuz 1994 cumartesi, los angeles / rose bowl hakemler: ali mohamed bujsaim (birleşik arap emirlikleri) ernesto carlos a taibi (arjantin), mohamed rharib el jilali (fas)
isveç: thomas ravelli, roland nilsson (kaptan), patrik andersson, joachim björklund, pontus kamark, tomas brolin, hakan mild, stefan schwarz, klas ingesson, henrik larsson (79 anders eric limpar), kennet andersson teknik direktör: tommy svensson (isveç)
bulgaristan: borislav mikhailov (plamen ivanov nikolov), ilian kiriakov, petar khubchev, trifon ivanov (42 emil kremenliev), tsanko tsvetanov, yordan lechkov, zlatko yankov, natko sirakov (ivailo yordanov), krasimir balakov, emil kostadinov, khristo stoichkov teknik direktör: dimitar penev (bulgaristan)
goller: tomas brolin (isveç) 8, hakan mild (isveç) 30, henrik larsson (isveç) 37, kennet andersson (isveç) 40
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
bulgaristan, altı dünya kupası ve 17 maç beklemek zorundaydı ki, bir dünya şampiyonasında nihayet bir galibiyet alabilsin. sonunda 1994'te abd'de yunanistan'la yapılan ve 4-0 kazanılan maçla bulgaristan bu muradına erdi. her şey yolundayken, dünya şampiyonu ikincisi arjantin'i de 2-0 yendiler ve bununla yetinmeyip kabak kafalı yordan letschkov'un kafa golü sayesinde, çeyrek finalde dünya şampiyonu almanya'yı da 2-1 yenerek turnuvadan elediler. italya ile oynanan yarı finalde (1-2) ise durum yine tersine döndü ve üçüncülük için isveç'le yapılan maçla (0-4) bulgarların tekrar yeni bir başarısızlık serisine başladıkları anlaşıldı. 1998'de bu alışkanlıklarını korudular (1 gol atıp 7 gol yedikleri 2 mağlubiyet ve 1 beraberlik); 2002 dünya kupası elemelerinden -işi sağlama alıp- hiç çıkamadılar. eh, rezil olmaktan kaçınmanın başka bir yoluydu bu.
işte size bulgarların 1962-1994 dünya şampiyonalanndaki başarısızlık bilançosu:
ravelli şimdiye kadar izlediğim en farklı kalecilerden biriydi. dağınık saçları, şişmiş gözleri ve garip mimikleri ile pek kelaciye benzemezdi, mamafih gelmiş geçmiş en atletik kalecilerden biriydi. ülkesinde iki lakabı vardı. "deli" ve "kedi".
üçüncülük, dördüncülük maçlarının gereksiz bulunmasına yok açan maçardan biriydi bu maç. turnuvanın iki süpriz avrupa takımı karşı karşıya gelmişti. isveç maçı ciddiye almış ve asılmıştı; lakin bulgaristan finale çıkmamanın moral bozukluğunu ile sahada yok gibiydi. bunun sonucu olarak ilk yari isveç 4 gol buldu.
ikinci yarı ise hatrımda kalan iki hareket var. biri rastalı saçları ile henrik larsson'un yediği tekmeye rağmen hakemin penalti vermemesi; sebep olarak ise maçi beraber izlediğim bir adamın "4-0 öndeyken penaltı mı çalınır?" demesiydi. diğer ise ravallenin rainbow kick olarak tanımlanan hareketi yapıp taraftarları çılgına çevirmesiydi.
rainbow kick: topu;topuğu ile kaldırıp,geriden kendini aşırtıp,topu önüne almaktır. çok şık bir harekettir. yapılması çok zordur. 12 yaşındaki bir çocuk olarak bu hareketi bir kaleciden öğrenmem ise manidar. bu hareketi bir galatasaray real madrid maçında hagi, roberto carlos' yapmıştı. bir de 2002 dünya kupası yari final maçında ilhan mansız yine roberto carlos'a yapmıştı.
yardımcı hakemler: el jilali mohamed rharib (mar), ernesto taibi (arg)
sweden: thomas ravelli (gk), roland nilsson (c), patrik andersson, joachim bjorklund, stefan schwarz, henrik larsson (dk. 79 anders limpar), klas ingesson, tomas brolin, pontus kamark, hakan mild, kennet andersson
yedekler: roger ljung, jonas thern, martin dahlin, lars eriksson, mikael nilsson, teddy lucic, stefan rehn, magnus erlingmark, jesper blomqvist, magnus hedman