1913-14 istanbul futbol ligi, istanbul futbol ligi'nin 9. sezonudur. altı takımın mücadele ettiği ve her birinin, diğerleriyle ikişer maç yaptığı sezonun şampiyonluğunu fenerbahçe elde etti.
strugglers, mavi-beyaz çizgili formasını değiştirmesi konusundaki uyarılara karşı geldi ve 6. maçın ardından ligden çekildi. telefoncular ise beşinci maçlarından sonra sahaya çıkmadı. bu sebepten bu iki takım geri kalan maçlarında 3-0 hükmen mağlup kabul edildi. öte yandan progres, ocak 1914'de yapılan kongre ile isimlerini altınordu olarak değiştirdi.
30.kasım.1913 - 103 yıl önce bugün, union club sahasında (şükrü saracoğlu stadı) oynanan istanbul ligi maçında, fenerbahçe dönemin güçlü takımlarından, kadıköylü rumların kurduğu strugglers ile karşılaştı. sarı-lacivertli takım, oldukça iddialı olan strugglers karşısında, ilk 20 dakikada 6-0 öne geçince rumlar sahayı terketti ve fenerbahçe hükmen galip ilan edildi.
başlık: fenerbahçe'ye 20 dakika dayanabildi (fenerbahçe 6 sayı - setroglos: hezimet ve firar)
geçen pazar günü icra edilen strugglers namındaki rum kulübünün hezimet-i kat'iyyesi (kesin mağlubiyeti) ve yirmi dakika zarfında fenerbahçe'nin önünden firarıyla neticelendi. bu gülünç musabaka esnasında hava yağmurlu ve çayır berbat bir halde idi. galatasarayla berabere kaldığından beri epey mağrur olan strugglers kulübü, fenerbahçelilerin şedid (şiddetli), sert, yağmura çamura ehemmiyet vermez tehacümatı (hücumları) karşısında ancak yirmi dakika tahammül edebildiler ve hasımlarının (rakiplerinin) bu müddet zarfında altı sayı yaptığını görünce şimdiye kadar misillü na-mesbuk (örneği görülmemiş) bir surette meydan-ı musabakayı (karşılaşma meydanını) terk ile kaçıp gittiler. idman meraklıları da bit'tabi (doğal olarak) strugglers'un bu kahramane oyuncularını esna-yı firarlarında (firar esnasında) lazım geldiği vechile teşbi' etmeği (karşılamayı) unutmadılar. (türk seyirciler tükürüklerle saha kenarından strugglers futbolcularına müdahale etmiştir)
strugglers fc takımı için, fenerbahçe'nin ilk "ezeli rakibi" desek, herhalde yanlış bir tabir kullanmayız. rum hüviyetli; mavi-beyaz formalı bu takımla ilk kez 1910 yılında karşılaşan fenerbahçe, kendisi gibi kadıköy, modalı olan bu 'semtdaşı' ile yaptığı tüm maçlar adeta 'derbi' niteliğinde geçmekteydi. dönemin 'türkçü' eğilimli olan insanları tarafından desteklenen ve nispeten de olsa ittihatçı ideolojiye yakın yönetimiyle (1910 yılındaki fenerbahçe başkanı tevfik haccar taşçı, 1920 yılında işgalci ingilizler tarafından ittihatçıların sürgün edildiği malta adası'nda esir tutulan kişiler arasındaydı) 'milliyetçilik' eğiliminin hüküm sürdüğü bu takım ile rum rakibi arasındaki rekabet, hemen nüfuz etmişti bile..