orhan berent'in altay: alsancak'ın sakini kitabından;
1960 haziranı’nda beş izmir kulübü birden futbol federasyonu’na istanbul'a giden amatör futbolcularını geri almak için aracılık ricasında bulundular. beş izmir kulübüne göre, izmir’in amatör futbolcularını o dönemin yönetmeliklerindeki açıklar nedeniyle transfer eden istanbul’un üç büyükleri, bu futbolcuların profesyonel olmamasından yararlanarak etik dışı davranmıştı. nitekim temmuz ayında olimpiyatlar için amatör milli takıma katılmaları beklenen altaylı ayhan ve izmirsporlu cenap galatasaray’la yurtdışına yolculuk ederken, yine izmirspor’un amatör sözleşmeli oyuncusu güven de büyük bir rahatlıkla beşiktaş’la antrenmanlara çıkabiliyordu. bu arada temmuz ayında ankarademirspor’un başarılı antrenörü turbeky ile sözleşme imzalayan altay, almanya’da hazırlık maçları oynamak için yurtdışına gitmeye hazırlanıyordu. ancak bu yolculuktan önce ankarademirspor’un başarılı oyuncusu osman edinsel’i transfer ediyor, beşiktaş’ta oynayan eski futbolcusu faik’i de geri döndürmeye uğraşıyordu. fakat asıl flaş transfer “madrid fatihi” beşiktaş kalecisi varol’un altay’a gelmesiydi. 27 mayıs darbesi’nin ortalığı kasıp kavurduğu günlerde ilginç bir haber temmuz ayının ortalarında gazetelerde yer alıyordu. habere göre altay şirketleşmiş ve hisse senetleri bastırıyordu. o sıralarda ihtilal hükümeti de “tasarruf bonosu” adı altında o döneme kadar görülmemiş bir iç borçlanma metodu na girmişti. altay’ın hisse senetleri biraz da bundan esinlenmişti. fakat beklenildiği gibi ilgiyle karşılanmak şöyle dursun, az sayıda satılmasından dolayı sadece birkaç üyenin satın aldığı borçlanma kağıdı gibi bir özellik taşıyordu.
bu arada izmirspor ve altay, galatasaray ve beşiktaş’a kaptırdıkları amatör futbolcuları için federasyonu sıkıştırıyor ancak bir sonuç alamıyordu. hatta federasyon izmir kulüplerine fifa’ya şikâyette bulunma haklarının olmadığını, ortada bir haksızlık varsa ancak federasyonun fifa”ya düzeltilmesi için başvurabileceğini bildirdi. ay sonunda ise altaylı ve izmirsporlu ikişer futbolcuya ceza verileceği federasyon kulislerinde konuşuldu. ancak ağustos ayında ayhan elmastaşoğlu’nun galatasaray’a transfer olmaktan vazgeçip izmir’e dönmesi ve lisansının altay adına çıkartılıp altınordu maçında forma giymesine rağmen eylül’ün başında tüm bunlar unutulacak ve hem izmirsporlu cenap hem de altaylı ayhan federasyon tarafından cezalandırılırken, altay da kendi lisanslı futbolcusunu oynattığı için cezaya çarptırılıp (!) altınordu maçında hükmen yenik sayılacaktı.
orhan berent'in altay: alsancak'ın sakini kitabından;
sporda 27 mayıs hukuku
ayhan hakkında verilen ilk karar 6 ay hak mahrumiyetiydi. ayrıca ayhan’a altay için lisans çıkartan izmir bölgesi müdürlüğü için de soruşturma açılmıştı. kasım ayı ortalarında milli birlik komitesi’nin teşvik etmesiyle bir sporcu affı gündeme geldi. ayhan elmastaşoğlu ve izmirsporlu cenap hakkındaki 6 aylık hak mahrumiyetlerinin affedildiği ancak altay kulübü hakkında usülsüz lisans çıkartma suçu için konunun tüm ayrıntılarıyla ele alıncak müzakereler sonucunda karar verileceği gazeteler tarafından yazıldı. bu gibi haberler ayhan elmastaşoğlu’nu da etkilemiş olmalı ki gazetelere sarı kırmızılı forma ile oynayacağım diye bir açıklama yapıyordu. patırtılar bununla da kalmadı. beden terbiyesi genel müdürlüğü feriköy’den galatasaray’a transfer olan samim’in lisansını usulsüzlük gerekçesiyle iptal etmişti. ancak bir albayın başında olduğu futbol federasyonu bunda bir art niyet görmediğini belirterek beden terbiyesinin kararını tanımadığını belirtti. altınordu karşısında ayhan elmastaşoğlu’nu oynattığı için hükmen mağlup olan altay’ın durumu hatırlatıldığında ise, “o olay başkaydı, onda art niyet vardı” diye hukukla ilgisi olmayan garip bir gerekçe ileri sürdü. neticede keyfî bir karar vereceği önceden belli olan futbol federasyonu hukuk kurulu, 12 aralık’ta toplanarak kararını verdi. izmirsporlu cenap’ın galatasaray’a, yine izmirsporlu güven’in beşiktaş’a transferi konusunda istanbul takımlarının halledilmesini istediği pürüzleri giderildi. ayhan altay’a bırakıldı. ancak bu sefer de ayhan altay’da oynamayacağını ifade etti. altay adına toplantıya katılan mazhar zorlu bunun üzerine ayhan’ın galatasaray’ı tercih etmesinin pek önemli olmadığını, altay’m bu hukuk savaşından galip çıkmasının daha önemli olduğunu belirterek hükmen yenik sayıldıkları altınordu maçı için de itiraz edeceklerini söyledi. fakat olan olmuş, bir şekilde 27 mayıs hükümetini arkasına alan istanbul lobisinin dediği olmuştu. zaten 1961 ocak ayında da ayhan elmastaşoğlu galatasaray’ın malı olacaktı, iki yıllık mukavele imzalanırken yan odada yassıada başsavcısı altay egesel, galatasaray’ın ikinci başkanı rüçhan adlı’ya koyu bir galatasaraylı olduğunu söyleyecek ve ayhan elmastaşoğlu’nun ikinci yan galatasaray forması giymesinin hukuka çok uygun olduğunu belirtecekti (!)