taksim stadı açılınca maçlar çetinleşiyor… işgal döneminin en çetin maçları 1922/23 yıllarında inglizlerle oynandı. taksimde, sonraları inönü gezisi olan, topçu kışları avlusunun futbol sahası olarak tanzimi, burada çetin maçlar yapılmasına imkan verdi. şehrin göbeğinde ve özellikle yabancı ve gayrimüslimlerin yoğun olduğu bir bölgede yapılan bu maçlar futbola ilgiyi artırıyor, müsabakalar tamamıyla milli havaya bürünüyordu. bu arada türk futbolunun kalitesi de yükselmekteydi.
bu gelişme ve kalkınmaya özellikle fenerbahçe kulübünde şahit olunmakda idi. ingiliz takımları ile sürekli maçlar, hemen her maçı aynı kadro ile oynamak, fenerbahçe futbolunun klasını yükselttiği gibi, takımın da gücünü arttırıyor, sağlanan galibiyetler de futbolcuların manevi güç ve milli duygularını şahlandırıyordu.
işe, bu mükemmel takımın sağladığı mükemmel sonuçlar nedeni iledir ki, 1922/23 yıllarında statlar dolup taşmaya ve 3/4 bin olan ortalama seyirci sayı 6/7 bine ulaşmaya başladı.
statları taşıran bu kalabalık yalnız futbol meraklılarından oluşmuyordu. bu kalabalıklar içinde, sırf ingilizleri yenilmiş görmenin derin huzur ve zevkini tatmaya gelenlerde pek çoktu. fenerbahçe’nin, kendi bünyesinden başka, hemen her türk ailesinde bir veya birkaç şehit acısı yaşatan ingilizlere galibiyeti, şehrin en tenha köşelerine kadar günün konusu olunca, spor ve hele futbol ile hiç ilgisi olmayanlar bile, gözleri önünde kazanılacak yeni bir zayferle teselli bulmak ve milli duygularının okşanması imkânına kavuşmak için maçlara koşuyorlardı. binnetice, işgal yılları fenerbahçe maçlarında, her sınıf ve yaşta halk arasında hatta, beyaz sarıklı din adamlarına rastlamak da mümkün olmuştur.