13 kasım 1918 tarihinden 9 kasım 1923 tarihine dek müttefik kuvvetlerle 80 maç yapılmıştır. bu maçların 50 sinde fenerbahçe, 23 ünde galatasaray ve 7 sinde beşiktaş oynamıştır.
fenerbahçe takımı işgal güçleri takımlarıyla 50 maç yapmış, bunun 41'ini kazanmış, 4'ünde berabere kalmış sadece 5'inde sahadan yenik ayrılmıştır. fenerbahçe bu maçlarda rakip filelere 193 gol atmış, kalesinde ise 47 gol görmüştür.
ingilizlerin f.b.den çekiniş nedeni?…. istanbul’un 16 mart 1920 deki fiili işgalinden önce ve sonraki 16 aylık bir dönemde ingilizler fenerbahçe ile maçlara ara vermişler, bu arada kulübü de 70 gün kapatmışlardı. nihayet, 13 ocak 1921 de sisli ve yağışlı bir havada yapılan maçla bu ara veriş sona erdi sanıldı. ancak, ikdam gazetesinin 16 ocak 1921 sayısında:
(…. ikinci nısıf zamanda, sis, fenerbahçe’nin bir çok sayılarına mani oldu. sis, yağmur, kar, tipi demeyip çalışan bu türk gençeleri 4., 5., 6., 7., 8. ve 9. sayıları yaparak muzafferane sahadan ayrıldılar….) şeklinde yansıttığı bu karşılaşmadan sonra, ingilizler bu sefer de yeni bir 19 aylık çekingenlik dönemine girdiler. fenerbahçe, 13.1.1921 den 13.8.1922 ye kadar tam 19 ayda, o da fransızlarla, yalnız bir maç yapmak imkanı bulabildi. askeri ve politik durum göz önüne alındığında, 2. inönü ve sakarya savaşlarının ve ingiltere ile en çetin anlaşmazlıklarını hep bu dönem içinde yaşandıkları hatırlanır. bu bakımdan, tarihin eşini yazmadığı bir zaferin o gururlu temsilcileri, böyle kritik bir dönemde milli sporlarında fenerbahçe’ye yenilmeyi ve dolayısıyla da prestijlerinin zedelenmekte devam etmesini göze alamıyorlardı.
işte, bu arada, 1922 yılı ilk baharında taksim stadının futbol maçlarına açılması, birçok ingiliz takımının bu sahada antrenman yapıp sık sık maçlar tertiplemeleri, onlara güç kazandırıp ümitlerini artırınca, fenerbahçe-ingiliz maçları da yeniden seri halinde yaşanmaya başlamıştır.
ingilizlerin en güçlü 10 takımı arasında tertiplenen meşhur (armistice coupe=mütareke kupası) maçları işgal kuvvetleri komutanlığına yeterince güven vermişti. bu nedenle, fenerbahçe, bu 10 takımdan ilk sıraları tutan 5 takımla maç isteğinde bulununca, artık buna hayır!… denmedi.
bu 5 güçlü takım, rövanşlar da dahil, sıfıra karşı 2, 3, 4 ve 5 er golle mağlup edildiler. bu parlak sonuçlar coşkun gösterilere neden oluyor ve fenerbahçeli futbolcular sık sık beyoğlu caddelerinde binlerce türk’ün elleri üstünde taşınıyorlardı. na mağlup anatolia, ligihtning ve granadiar guards 1ar da bu arada derslerini aldılar.
1.aralık.1922 - 94 sene önce bugün fenerbahçe, taksim stadı'nda istanbul'daki işgal kuvvetlerinin lightning takımıyla karşılaştı ve süleymaniye'den hikmet (barlan) bey'in hakemliğinde, alaeddin baydar ve nevzat usberg'in golleriyle rakibini 2-1 mağlup etti. fenerbahçe takımı bu önemli karşılaşmada şekip kulaksızoğlu - cafer çağatay, kadri göktulga - ragıp mağden, galip kulaksızoğlu, fahir yeniçay - sabih arca, alaeddin baydar, zeki rıza sporel, nevzat usberg, bedri gürsoy onbiriyle mücadele etti.