1979-80 sezonu. bitime iki hafta kalmış. fenerbahçe'nin ikinciliği garanti, galatasaray ise küme düşme hattında. iki ezeli rakip inönü'de karşılaşıyor. favori fener cim-bom'u yenerse yüzde 90 küme düşürecek. ancak "ezeli dostluk" burada devreye giriyor ve 0-0 biten maç sonrası galatasaray 2'inci lige düşmekten kurtuluyor.
1979-80 sezonu. fenerbahçe lige iyi başlayamamış. şükrü ersoy'un teknik direktörlüğünde ilk 8 haftada üst üste yenilgiler alan sarı-lacivertli ekip eski futbolcusu ziya şengül'ü takımın başına getirdikten sonra hızla bir yükseliş sürecine girmişler. öyle ki ilk 8 haftada küme düşme hattında yer alan fenerbahçe ''atı alıp çoktan üsküdar'ı geçen'' trabzonspor'un ardından ligi ikinci sırada bitirmeyi başarmış.
ancak o sezon kanarya gibi lige iyi başlayamayan bir başka takım da galatasaray. sarı kırmızılı ekip kötü başladığı sezonda o kadar kötü bir performans sergilemiş ki, neredeyse ikinci lige düşüyormuş. küme düşme korkusunu özellikle son haftalarda büyük ölçüde içinde hisseden cim-bom'a yardım eli ise bitime 2 hafta kala ezeli rakibi fenerbahçe'den gelmiş.
şimdi o tarihi maça gidiyoruz; 4 mayıs 1980 pazar. fenerbahçe'nin başında ziya şengül, galatasaray'ın başında turgay şeren var. inönü stadı'na çıkmadan önce sarı-lacivertli ekip lig ikinciliğini garantilemiş. ancak durum galatasaray açısından hiç de parlak değil. sarı-kırmızılı takım fenerbahçe'ye yenilirse büyük ölçü de bir sonraki sezon türkiye ikinci ligi'nde yer alacak. bu da türkiye'de bir ilk olacak. sarı-kırmızılı ekibin korkulu rüyadan uyanabilmesi için derbiden en az 1 puan çıkartması gerek. fakat bu hiç kolay değil. çünkü fenerbahçe özellikle ligin ikinci yarısında önüne geleni devirmiş. ve bu maçın da mutlak favorisi. tüm ülke ezeli rekabet mücadelesine kilitlenmiş. futbol otoriteleri ''fenerbahçe, galatasaray'a kaç atar?''ın hesabını yaparlarken bir yandan da sarı-kırmızılı ekibin bu maçı kaybettiği takdirde kümede nasıl kalacağını tartışıyorlar. fenerbahçe'nin soyunma odasında daha önce galatasaray'da top koşturmuş ve daha sonra sarı-lacivertli ekibe transfer olmuş b.mehmet, şevki gibi futbolcular "fenerbahçe'siz galatasaray, galatasaray'sız fenerbahçe olmaz" gibisinden aralarında konuşmalar yapıyorlar. kaptan cemil turan da onları başıyla tasdik ediyor.
takımlar sahaya çıkıyorlar. fenerbahçeli futbolcular oldukça rahat. galatasaraylılar ise oldukça tedirgin. hatta bazıları tir tir titriyor. çünkü işin içinde küme düşüp galatasaray tarihine kara bir leke sürmek var.
maç başlamadan ziya şengül ile turgay şeren birbirlerine başarı diliyorlar. ancak şeren, şengül'e ''eeee. ne olacak bu maç. bizi yenecek misiniz'' diye soruyor. ziya şengül turgay şeren'e dönüyor ve ''ihtiyar sen işine bak. kardeş kardeş oynarız. bir puan sizin olur'' diye cevap veriyor.
bu arada sahanın bir başka yanında fenerbahçe kaptanı cemil turan ile galatasaray'ın sağ açığı öner kılıç arasında ilginç bir konuşma geçiyor. cemil, öner'e ''hayrola niye titriyorsun?'' diye soruyor. öner ''abi biliyorsun durum kötü. size de yenilirsek kümede kalmamız mucizeye kalıyor'' diye cevap verince kaptan emektar futbolcuyu rahatlatıyor: ''oğlum küme düşecek başka takımlar varken ne yapacağız. koskoca galatasaray'ı mı düşüreceğiz. bu bize yakışmaz. başkaları düşsün. siz topunuzu oynayın. bu karşılaşmanın skoru 0-0'dır.'' maçın en büyük gol pozisyonunu fener yakalıyor. rahmetli önder kaleci eser'i de geçmesine rağmen topu auta atıyor ve karşılaşma da berabere bitiyor.
galatasaray, fenerbahçe'den aldığı 1 puanla rahatlıyor. kalan 2 haftada küme düşme hattından çıkarak 16 takımlı ligi 29 puanla küme düşme hattının sadece 2 puan üstünde 9'uncu sırada bitiriyor. ve o sezon ligden 23 puanlı diyarbakırspor, 25 puanlı kayserispor ve 27 puanlı göztepe düşen ekipler oluyorlar.
böylece fenerbahçe ile galatasaray'ın o sezonki karşılaşması ''tarihin en büyük kıyağı'' olarak kitaplarda yerini alıyor.