cem can'ın "fair play yemin istemez: fan-etik yazıları" kitabından;
taraftarın ölüm oyunları
gazetecilerin türkiye'ye gelen takımların teknik direktörlerine sorduğu başlıca sorulardan biri "taraftarı nasıl buldunuz" sorusudur. alınacak yanıt neredeyse standarttır. "ben takımını böylesine destekleyen taraftan güney amerika'da bile görmedim." ve bu yanıttan kendimize ulusal bir övünç payı çıkartırız. ülkemizden ayrılmış olan yabancı futbolcular da her zaman taraftan unutamadıklarını ifade ederler.
yabancıların taraftar hakkındaki bu yorumları göğsümüzü kabartırken, türk futbolseverinin centilmen olduğunu söylemedikleri de gözden kaçıyor.
bütün dünya futbolda şiddetin önüne geçmenin yollarını ararken, türk futbolu da psikolojik ve fiziksel şiddetten payını alıyor. taraftarlar arasında baş gösteren yeni bir eğilim, takım sevgisini ölümle ilişkilendirerek şiddet olgusuna yeni kapılar açıyor.
galatasaraylılar'ın "die for you - senin için ölürüz" sloganıyla başlayan bu çığır, fenerbahçeliler'in "kili for you - senin için öldürürüz" karşılığıyla tırmanış gösteriyor. yaklaşımlarının arabeskliğini boş verip, sloganlarını marifetmiş gibi formalarının göğsüne ingilizce yazan bu taraftarlara bir çift sözümüz var.
beyler! galatasaray monaco'da verdiği davette bütün avrupa jet sosyetesine seçkin kulüp olmanın örneklerini verirken, fenerbahçe başkanı ali şen fenerbahçe'yi dünyanın en büyük kulüplerinden biri yapacaklarını söyleyip galatasaray'ı geçen sene çiçeklerle karşılarken sizlere düşen görev ölüm sloganları üretmek değildir.
hele ki "kill for you - senin için öldürürüz" ifadesi hiçbir boyutuyla şirin bulunamaz. bu sizin taraftar olarak varoluş biçiminizin deklarasyonudur. ligin daha gerilimli yaşandığı haftalarda bu ifade son derece kışkırtıcı bir hal alacaktır. artık size düşen, bu die for you, kill for you rezaletinden gönüllü olarak vazgeçmenindir. aksi taktirde bu sloganların ve bu sloganları sahiplenenlerin stadlara sokulmaması için en üst düzeyde girişimlerde bulunacağız.
unutmayınız ki, galatasaray'ın ve fenerbahçe'nin kurucuları, yöneticileri ve sporcuları kulüpleri ve takımları için ölmemişler ve hiç kimseyi öldürmemişlerdir. doğru taraftarlık anlayışı için kulüplerinizin tarihinde sayısız örnek vardır.