(tercüman’ın 1990 basımlı büyük futbol ansiklopedisinden alıntıdır.)
bu kupanın finali futbol tarihinde en çok konuşulan müsabakalarından birisi oldu.
finale kadar 4 yıl içinde hiç yenilmemiş olan macaristan için “futbolun ışığı, budapeşte gecelerinin çigan müziğini sahaya getiren ekip” deniliyordu. bu ekibin almanya’yı grup maçında 8-3 yenmiş olması da kesin favori gösterilmesi görüşünü yarattı. fakat alman takımının teknik sorumlusu herberger bu müsabakada, nasıl olsa çeyrek finale kaldıkları için aslarını oynatmayarak macarlar’ın gözünden ekibini kaçırmıştı.
macar puşkaş, bu maça sakat sakat çıktı fakat 6. dakikada takımının ilk golünü attı. hemen iki dakika sonra 8. dakikada csibor durumu 2-0 yaptı. 10. dakikada marlock almanlar’ın ilk golünü attı ve rahn da 18. dakikada durumu 2-2’ye getirdi ve ilk yarı böylece bitti.
maçın 84. dakikasında rahn almanya’yı şampiyon yapan golü macaristan filelerine taktı.
bu arada puşkaş’ın bir golünün sayılmayışı da finalin ilgi çekici notları arasında yer aldı.
maçtan sonra alman takımının kaptanı fritz walter antrenörü herberger’in kollarına yığıldı. frankfurt-kostansa seferini yapan tren maçın son 4 dakikasında yol üzerinde hareketsiz kaldı. maç bittikten sonra trenin içinde herkes sarmaş dolaş oldu. bütün almanya sabaha kadar çılgınlar gibi eğlendi. taşkınlıkları önlemeye çalışan alman polisi de sonunda halka katılmak zorunda kaldı.
bu kupada “altın kafa” ünvanını kazanan macar milli takımının sağaçığı koçsis 11 golle kral oldu.