tarih: 30 mayıs 1962, rancagua / braden stadyumu seyirci: 7.134 hakemler: juan gardezabal (ispanya), raymond morgan (kanada), fernando buergo elcuaz (meksika)
arjantin: antonio roma, ruben marino navarro (kaptan), raul alberto paez, alberto sainz, silvio marzolini, frederico sacchi, oscar pablo rossi, hector osvaldo facundo, marcelo ernesto pagani, jose francisco sanfilippo, raul oscar belen teknik direktör: juan carlos lorenzo (arjantin)
bulgaristan: georgy naidenov, kiril rakarov (kaptan), stojan kitov, aleksander kostov, ivan dimitrov, nikola kovatchev, todor diev, petar velitchkov, hristo iliev, dimiter yakimov, ivan kolev teknik direktör: georgi patchedjiev (bulgaristan)
1960 roma olimpiyat oyunları sona erdikten sonra, şili’de yapılacak olan 1962 dünya futbol kupası sporseverleri meşgul eden en önemli olay mevkiini kazanıyor
roma olimpiyatlarının sona ermesiyle şimdi spor dünyasının nazarları 1962 dünya kupasına çevrilmiştir.
fransanın sinlandiyayı 2-1 yendiği maçta, dünya kupası avrupa grubu elemeleri de başlamış oldu. bu eleme müsabakaları 31 aralık 1961 tarihine kadar sonuçlanacak ve grup şampiyonluğunu kazanan 14 takım şili’ye yollanacaktır. 1958 dünya kupası şampiyonu sıfatiyle brezilya ve evsahibi sıfatiyle şili milli takımları finallere doğrudan doğruya gireceklerdir. böylece güney amerikanın mütevazi ülkesi şili’deki finaller 16 memleket arasında cereyan edecektir.
uğradığı büyük zelzele felâketine rağmen, şili hükûmeti 1962 dünya kupası organizasyonundan vazgeçmeyeceğini bildirmiştir. bu hususta diğer memleketler fifa (beynelmilel futbol birliği) de şiliye gereken yardımda bulunacağını bildirmiştir.
14 takım nasıl belli olacak?
evsahibi şili ile eski şampiyon brezilyadan başka 14 finalistin belli olması için memleketler gruplara ayrılmış bulunmaktadır. şöyle ki:
1. grup: isveç, belçika, isviçre. 2. fransa, bulgaristan, finlandiya. 3. batı almanya, yunanistan, kuzey irlanda. 4. macaristan, hollanda, doğu almanya. 5. türkiye, norveç, rusya. 6. ingiltere, lüksemburg, portekiz. 7. italya, romanya, yakın doğu – afrika galibi (bu galibin belli olması için kıbrıs, israil ile iki maç yapacak, bunun da galibi habeşistanla oynayacaktır. nihai galip 7. gruba girecektir.) 8. çekoslovakya, serbest irlanda, iskoçya. 9. ispanya, gal, afrika galibi. (bu galibi tâyin için gana, nijerya, sudan, fas, tunus eleme maçı yapacaklardır.) 10. yugoslavya, polonya, asya galibi. (bu galibi tâyin için de, japonya ile güney kore çarpışacaktır.) 11. arjantin, ekvator. 12. uruguay, bolivya. 13. peru, kolombiya. 14. paraguay, amerika galibi. (bu galibi kosta rika, meksika, amerika b. d., hollanda antileri, surinam arasındaki maçlar tâyin edecektir.)
bu 14 grup şampiyonu şilideki finallere gireceklerdir. brezilya ve şilinin katılmasiyle 16 takım dörderli dört gruba ayrılacaktır. grup maçları 30 mayısta başlayacak, 7 haziranda bitecektir. şampiyonu tâyin edecek büyük final 17 haziran 1962 tarihinde santiago’da oynanacaktır. şili, dünya kupası maçları için biri başşehri santiago olmak üzere dört şehrinde hazırlık yapmaktadır. maçların oynanacağı diğer üç şehir, vina del mar, rancagua ve arica’dır.
dünya kupası eliminisyon maçlarında arjantin ekvatoru 5-0 yendi. ilk maçı da arjantin 6-3 kazandığından bu suretle şili’deki dünya kupası finallerine katılacak ilk takım belli olmuştur.
1962 dünya kupası organizasyon komitesi şili'deki final maçlarını takip edecek türk gazetelerinin merkezi lozan'da bulunan avrupa basın servisine müracaat etmelerini bildirmiştir.
dünya kupası organizasyon komitesi durumu futbol federasyonuna da bir yazı ile bildirmiştir.
not: haberden sonraki 1962 dünya kupasının ilk maçlarına yazdım.
müsabakaların tarihleri dün santiago'da tesbit edildi. 30 mayısta isviçre - şili, meksiko - brezilya, bulgaristan - arjantin, rusya - uruguay oynuyor
santigo, özel
1962 dünya kupası finallerinin kur'aları fifa genel sekreteri sör stanley rous'un ve dünya futbol âleminin bütün ileri gelen simaları önünde çekilmiştir.
dört grup üzerinden ve lig usulü ile yapılacak şampiyonanın yapılacağı dört bölge santiago, rancagua, vina del mar ve arica olarak tesbit edilmiştir.
30 mayıs 1962 de başlayıp 17 haziranda bitecek olan dünya kupası maçlarının yapılacağı yerler arasında en uzak olanı arica'dır. arica, başkent santiago'dan 2200 kilometre kuzeye düşmektedir. rabcagua merkezden 85, vina del mar ise 145 kilometre mesafededir.
turnuanın ilk çetin mücadelesine 25.000 kişilik rancagua stadı sahne olacak ve arjantin - bulgaristan karşı arşıya gelecektir. bu maçın berabere bitmesi mümkündür.
bütün maçlar şili saatiyle 15 de (türkiye saati ile 21 de) başlayacaktır.
dört şehirde yapılan dünkü maçlarda favoriler galip
santiago, özel
yedinci dünya kupası dün şili'nin dört şehrinde yapılan maçlarla başalamış ve ilk gün normal neticelerle kapanmıştır.
gruplarında favori olan uruguay, kolombiya'yı 2-1, brezilya, meksika'yı 2-0, arjantin, bulgaristanı 1-0, ev sahibi şili de isviçreyi 3-1 mağlûp etmişlerdir.
arjantin göz doldurdu
hazırlık maçlarında mütevazi neticeler alan arjantin, kupada söz sahibi olduğunu bulgaristan karşısındaki oyunu ile ispat etmiştir.
rancagua'da 23.000 seyirci önünde oynanan maçın 3. dakikasında sağaçık facundo. arjantin'i 1-0 galip vaziyete geçirmiştir.
hızlı oyunlarına ikinci devrede de devam eden arjantinliler ağır kalan bulgarlara tek fırsat vermeden maçı 1-0 galip bitirmişlerdir.
yardımcı hakemler: fernando buergo elcuaz (mex), raymond morgan (can)
argentina: antonio roma (gk), silvio marzolini, alberto sainz, federico sacchi, raul paez, hector facundo, marcelo pagani, jose sanfilippo, raul belen, oscar rossi, ruben navarro (c)
yedekler: jose manuel ramos delgado, martin pando, rogelio dominguez, alberto mariotti, antonio rattin, rafael albrecht, vladislao cap, ruben sosa, juan oleniak, ramon abeledo, alberto gonzalez
teknik direktör: juan carlos lorenzo (arg)
bulgaria: georgi naidenov (gk), kiril rakarov (c), ivan dimitrov, stoyan kitov, dimitar kostov, nikola kovachev, todor diev, hristo iliev, ivan kolev, dimitar yakimov, petar velichkov
yedekler: dimitar dimov, dobromir zhechev, georgi sokolov, georgi asparukhov, aleksandar kostov, pantelei dimitrov, ivan ivanov, dinko dermendzhiev, nikola parchanov, panayot panayotov, georgi nikolov