kimi zaman sürpriz bekledik, çarpıldık. bazen şekerli kuralan acıyla sonlandırdık, bazen de zoru başardık. son 20 yılda milli takımımız avrupa şampiyonası ve dünya kupası elemeleri'nde hangi rakiplerle eşleşti, ne umdu ne buldu...
1988 avrupa şampiyonası elemeleri ingiltere, yugoslavya, k.irlanda
şerefli mağlubiyetler döneminin yeni yeni atlatılmaya başlandığı günler. coşkun özarı artık sigarasını tersten yakmaz, kura çekimleri öncesi gazetelere "gözüm latinlerde" şeklinde demeçler bile verir. zira avrupa'nın o dönem de gözde ekipleri ispanya ve portekiz'le eşleşip, onları yenmek ve avrupa'nın gözüne girmek ister. ama futbolcuları maçtan maça görme gibi bir sıkıntısı vardır özarı'nın. lig fikstürünün milli takıma göre tanzim edilmesini ister ama bir türlü sesini duyan olmaz. "formda bir erdal, kuvvetli bir selçuk, zonguldaklı cemal ve sanyerli rıdvan ümitlerimi yeşertiyor" sözleriyle o da herkesin ümitlerini yeşertir.
frankfurt'ta 15 temmuz 1986 günü yapılan kura çekimine gidilir. torbalardan çıkan takımlar ise kimseyi heyecanlandırmaz. "eski dostlarla eşleştik" sütunları kaplar. eski dostun en acımasızı 14 kasım 1984'te 8 gol yenilen ingiltere olur. lider tamamlayacak takımın almanya'daki şampiyonaya katılacağı grupta hiç mi hiç şansı yoktur türkiye'nin. yugoslavya temsilcisi bojeviç, ingiltere'den croker ve kuzey irlanda federasyon başkanı covan sözbirliği etmişçesine "sakın sürpriz yapmayın" der, iddiası olmayan türkiye'nin alabileceği bir puanın bile dengeyi bozabileceğine dikkat çekerler. rakiplerin isimlerini duyar duymaz özan'nın gardı düşer. "çok zor gruba düştük" diyerek umutlan söndürür. o dönemin yugoları'ndan stankoviç, çelebiç, pesiç ve kovaçeviç "şansınız yok arkadaş" sözleriyle dertlere dert ekler.
ilk maç yugoslavya ile yapılır. split'teki sonuç hüsrandır: 4-0. coşkun özarı ile ayrılık noktasına gelinir. kuzey irlanda ile yapılan maçta da "babamız için oynayacağız" diyen futbolcular özarı'yı beraberlikle uğurlar.
özarı'nın yerine gelen mustafa denizli'nin ilk sınavı da ingiltere ile olur. takımında uzun süre oynayamayan savaş demiral'ı ilk 11'de, sol ayaklı iskender'i de sağda oynatır. formül tutar ve ingiltere'den izmir'de 0-0'lık sonuçla bir puan alınır. sonrası ise yine facia... ingiltere'den bu kez wembley'de yenilen 8 gol, k. irlanda ve yugoslavya yenilgileri... iki beraberlikle ve iki puanla sona kalan ay-yıldızlı ekip olur.
1988 avrupa şampiyonası elemeleri'nin ilk maçında rakip yugoslavya'dır. milli takım teknik direktörü coşkun özarı maç öncesi 4-4-2 oynatacağını ve kendisine göre hızlı oyuncular fenerbahçeli şenol çorlu ve samsunsporlu tanju çolak'la gol arayacağını söyler. split'teki maçta vujoviç üçleme yapar ardından saviçeviç de skoru belirler. 4-0'lık yenilginin ardından coşkun özarı, erdenay oflas'ı kastederek "toto müdürü hayatı bana zehir etti" der ve görevi bırakma kararı alır. 4-0'lık yugoslavya yenilgisi sonrası beşiktaş'ın yugoslav teknik direktörü milos milutinoviç'ten ilginç bir açıklama gelir. bu genelde insanların ev ya da araba aldıktan sonra duyduğu cümlenin aynısıdır aslında:"bana niye sormadınız?"
yugoslav hoca kendisinden bilgi alınsaydı milli takımın split'te yenilmeyeceğini söyler, veryansın eder...
bu maçta yugoslavya başına ilk kez geçen ivica osim, aralıksız olarak milli takımın başında kaldı ve 19 haziran 1990'daki dünya kupası maçında karşılaştıkları birleşik arap emirlikleri maçında "yugoslav milli takımının başında en fazla kalan teknik direktör" unvanını ele geçirdi.