kızılyıldız’da geçen dört yıl sonunda dragan stojkoviç marsilya’ya transfer oldu ve finale yükseldi. finalde ise rakip kızılyıldız’dı. maç penaltılara gidince raymond goethals penaltıyı kullanması için stojkoviç’e görev verdi ama o atmayı reddetti.bazıları kızılyıldız’ı çok sevdiğini söyledi,diğerleri ise maça yedek olarak başlamasına kızdığını söylediler. kızılyıldız penaltıları 5-3 kazandı.
olympique marsilya: pascal olmeta; basile boli, jose mozer, bernard casoni, manuel amoros, laurent fournier (philippe vercruysse 75), bruno germain, eric di meco (dragan stojkovic 111), chris waddle, jean-pierre papin (captan), abedi pele
seyrettiğim ilk avrupa kupası finalidir.biz kızılyıldız'ı tutuyorduk evde.darko pancev belki olağanüstü bir penaltı golü atmadı ama aklımda derinden yer edinmiş bir gole imza attı ve takımını şampiyonluğa ulaştıran son adımın sahibi oldu.
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
papin, jean-pierre, olduğu yerde kalsaydı daha iyi ederdi. 1991 şampiyonlar ligi finalinde olympique marsilya takımının hücumcusu olarak kızıl yıldız belgrat karşısında penaltı atışlarında çuvallamıştı. ac milan'a transfer oldu ve 1993'teki finali kaybetti -üstelik eski takımı marsilya karşısında. 1994'te de milan kupayı kazandığında, papin tribünlerde oturuyordu. ancak kariyerinin sonbaharında zamanlama ve bulunulması gereken yer konusunda deneyim kazandı: 1994-1996 arasında bayern münih'teyken, 1996 uefa kupası yun kazanılmasında yardımı oldu -ve 1999 şampiyonlar ligi finalinde manchester karşısındaki mağlubiyetten önce tam zamanında kulüpten ayrıldı.
#4 rahmetli ülkenin ölümsüz çimleri!.. kızılyıldız 2 - bayern münih 2 24 nisan 1991
münih'teki ilk maçta kontrataklarla o zamanlar yugoslav olan prosinecki, saviçeviç, pancev'li kızılyıldız'ı pusuya düşürmüştü. ancak brezilyalılara özgü bir estetikle ada'ya özgü hızlı futbolu olabilecek en güzel şekilde harmanlayan ljupko petroviç yönetimindeki kızılyıldız o zamanlar olmayacak bir şeyi başardı ve geriden gelerek deplasmanda almanları 2-1 'le dize getirdi. rövanşta ise kızılyıldız, tereciye tere satmaya kalkarak 1-0 öne geçtikten sonra üzerine yatmaya çalışacak ancak bu kez bayern maçı 2-1 'e getirecek; hatta son dakikalarda almanların bir topu da direkten dönecekti. ancak mihajloviç'in soldan doldurduğu topta sonradan beşiktaş'a gelip kara kartallar'ı fena halde yakacak olan aumann, liberosu augenthaler ile anlaşamayınca topu bir daha kalede gördü. yugoslavların ise gözü hiçbir şey görmüyordu. son düdük çalar çalmaz binlerce taraftar sahaya daldı ve çimleri sökmeye başladı. saha boşaltıldığında ise marakana'da tek bir çim dahi kalmamış, bir yıl sonra iç savaş yüzünden rahmetli olacak ülkenin belgrad'dan saraybosna'ya kadar dört bir tarafındaki bahçelerde futbol tarihinin ölümsüzlüğüne dikilmişti.
crvena zvezda: stevan stojanovic, sinisa mihajlovic, ılija najdosski, slobodan marovic, miodrag belodedici, refik sabanadzovic, robert prosinecki, vladimir jugovic, darko pancev, dejan savicevic (dk. 86 vlada stosic), dragisa binic
teknik direktör: ljubomir petrovic
marseille: pascal olmeta, eric di meco (dk. 111 dragan stojkovic), mozer, manuel amoros, bernard casoni, bruno germain, laurent fournier (dk. 78 philippe vercruysse), basile boli, chris waddle, jean-pierre papin, abedi pele
kızılıyıldız'ın avrupa şampiyonluğu takım o sezon avrupa'da da iyi gitmeye başlamıştı. çok yetenekli oyunculara sahiptiler. ilk turda grasshoppers, ikinci turda ise glasgow rangers, kızılyıldız karşısında tutunamayan takımlar oldular. çeyrek finalde ise dinamo dressden rakip oldu. kızılyıldız ilk maçı 3-0 kazandı. ikinci maçta ise olaylar çıktı ve kızılyıldız 3-0 hükmen galip sayıldı. yarı finalde ise rakip alman devi bayern münih'ti. ilk maçta deplasmanda 2-1 kazanan kızılyıldız, kendi sahasında da 2-2 berabere kalmayı başararak finale kaldı. kulüp bazındaki en büyük başarı onları bekliyordu ve rakip fransızların kuvvetli takımı marsilya'ydı.
29 mayıs 1991'te iki takım italya'nın bari kentindeki san nicola stadyumuna çıktılar. iki takım da çok kuvvetliydi. kızılyıldız'da her avrupa takımını peşinden koşturan sinisa mihajloviç, jugoviç, pançev, prosinecki ve saviçeviç gibi isimler vardı. marsilya'da ise jean-pierre papin, eski kızılyıldız'lı dragan stojkoviç, waddle, abedi pele ve amaros gibi isimler vardı. maç beklendiği gibi hızlı başladı ama goller gelmiyordu bir türlü. pançev ve papin önemli goller kaçırdılar. normal süre 0-0 sona erdi. uzatmalarda da gol sesi çıkmadı. maç penaltılara kaldı böylece. bu esnada ilginç bir olay yaşandı ve stojkoviç marsilya adına eski takımına penaltıyı atmayı reddetti. marsilyalılar onu bu yüzden hiç affetmediler.
ilk penaltıyı prosinecki gole çevirdikten sonra, marsilya'dan amaros penaltıyı kaçırdı. ardından kızılyıldız'lı oyuncular (biniç, belodedici, mihajloviç) gollerini attılar. marsilya da bir daha penaltı kaçırmadı. (casoni, papin ve carlos mozer gollerini attılar.) skor 4-3'tü. kızılyıldız'da topun başına golcü pançev geldi. pançev golü atarsa kupa onlarındı. atamazsa marsilya'nın bir şansı daha olacaktı. ama pançev atışı gole çevirip takımına şampiyon kulüpler kupası'nı getirdi.
***
azrica kızılyıldız çıktığı ilk finalde şampiyon oldu. ayrıca bunu başaran ilk yugoslav takımı oldu. marsilya ise katıldığı ilk finalde sahadan mağlup ayrıldı.