galatasaray'dan kopan bir grup yönetici ve futbolcunun arkalarına dönemin siyasi gücünü ve parasını (?) alarak kurdukları ve çoğunluğun güneş olarak bildiği kulübün ilk maçlarından biri.
takım önce sarı-kırmızı ismini kullanır, galatasaray'dan gelen tepkiler üzerine, ateş-güneş olarak değiştirir ve son olarak güneş olur...
mehmet ali gökaçtı'nın "bizim için oyna": türkiye'de futbol ve siyaset kitabından;
ateş-güneş kuruluyor...
galatasaray'dan ayrılanların kurdukları takım, ilk kez 1933 yılının eylül ayında vitrine çıktı. basında çıkan haberlere göre adı sarı-kırmızı olan takım, baltalimanı'nda idmanlara başlamıştı. sarı-kırmızı, en kısa zamanda büyük takımlarla özel maçlar yapmaya başlayacaktı. oyuncuların çok büyük kısmım galatasaray'dan ayrılan sporcular meydana getirmekteydi. sarı-kırmızı'nın yöneticileri, verdikleri ilk demeçlerde galatasaray'ı da yenebilecek güçte olduklarını söylemeden geçe-miyorlardı. buna karşın abidin daver ve nihat bekdik gibi galatasaraylılar da galatasaray'ın durumunun iyi olduğunu, sarı-kırmızı'nın başarılı olamayacağım dile getirmekteydiler. dikkat çeken bir başka husus, galatasaraylılar ile muhalif grubun kamuoyuna görüşlerini duyurmak için hangi gazeteleri seçtikleriydi. galatasaraylılar mesajlarım kendisi de bir galatasaraylı olan yunus nadi'nin cumhuriyeti aracılığıyla iletmekteydiler, iktidarın desteğine de sahip olan cumhuriyet gazetesi, ağırlıkla inönü karşıtı isimlerden oluşan yeni oluşuma pek sıcak bakmıyordu. gazetenin galatasaray'daki ayrışma ile ilgili haberleri veriş tarzında yeni oluşum karşın bir görüntü vermemeye özen gösterdiği, daha çok bölünmenin sakıncalarına değinerek, tarafları bütünleşmeye çağıran yorumlar yaptığı görülmekteydi.
galatasaray'dan ayrılanların kurduğu yeni kulübe daha açık destek veren son posta gazetesi ise, genel anlamda daha muhalif bir çizgideydi. son posta, 1930 yılında zekeriya sertel, ali ekrem uşaklıgil, selim ragıp emeç tarafından çıkarılmaya başlamış, yayıncılık anlayışı itibarıyla daha popüler bir çizgiyi benimsemişti. ilk çıktığı günlerde serbest fırka'yı destekleyen gazete daha sonra çeşidi baskılara uğramış ve bir müddet sonra zekeriya şenel gazeteden ayrılmak zorunda kalmıştı. bu tarihten itibaren popüler çizgisi belirginleşen son posta, dönemin diğer gazetelerinden farklı olarak spor, kadın ve çocuk sayfalan vermiş, mizah, sinema gibi konulara daha geniş yer ayırmış ve dış politika konularına daha fazla eğilmişti. yeni kulüp ile ilgili haber ve yorumlar da son posta gazetesinde daha geniş yer almıştı. gazete, 1950 seçimlerinden sonra da iktidara gelen demokrat partiyi destekleyecekti. gazetenin yayın hayan 1969 darbesi sırasında demokrat parti milletvekili olarak mecliste bulunan sahibi selim ragıp emeç'in tutuklanması üzerine son bulacaktı.
iki lakım arasında söz düellosu sürerken, eylül ayının son günlerine doğru "sarı-kırmızı" takımının fenerbahçe ile iki özel maç yapması galatasaraylıların ciddi tepkisine neden olacaka sarı-kırmızı, 16 eylül 1933 günü yaptığı ilk maçı 1-0 kaybetmiş, 23 eylüldeki ikinci maçta ise 2-2 berabere kalmışa. galatasaraylıların tepkisinin nedeni, doğrudan doğru ya galatasaray'ı çağrıştıran sarı-kırmızı adıydı. itirazlarını sürdürmüşler ve yeni kulübün sarı-kırmızı adıyla tescil edilmesini bile engellemişlerdi. istanbul valiliği tarafından bu engellemeye gerekçe olarak, sarı-kırmızı adıyla kurulmuş bir avcılık kulübünün varlığı gösterilmişti. bu engelleme karşısında yeni kulübün kurucuları, san-kırmızı'yı ima edecek olan ve dönemin kültür siyasetinde de "muteber" sözcüklerden oluşan bir isim seçeceklerdi: ateş-güneş.