logo
 
twitter
Anı/Bilgi Yazılan Tüm Maçlar
(81.160 Maç)

sayfa /3247>>

1994-1995 Sezonu  
Türkiye Kupası Final 2. Maçı
Trabzonspor 1-0 Galatasaray

1994-1995 Sezonu  
Türkiye Kupası Final 1. Maçı
Galatasaray 2-3 Trabzonspor

2002-2003 Sezonu  
Süper Lig 27. Hafta Maçı
Gaziantepspor 2-1 Bursaspor

1942 Sezonu
Adana Bölge Kupası 2. Maçı
Adana Milli Mensucat 4-3 Adana Demirspor

1942-1943 (Özel Maç)
Fenerbahçe 2-1 SK Admira Wien

1942 Sezonu
Adana Bölge Kupası  Maçı
Adana Gençlik 1-3 Malatya Milli Mensucat (Yarıda kaldı)

1942 Sezonu
Adana Bölge Kupası 1. Maçı
Adana Milli Mensucat 1-1 Adana Demirspor

1942 Sezonu
Adana Bölge Kupası  Maçı
Adana Milli Mensucat 3-2 Adana Demirspor (Yarıda kaldı)

1942-1943 (Özel Maç)
Ereğli Sümerbank Spor 3-2 Malatya Mekikspor

1942-1943 (Özel Maç)
Ereğli Sümerbank Spor 1-0 Malatya Mekikspor

2024-2025 Sezonu
Şampiyonlar Ligi Final Maçı
Paris Saint-Germain - Inter Milan

2024-2025 Sezonu
Şampiyonlar Ligi Yarı Final 2. Maçı
Paris Saint-Germain 2-1 Arsenal

1974-1975 (Özel Maç) Sezonu
Kıbrıs Barış Kupası Final Maçı
Trabzonspor 1-0 Beşiktaş

2024-2025 Sezonu
Şampiyonlar Ligi Yarı Final 2. Maçı
Inter Milan 4-3 Barcelona (Uzatmalarda)

1942-1943 (Özel Maç)
Ereğli Sümerbank Spor 11-0 Karaman İdmanyurdu

1942-1943 (Özel Maç)
Adana Milli Mensucat - Malatya Milli Mensucat

1942-1943 (Özel Maç)
Adana Gençlik 4-2 Adana Karması

1940-1941 (Özel Maç)
Adana Karması 3-6 Middle East Wanderers

1940-1941 (Özel Maç)
İçel Karması 2-6 Middle East Wanderers

1942 Sezonu
Dört Grup Şampiyonları Turnuvası 1. Maçı
Denizli Lisesi 0-3 Eskişehir Demirspor

1942 Sezonu
Dört Grup Şampiyonları Turnuvası 1. Maçı
Mersin İdman Yurdu 3-4 Trabzon Lisesi

2024-2025 Sezonu
Trendyol Süper Lig Şamil Ekinci Sezonu 34. Hafta Maçı
Kasımpaşa 1-1 Trabzonspor

1942 Sezonu
Türkiye Gruplararası Futbol Birinciliği 1. Tur Maçı
Adana Milli Mensucat 7-1 Elazığ Gençlik

1942 Sezonu
23 Nisan Turnuvası  Maçı
Mersin Deniz Harp Okulu 2-1 Adana Altıncı İşletme Demirspor (Tatil edildi)

1942 Sezonu
23 Nisan Turnuvası  Maçı
Mersin İdman Yurdu 4-2 Adana Gençlik




Sadece Video Yüklü Maçları Göster


1992-1993 Sezonu
UEFA Kupası 1. Tur 1. Maçı
16.09.1992, Çarşamba, 16:00
Fenerbahçe
İstanbul, Türkiye
Fenerbahce.png
Fenerbahçe
3-1BotevPlovdiv.png
Botev Plovdiv
Diğer Adları:
Trakia Plovdiv
SK Botev Plovdiv
ASK Botev Plovdiv


iki takım arasındaki tüm maçları gör...


          yazi
bu maçla ilgili
anım/bilgim var






Maçın Özeti 1 (Macanilari Youtube Kanalı)




Maçın Özeti 2 (Macanilari.com Dailymotion Kanalı)




Maçın Özeti 3 (Macanilari.com Dailymotion Kanalı)







  •  
    14
    GB
    A
     10210  maç linki

    ilk basımı 1993 olan, futbol ve kültürü kitabında yer alan tanıl bora ve necmi erdoğan'ın "dur tarih, vur türkiye: türk milletinin milli sporu olarak futbol"

    her ülke futbolunun 'milli' özelliklerin damgasını taşıdığından sözetmiştik. bunu tersten de ifade edebiliriz: milliyetçiliğin kalıpları, örüntüleri veya millet hakkındaki telâkkiler, 'milli' futbola da uyarlanır. bu uyarlamanın çarpıcı örneklerine, milli maçların veya kulüp takımlarının oynadığı dış maçların spor basınındaki yorumlarında rastlayabiliriz. etrafın düşmanlarla çevrili olduğu tespitleriyle beslenen abartılı bir tehdit algılaması, dünyanın ve batı'nın komplosuna maruz olma sendromu, özellikle hakemlerin 'değerlendirilmesinde' kendini gösterir. kötü sonuçlar hakem kararlarına, hakem kararları cümle âlemin türk düşmanlığına bağlanır. türk futbolcuları dış maçlarda hakemlerle çok konuşarak (daha doğrusu çoğu kez işaretleşerek), uluslararası standartların çok ötesinde itiraz ederek bu 'mağdur millet' motifini zenginleştirirler.

    başka ülkelerde olduğu gibi türkiye'de de medyatik futbol söylemi, milli kimliğin yeniden kuruluşunda ihmal edilemez bir paya sahiptir. oyun hakkında basitçe haber veriyormuş, sadece sahada olan biteni aktarıyormuş gibi yapan medya, aslında, bunu yapılaşmış bir ideolojik-söylemsel kompleksin içine yerleştirerek sunar. bunu en güzel örneklerinden biri, uluslararası maçların milliyet bir bağlamda yeniden kurulmasıdır. lig maçlarına ilişkin haber, yorum ve yayınlarda, spikerin tarafgirliğini elevermesi yorumcunun "takımından" sözetmesi, spor basınında büyük takımlara ayrılan sayfalarda doğrudan ya da örtük bir şekilde o takımların taraftarlarına hitap edilmesi gibi söylemsel öğeler bir yana bırakılırsa, takımlar ilke olarak "nesnel" ve "tarafsız" bir dille ve sadece "adlarıyla" anılırlar. oysa aynı takımlar uluslararası maçlarında millet olarak "bizim" temsilcimiz olarak sunulurlar. "bütün türkiye'nin gözü" onlardadır; "milletçe" kalbimiz onlarla beraber atar. yaşadığımız "wembley faciaları"ndan birini televizyonda naklen anlatan spikerin "nihayet özlediğimiz ofsayt bayrağı kalktı" gibi laflar edebilmesi, milli kimliğimizin kuruluşunda (ve yeniden kuruluşunda) ne tür sancılar çektiğimiz, nasıl çeresizliğe düşebildiğimizi eleverir - "bu millet", bir haklı ofsayt bayrağını bile özlemiştir!

    medyatik futbol söyleminin milliyetçi momentinin önemli tezahürlerinden biri, "bu takımı da yenemezsek hangi takımı yeneceğiz" yerinmesiyle "üçüncü viyana kuşatması" hevesi arasındaki yüksek gerilim hattında ortaya çıkar. medyada yeniden kurulan bu batı hayranlığı ve batı revanşizmi ikiliğini, izleyen bölümde ele alacağız. türk milliyetçiliğinin futbol bağlamındaki medyatik tezahürünün bir başka karakteristiği, "milli mağlubiyetlerimiz"in tercihen "dış güçler" merkezli bir 'etkililik indeksi' ekseninde açıklanarak "milletimizin üstün vasıflarından şüpheye düşülmemesini sağlama eğilimidir. 'mağdur millet' sendromu, milli takımın "otuz bin nüfuslu" san marino karşısında bile kendine bir yer bulur; "arap hakem iki penaltımızı verme"miştir. yenilginin sorumluluğunu ki şiselleştiren "ruhsuzlar", "kansızlar" gibi 'iç faktörler', son yıllarda kullanımı azalsa da, daima el altında tutulan malzemedir. "haysiyetli yenilgi", "ezilmeden yenilmek", "şerefli beraberlik" gibi icatlar, hin-i hacette, türk milletinin haysiyetine halel gelmediğini vurgulamak içindir. "dış faktör" etkeninin görece masum bir uzantısı, tabiatın cilvelerine yapılan göndermelerdir: "yağmurun yağması", "gece maçlarına uyum sağlanamaması" gibi... zihniyet dünyamızda, elbette onun kadar yer kaplamasa da, batı'yla ilişkimizdeki gibi kahretmekle hayranlık arasında binamaz bir yer tutan "şark kurnazlığı", kimi zaman bu dış faktörlerle başetmeye dönük bir 'milli haslet' olarak devreye girer: sıcak havada oynayamayacakları sanılan finliler ile yapılacak maç antalya'ya alınır (2-1 yeniliriz!); gece maçına alışkın avrupa takımlarıyla "uğurlu" izmir atatürk stadı'nda öğlen 12'de maç 'ayarlanır', vs.. bir takımımızın avrupa kupası maçını yönetmeye gelen yabancı hakemlerin kulüp yöneticilerimizce boğaz'da felekten bir gece geçirmeye götürülmesi veya hakemlere deri takım hediye edilmesi, basında takdirle karşılanır. dürüst ve saf milletimizin ayak oyunlarına mağlup olmamasının gereği ne ise, yapılmalıdır; "dış faktör"ü altetmek için 'her yola' başvurulacaktır. osmanlı'nın çözülüş sürecinden beri batı'ya ve genel olarak diğer milletlere güvenmekle kaybeden yücegönüllü türk milleti, artık "bu işleri öğrenmektedir". galatasaray'ın 1988'de neuchatel xamax'ı (3-0'ın revanşında) 5-0 yendiği maçın uefa tarafından iptal edilmesi "türk'ün başarısına tahammül edemeyen" dış güçlerin komplolarının müstesna bir örneği telâkki edildi ise; akabinde uefa'nın bu kararının iptal edilmesi için seferber olan ve yetkilileri ikna etmek için epey "fedakârlık" yaptığı ima edilen türk lobisinin başarısı da, "türk'ün artık bu işleri öğrendiği"nin müjdesi olarak algılanmıştır!

    medyatik futbol söylemi, uluslararası maçları türk milleti açısından "ölüm-kalım meselesi" (beka davası) havasında sunarken, lig maçlarında da kullandığı askeri söyleme özgü lügâtçeye daha sık başvurarak milletler arası "savaş" efektini pekiştirir: "dinamit gibiyiz, frankfurt'u parçalayacağız", "sonuna kadar savaşacağız", "öldüren taktik! sarı-lacivertli futbolcular 'sigma'yı kontrataklarla vuracağız' diyorlar"... galatasaray ile roma'nn karşılaşması "osmanlı'nın çocuklarının roma imparatorluğu ile çarpışması" diye sunulur; kurada galatasaray ile eşleştiklerini öğrenen romalı haessler'e "anneciğim türkler geliyor!", 'dedirttirilir'. avrupa kupası maçları gündeme geldiğinde türk takımlarının yabancı futbolcularına gösterilen muamele, türkiye'de milliyetçi söylemdeki 'kaymalar' hakkında fikir vericidir. galatasaray'ın alman oyuncusu falco götz'ün eintracht frankfurt maçı öncesinde söylediği, "o gün ben alman olduğumu unutacağım, futbolun milliyeti olmaz" sözleri, "helal sana be falco" yollu yorumlarla milliyetçi bir bağlama yerleştirilerek selamlanır. "futbolun milliyeti olmaz" lâfını bazen türk spor basını da sarfeder, "işte sporun millet farkı tanımayan güzelliği" gibi romantik çıkışlar ara sıra yapılır; ama bu sözlere ancak, türklüğü vatandaşlık temelinde tanımladığını, etnik-kültürel kökeni önemsemediğini vaz'eden ama kolaylıkla etnisistkültürel vurgulara açılabilen resmi (kemalist) türk milliyetçiliğinin lâfzına güvenilebileceği kadar güvenilebilir. frankfurt maçından sonra taraftarların eline tutuşturduğu türk bayrağıyla koşan stumpf (galatasaray'ın diğer alman futbolcusu), futbol basını nezdinde, tabii ki "futbolun milliyeti olmaz" diyen falco'dan daha makbuldür. böylesi fotoğrafların altına, "stumpf türk gibi!", yazılır. aynı ay, fenerbahçe'nin bulgaristan'ın botev takımıyla yapacağı maç öncesinde, fenerbahçe'nin bulgar futbolcusu stoilov hakkında "bulgar, satacak" şaibesi ortaya atılmıştır. "bizden biri" olmakla "hıyanet" arasındaki mesafe yok denecek kadar azdır. futbolun milliyeti olmaz - ama yine de takımlarımızdaki yabancı futbolcuların "türk gibi" olması iyidir!

    (Hasan Cemal Polat "Hasan Polat", 02-01-2009 13:50:09)

     





  •  
    17
    FB
    B
     145755

    orta hakem: wieland ziller [almanya]

    fenerbahçe: engin ipekoğlu, nuri kamburoğlu, semih yuvakuran, müjdat yetkiner, stanimir stoilov (dk. 75 ilker yağcıoğlu), oğuz çetin, dzoni novak, tanju çolak, rıdvan dilmen (dk. 78 ismail kartal), gerson, aykut kocaman

    teknik direktör: josef venglos (slovakya)

    botev plovdiv: georgi andonov, trenko dudov, ıvan kochev, yasen petrov (dk. 89 anton sivinov), georgi borisov, zaprian rakov, krasimir ıvanov, zvetozar dermendjiev, krasimir dimitrov, todor zaitsev, stoian tomov (dk. 76 bojidar ıskrenov)

    teknik direktör: dinko dermendjiev

    gol:
    (1-0) dk. 14 aykut kocaman
    (2-0) dk. 38 aykut kocaman
    (2-1) dk. 51 zvetozar dermendjiev
    (3-1) dk. 54 (pen.) tanju çolak

    kaynak: mackolik.com


    (Hasan Gülmüş, 04-06-2013 02:30:59)

     



  •  
    17
    FB
    B
     258752

    iki takım avrupa kupaları tarihinde ilk kez karşı karşıya geldiler.

    (Hasan Gülmüş, 07-03-2018 15:28:44)

     



          yazi
bu maçla ilgili
anım/bilgim var







Kupadaki Diğer Maçları...


Fenerbahçe

1992-1993 Sezonu UEFA Kupası

1. Tur 1. Maçı: Fenerbahçe 3-1 Botev Plovdiv (Bu maçtasınız) 
1. Tur 2. Maçı: Botev Plovdiv 2-2 Fenerbahçe (7) 
2. Tur 1. Maçı: Fenerbahçe 1-0 SK Sigma Olomouc (3) 
2. Tur 2. Maçı: SK Sigma Olomouc 7-1 Fenerbahçe (16) 

Botev Plovdiv


1. Tur 1. Maçı: Fenerbahçe 3-1 Botev Plovdiv (Bu maçtasınız) 
1. Tur 2. Maçı: Botev Plovdiv 2-2 Fenerbahçe (7) 

* Listedeki maçlardan birinin sayfasına gitmek için üzerine tıklayın...
* Oynanmamış maçlar listede yer almaz...

mnu_alt

basında macanilari.com ||  basılı yayınlardan alıntılar ||  Bize Ulaşın ||  teşekkürler ||