bu maç -eğer son dakikada bir değişiklik olmazsa- galatasaray'ın ali sami yen stadında oynayacağı son maç olacak. galatasaray uzun süredir plan ve yapımı süren seyrantepe'ye 15 ocaktan itibaren geçeceği açıklandığından ali sami yen stadını terk edecek...
ali sami yen stadı resmi olarak 20 aralık 1964 günü oynanan türkiye - bulgaristan dostluk maçı ile açılmıştır...
galatasaray ile beypazarı şekerspor arasında 11 ocak salı günü yapılacak ziraat türkiye kupası 3. hafta karşılaşmasının başlama saati 21.30'a alındı.
futbol federasyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, karşılaşmanın daha önce 21.00 olarak duyurulan başlama saati, 21.30 olarak değiştirildi.
sarı-kırmızılı takımın ali sami yen stadı'ndaki son maçı olma özelliğini de taşıyan karşılaşma öncesinde, galatasaray'ın efsane oyuncuları gösteri maçı yapacak.
ali sami yen stadı’na veda gecesinde düzenlenecek organizasyonda sarı kırmızı takımın unutulmaz isimleri son kez sahada olacak.
ziraat türkiye kupası’nda galatasaray ile beypazarı şekerspor arasında 11 ocak salı günü yapılacak maçla birlikte vedaya hazırlanan ali sami yen stadı, aynı gün sarı-kırmızılı takımın efsane isimlerini ağırlayacak. galatasaray’a yıllarca hizmet etmiş ve sarı-kırmızılı kulüpte birer sembol haline gelmiş efsane isimler, son kez ali sami yen stadı’nın çimlerine çıkarak, gösteri maçı yapacak. aralarında kulüp başkanı adnan polat, eski başkan alp yalman, teknik direktör hagi, popescu, tanju çolak, cüneyt tanman, bülent korkmaz ve hakan şükür’ün de bulunduğu sarı-kırmızılı kulübün efsaneleri, salı günü saat 21.00’de başlayacak galatasaray-beypazarı şekerspor maçı öncesi gösteri maçında karşı karşıya gelecek.
harry kewell ve lucas neill asya kupası'nda mücadele eden avustrulya milli takım kadrosuna dahil edilen oyuncular, bu maçta takımındaki yerini alamayacak.
milan baros adale problemi
zvjezdan misimovic teknik direktör g. hagi tarafından yönetime verilen rapor doğrultusunda kadro dışı bırakılıp a2 takımıyla çalışacak olan oyuncu bu maçta oynayamayacak.
çağlar birinci antalya kampında antrenmanda sakatlanan oyuncunun durumu belirsizliğini koruyor.
anıl dilaver şüpheli
beypazarı şekerspor takımında sakat ve cezalı oyuncu yoktur.
birçok tarihi maça sahne olan 46 yıllık mabed, futbol dünyasının ünlü isimlerinden övgüler aldı.
işte 'cehennem' olarak tanınan ali sami yen stadı'yla ilgili söylenenler.
ryan giggs: asla galatasaray'ınki gibi bir deneyim yaşamadım. santradan 2 saat önce zemine bakmak için sahaya çıktık ve stat tamamen doluydu. tezahürat muhteşemdi; bir taraf başlıyor, sonra diğeri, sonra sessizlik, sonra da hepsi birden bağırıyor. ilk başlarda güzeldi, ama sonra hiç de öyle değildi.
admir smayiç (neuchatel xamax): bizimkiler maç öncesi ısınmak için sahaya çıktı. soyunma odasına döndüklerinde yüzleri bembeyazdı.
alex ferguson: 1992'deki galatasaray maçını unutamıyorum. 3-3 biten ilk karşılaşmanın rövanşında ali sami yen'ndeki pankartlar ve tezahüratlar hâlâ hafızamda.
del piero: şampiyonlar ligi'nde real madrid, manchester united ve galatasaray'la karşılaşmak istemeyiz. stilleri ve taraftarlarıyla gerçekten rakibe şans tanımıyorlar.
edgar davids: bizde böyle taraftar olsa hiçbir takım karşımızda duramaz.
mark viduka: orası sanıldığı gibi çok büyük bir stadyum değil. ama taraftarları öyle ateşli ki, sanki yüzbinlerce insanın önünde oynuyormuş gibi hissediyorsunuz. topu ayağınıza aldığınız zaman resmen titriyorsunuz.
javier ırureta: bizim taraftarımız, asla galatasaray taraftarı gibi olamaz. kimse böyle bir taraftar grubu önünde oynamak istemez.
pierluigi collina: bu cehennemi çok seviyorum.
psv'li futbolcular: bir daha o stada rakip olarak çıkmayı istemeyiz.
gregory coupet: gerland tribünlerinde galatasaray tribünlerini görmek istiyorum.
la gazzetta dello sport: merhamet tanımayan stat.
mateja kezman: o stattan galip çıkabileceğimize inanmıyorduk.
the new york times / daniel altman: ali sami yen stadı'nı süsleyen 'welcome to hell / cehenneme hoşgeldiniz' pankartına katılmamak mümkün değil. kapasitesi 22 bin 500 kişi olmasına rağmen galatasaray'ın stadındaki ses seviyesi ve yoğunluğu kulakları sağır edebilir.
corriara della sport: milan dikkat et, orası hala cehennem.
satenta (uluslararası medya şirketi): stadı süsleyen 'welcome to hell' pankartına katılmamak mümkün değil.
johan neeskens: barcelona'da 100 bin kişinin önünde maça çıkıyorduk. ancak ali sami yen'de öyle bir atmosfer oluyor ki, sahaya çıkıp oynamak istiyoruz.
le parisien: bordeaux, ali sami yen'de transa geçmiş tribünlerin etkisiyle son dakika golüne engel olamadı.
harry kewell / avustralya'nın sbs televizyonuna: ali sami yen stadı'ndaki atmosferi başka hiçbir yerde görmedim.
ta nea gazetesi: olympiakos, ali sami yen stadı'nın ışığı ve sıcağında eridi gitti.
ispanyol basını: eğer atletico bu turnuvada yoluna devam etmek istiyorsa, en zorunu yapmak ve cehennemde acı çekmek zorunda.
galatasaray'ın kurucusu ve ilk başkanı ali sami yen'in, bu akşam yapılacak maçla tarihe karışacak stadda maç izlerken görüntülendiği fotoğraf karesi, futbolun uzun tarihine de ışık tutuyor.
ankaralı işadamı muhammet yüksel'in fotoğraf arşivinde, galatasaray'ın kurucusu ali sami yen'in adının verildiği stadda maç izlerken çekilmiş bir fotoğrafı bulunuyor.
1926 tarihli fotoğraf, ali sami yen stadının geçirdiği değişime de ayna tutuyor. galatasaray kulübü'nde 2 dönem başkanlık yapan ali sami yen, başında kalpağı, taraftarlarla birlikte toprak sahada yapılan maçı izlerken görülüyor.
kendisini “fanatik” bir galatasaray taraftarı olarak tanımlayan işadamı yüksel, bir antika dükkanında bulduğu fotoğrafın, galatasaray-güngören maçı esnasında çekildiğini ve koleksiyonunda yer almasından mutluluk duyduğunu ifade ediyor.
galatasaray: aykut erçetin, gökhan zan (30' juan culio), emiliano ınsua, hakan balta, servet çetin, aydın yılmaz (46' kazım kazım), barış özbek (71' emre çolak), arda turan, ayhan akman, serkan kurtuluş, juan pablo pino
“ali sami yen stadı'na veda” dolayısıyla düzenlenen organizasyon, şöhretler maçıyla başladı. başkan adnan polat ve eski başkanlardan alp yalman'ın kaptanlık yaptığı şöhretler maçında, sarı-kırmızılı formayı geçmişte giymiş ve alınan başarılarda büyük katkı sağlamış futbolcular yer aldı. hakemliğini eski ünlü hakemlerden yusuf namoğlu'nun yaptığı maçta, adnan polat, memleketi erzurum'un plaka numarası olan 25 numaralı formayla mücadele etti. maçta teknik direktör gheorghe hagi de forma giyerken, taraftarlar geçmişin ünlü futbolcularından prekazi'yi tribünlere çağırıp alkışladılar. başkanlar polat ve yalman 5'er dakika forma giydiği maçta, hakan şükür, arif erdem'in pasıyla güzel bir gol atarken, geçmiş günlerini hatırlattı. parçalı formalı takım savaş koç 2, tanju çolak 2, ilyas kahraman 2 ve murat inan'ın (kendi kalesine) golleriyle mercan formalı takımı 7-3 mağlup etti. mercan formalı takımın gollerini hakan şükür, turgay aksu ve cevat prekazi kaydetti. maçta tanju çolak bir penaltı atışından yararlanamadı. şöhretler maçı öncesinde kapalı tribünde yer alan bir grup taraftar, “adnan polat takımı buraya getir” diyerek sevgi gösterilerinde bulundular. maçta eski dostlar da buluşurken özellikle arif, tugay ve hamza saha içinde hasret giderdiler. taraftarlar hakan şükür'e de ilgi gösterirken, eski futbolcu formasını tribünlere attı.
şöhretler maçı öncesinde kapalı tribündeki taraftarların tribüne çağırdığı başkan adnan polat, saha ortasında yaptığı konuşmada ise bazı taraftar grupları tarafından protesto edildi. polat, eski başkanlarından selahaddin beyazıt ile kol kola sahanın ortasına gelip, veda konuşması yaptı. “bugün çok hüzünlü bir gün” diyerek konuşmasına başlayan polat, “bugün bütün gönlümüzü, kalbimizi verdiğimiz, hayatımızı geçirdiğimiz ali sami yen'imizden ayrılıyoruz. ancak burası bizim gönlümüzde, ruhumuzda ilelebet kalacaktır. burayı bu hale getiren sizlersiniz, bunu unutmayacağız. hepinize elveda diyoruz” ifadelerini kullandı.
polat, bu konuşması sırasında taraftarların protestosuna maruz kaldı. bir grup taraftar polat'ı ıslıklayarak ilk yarıdaki kötü sonuçlar nedeniyle protesto etti. bu sırada statta müzik sesi artırılarak protestoların duyulmasının engellenmeye çalışıldığı görüldü. eski başkanlardan beyazıt ise bugün kulübün zaferle örülmüş tarihinde bir dönemi daha kapatıp, yeni bir döneme hazırlandıklarını kaydederek, şunları söyledi: “evimiz gibi sevdiğimiz, bir mabet saydığımız, sevinçleri, acıları, zaferleri, kederleri yaşadığımız yuvamızda son günümüz. bugün onun kapısını saygıyla, biraz da kederle kapatacağız ve galatasaray tarihinde yeni bir dönemin kapasını açacağız. unutmayın unutturmayın. bizleri 46 yıl bu stat bağrında taşıdı. galatasarayımız bu statta o kadar büyüdü ki buraya sığamaz oldu. bizi buralara taşıyan büyüten ali sami yen stadı'na veda ediyoruz. bu stadın temelleri atıldığında, buraları şehrin dışında kuş uçmaz kervan geçmez bir kırsaldı. bu kadar yere kim nasıl gelir dediler. o günlerde yöneticiler cesur bir karar verdiler ve bunda ısrar ettiler o büyüklerimize teşekkür borçluyuz.”
polat'ı yuhalayan taraftarlar, selahaddin beyazıt'ı ise alkışladılar.
veda gecesi etkinliklerinde daha sonra muhteşem ışık gösterileri ve dans şov gerçekleştirildi. sunuculuğunu dj hopdedik ayhan'ın yaptığı gecede yüzlerce dansçı, yaptıkları gösteriyle stada gelen taraftarların beğenisini kazandı.
gecede galatasaray'ın tarihi başarıları, ünlü sanatçı yalçın guruda'nın anlatımıyla bir kez daha ekranlardan izlettirildi. konfeti şovun da yapıldığı gecede, atılan havai fişekler taraftarları coşturdu.
tribünler koltuksuz
galatasaray'ın ali sami yen stadı'nın koltuklarını satma projesi nedeniyle, maç öncesinde stadın tribünlerinin koltukları söküldü. stada alınan taraftarlar, bu maç için dağıtılan ve üzerinde “ali sami yen sonsuza kadar” yazılı sarı-kırmızılı minderlerin üzerine oturdular.
pankartlarla veda ettiler
galatasaraylı taraftarlar ali sami yen'in veda gecesini pankartlarla süslediler. taraftarlar tribünlere, “gömelim seni tarihe desem sığmazsın”, “anılardır seni yaşatacak”, “hatıralar yıkılmaz, bu cehennem son bulmaz”, “çektiysen kahrımı, helal et hakkını. zorlu sevdam hoşça kal” yazılı pankartlar astılar.
profesyonel futbol disiplin kurulu'nun 18.01.2011 tarih ve 56 sayılı toplantısında almış olduğu kararlar aşağıda belirtilmiştir.
- galatasaray a.ş.'nin, 11.01.2011 tarihinde oynanan galatasaray a.ş. - beypazarı şekerspor ziraat türkiye kupası futbol müsabakasında, taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle takdiren 5.000.-tl para cezası ile cezalandırılmasına,
telegraph gazetesi, g.saray'ın kapanan eski evini bütün dünyada düşmanlığın en üst düzeye çıktığı 5 stat arasında gösterdi
ingiliz the telegraph gazetesi'nden henry winter, dünyada kin ve düşmanlığın en üst düzeye çıktığı 5 stat arasında ali sami yen'i de gösterdi. winter, ali sami yen'in kapanmasına üzüldüğünü dile getirirken sarı-kırmızılılar'ın eski mabedi ile ilgili şu ifadeleri kullandı: 'ne yazık ki kapandı ama sonsuza dek düşmanlığın kalesi. g.saraylı taraftarlar maçtan üç saat önce dolup yüksek sesle şarkılar söyler, aslanlar sahaya çıktığında gittikçe vahşileşirlerdi. beşiktaş'ın inönü stadı en gürültülü stat rekorunu kırdı ama hiçbir şey kobra sepetinde kaynayan kobralar gibi olan ali sami yen'e rakip olamaz.' wınter, ali sami yen'in yanı sıra dünyanın en korkutucu 5 stadı arasında vasco da gama'nın stadı sao januario, valencia'nın evi mestalla, dortmund'un kullandığı signal ıduna park ve napoli'nin san paolo stadı'nı gösterdi.
sana ilk geldiğim zaman 4 yaşındaydım, maç 6-2'lik kazandığımız galatasaray-vanspor maçı, elimde küçük galatasaray bayrağıyla, birde babamın bana giydirdiği parçalı forma ile tam olarak yanına niye geldiğimi bilmeyerek, hiçbir şeyin farkında olmayarak, babamın omuzlarında, onun zoruyla gelmiştim kollarına. maçın daha ilk yarısı olmadan babamın anlattığına göre onun omzunda uyuyaka...lmışım... maçı çok net hatırlamıyorum ama sana olan sevdamın ve tutkumun o gün başladığını çok iyi hatırlıyorum. babama 'baba beni bir daha buraya getir' diye sorduğumda babam gerçekten çok duygulanmış ve o günden sonra küçüklüğümden başlayarak beni senin yanına her maça götürmüş. bu büyüme sürecinde neredeyse sende olan her maça geldim, sana küçük bir çocuğun sevgisiyle bağlanmıştım bir kere, bir daha nasıl vazgeçebilirdim ki? büyüdükçe, zaman akıp geçtikçe yavaş yavaş statta neler olup bittiğini anlamaya başlıyordum ve günden güne daha çok bağlanıyordum hem sana hem galatasaray'ıma, ama inanın ki orası bizim için bir stattan çok daha fazlasıydı. orası bizim için bir mabetti, kendi evimizdi. sırf ali sami yendeki maçlar değil, çevresi de çok farklıydı oranın. herkesin maçtan önce seçilmiş bir yeri vardır, bizimde babamla uğurumuz mecidiyeköy'de sami yen'e maksimum 500-600 metre olan 'imren' lokantası'nda kimi zaman baba-oğul, kimi zaman babam ve onun arkadaşları ile ocakbaşına birlikte gitmek ve orada her şeyden kopup maç muhabbeti yapmaktı. çok lüks bir yer değildi belki ama bize dünyaları verseler sana gelmeden önce imren'e gitmeden gelmezdik. istisnasız her zaman oradan çıkıp gelirdik sana. ordan çıkınca da zaten sevgiliye, galatasaray'ımıza kavuşmanın sarhoşluğuyla gelirdik yanına. ne zaferler gördük, ne maçlar yaşadık, belki de hayatımızın en güzel günlerini biz sami yen'de yaşadık. dünya'da bir millet daha yoktur ki, bir stad yıkılınca sanki en yakınını kaybetmiş gibi ağlasın. ben şahsen bunu yaptım, üstelik bir de ozaman istanbul'da olamamanın üzüntüsü vardı içimde, benden başka da bunu yapan bir sürü kişiyi tanıyorum. yukarıda da söylediğim gibi orası bizim için bir stad değil, bizim evimizdi. hani galatasaraylılar arasında bir söz vardır, bunu sadece galatasaraylılar bilir 'sizi kim galatasaraylı yaptıysa bugün ellerinden öp, şükret, kıymetini bil.' beni babam galatasaraylı yaptı ama benim şuan bu satırları yazarken ellerinden öpüp, teşekkür edeceğim biri yanımda yok. 2011 benim en çok sevdiğim 3 varlıktan 2'sini elimden aldı biri babam öbürü de sensin sami yen. geride kalan ise bir tek annem var. babamın kulaklarını her gün çınlatırım, annemle beraber çınlatırız, kalbimin en özel köşesinde, herşeyimdi benim. senin de kulaklarını neredeyse her akşam çınlatıyorum be sami yen, hep en önce babamla, sonra yalnız veya arkadaşlarımla gittiğim maçlar göz önüne geliyor gece yatmadan ve inanın ki daha huzurlu uyuyorum. bu gerçekten o kadar farklı bir duygu ki sadece galatasaray'ı gönülden sevenler ve sami yen'de anıları olanlar bilebilir. ey ulu samiyen! biricik babamın kollarında tanışmıştım seninle, onun omzunda görmüştüm seni ilk. babam artık yok sende artık yoksun ama her zaman kalbimde olacaksınız, hiç silinmeden, her gün dahada güçlü bir biçimde... son olarak ali sami yen'de geçirdiğim son 15 sene'de geçirdiğim bütün duyguları, bütün yaşadığım olayları özetleyen bir sözü, kim söyledi herhangi bir fikrim yok, paylaşmazsam kendimi suçlu hissedeceğim. 'ey ulu sami yen, çektiysen kahrımı, helal et hakkını'... unutma bir gün geleceğiz yanına bir gün yeniden... seni seviyorum baba... hoşça kal ali sami yen...
1973 yapımı "teslim ol baba" filminde ali sami yen stadında çekilen sahneler vardır
filmin konusu
zor şartlarda para kazanıp çocuğuna ve kendisine bakan bir adam hasta olduğu için çalıştığı fabrikadan atılır. hem kendisi hemde hasta çocuğunun tedavisi için paraya ihtiyacı olan baba, bu parayı denkleştirmek için bir fabrikanın veznesinde çalışan genç kızı tehdit eder. fakat işler istediği gibi gitmez ve amansız bir kaçış başlar.
not
yıldırım önal fatma belgen'den parayı ali sami yen stadı'na getirmesini istiyor.yani filmin finali ali sami yen stadı'nda geçiyor.ali sami yen stadı o sırada henüz 7 yıllık bir stad.