çek cumhuriyetiyle oynadığımız maçın ilk yarısındaki futbolu sergilersek 5 yiyeceğimiz ve bu sefer çıkaramayacağımız karşılaşma olacaktır. ayrıca sakatların ve cezalıların fazla olması can sıkmaktadır. ama gününde olan arda, hamit ve nihatımız varsa sorun yok :)
turnuva başında kuralar çekildiğinde keşke diye içimden geçirdiğim, olmasını istediğim eşleşmeydi, gerçekten güzel maç olacak, oturup büyük zevkle izleyeceğim.
milli takımın, çek cumhuriyeti ile yaptığı karşılaşmasının son dakikasında kırmızı kart görerek oyun dışında kalan kaleci volkan demirel’e, uefa kontrol ve disiplin kurulu tarafından 2 maç oynamama cezası verildi.
volkan, hırvatistan maçının yanısıra milli takımın yarı finale yükselmesi durumunda yapacağı karşılaşmada forma giyemeyecek.
hürriyet yazarı ahmet hakanın yazısından;(yorumsuz.sadece bazı maddelerde hem fikir olduğum için yazıyorum.ahmet hakan ve siyasi geçmişi ile zerre kadar uyuşmam yoktur)
ahmet hakan yazıyor...
fatih terim'den nefretimin 8 nedeni
bir: "küçük dağları sen mi yarattın birader" diye bakıldığında suratına "hayır... hayır... sadece küçük dağları değil büyük dağları da ben yarattım" ifadesini takınarak iticilik şampiyonu olduğu için...
iki: soğukkanlı bir değerlendirmeyle en fazla "çok ballı bir adam" yorumunu hak ettiği halde "ben fatih terim... futbolun kitabını tersten yazmış adam" triplerine girdiği için...
üç: zaferden sonraki afra tafrasının çekilmezliği nedeniyle, milli maçlarımızda beni ve benim gibileri hep "içimizdeki irlandalı" olmak gibi kahredici bir pozisyona sürüklediği için...
dört: başarı, zafer, galibiyet... bunların eleştirilere en güzel yanıt olabileceğini düşünemeyip "laf geçirme" hevesine yenik düştüğü için... yani başarıyı hazmetme kapasitesi acayip sığ olduğu için...
beş: elde ettiği zaferlerde "mahalle baskısı" nedeniyle oyuna soktuğu futbolcunun büyük payına rağmen, bu durumu zerre kadar aklına getirmeyip "fatih terim mucizenin öteki adıdır" havası bastığı için...
altı: sırf şişkin egosunu daha da şişirmek ve "fatih terim karizması"nı belirgin kılmak amacıyla herkesin dediğinin tersini yapmaya kalkarken, zoru ve fiyaskoyu görünce anında tornistan ettiği için...
yedi: kendisinden "fatih terim" diye söz ettiği için...
sekiz: dışarıda, içeride bilen bilmeyen herkesin basbayağı bir "mistik olay" olarak yorumladıkları tuhaf bir galibiyetin ardından "kabaramazsın kel fatma" oyunu oynadığı için...
almanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden express, euro 2008'de mücadele eden futbolcular arasından seçtiği "en seksi futbolcular" listesine milli takımımızın kalecisi volkan demirel'i de aldı.
gazete "en ateşli 11" başlığı altında şu ana kadar oynanan maçlarda bayan taraftarların ilgi ile takip ettiği futbolcuları sıraladı. euro 2008'e katılan takımlardaki dünyaca ünlü futbolcuların çeşitli özellikleri ile yer aldığı onbirde, milli kalecimizin kaslı vücuduna dikkat çekildi. volkan'ın formasının üstünü çıkartmış bir fotoğrafını kullanan express, milli futbolcudan bahsederken ingilizce'de iyi geliştirilmiş karın kasları için kullanılan "sixpack" deyimini kullandı. başarılı file bekçisi ile ilgili olarak, "fenerbahçe'de oynayan 1,91 boyundaki 26 yaşındaki türk kaleci, jan koller'i ittiği için iki maç ceza aldı. ama önemli değil. bu dinlenme sürecinde karın kaslarının formunu koruyabilir" denildi. italya milli takım teknik direktörü donadoni'nin takımın antrenörü olarak seçildiği onbirde isveçli ljunberg, portekizli ronaldo, alman podolski ve ballack, italyan toni, hollandalı van der sar gibi yıldız futbolcular yer aldı. gazete ayrıca bu futbolcular arasında en seksi olanını seçmek için internet sayfasında bir oylama da başlattı.
milli takımlar teknik direktörü fatih terim, (a) milli futbol takımı’nın hırvatistan ile yarın yapacağı 13. avrupa şampiyonası çeyrek final maçıyla birlikte 75. milli sınavını verecek. (a) milli futbol takımı’nın başında ilk maçına 11 nisan 1990 tarihinde kopenhag’da danimarka’ya karşı 1-0 yitirilen özel maçta çıkan fatih terim, daha sonra 1993-1996 yılları arasında görev yaptığı milli takımı, 17 ağustos 2005’de sofya’da bulgaristan ile yapılan özel karşılaşmadan bu yana çalıştırmaya devam ediyor. ay-yıldızlılar, (a) milli futbol takımı’nın başında en çok maça çıkan teknik adam unvanını elinde bulunduran fatih terim yönetiminde yaptığı toplam 74 maçta, 35 galibiyet, 21 beraberlik, 18 yenilgi alırken, 109 gol atıp, kalesinde 83 gol gördü.
-fatih terim’in ikinci dönemi- türk milli futbol takımı, fatih terim’in ikinci döneminde yaptığı 20’si resmi, 20’si de özel toplam 40 maçtan 18’ini kazandı, 13’ünde berabere kaldı, 9’unu ise yitirdi.
2008 avrupa futbol şampiyonası’nda, grup maçlarını ikinci sırada tamamlayarak çeyrek finale yükselen türkiye’de, teknik direktör fatih terim, kadrosundaki 23 futbolcudan 19’una forma şansı verdi. milli takımda, kaleciler rüştü ve tolga’nın yanı sıra uğur boral ve ayhan akman şu ana kadar takımda yer alamayan oyuncular oldu. (a) millilerin 3 maçta kaydettiği 5 gollün 4’ü, 75. dakikadan sonra geldi.
sadece semih, isviçre karşısında 57. dakikada kafayla topu ağlara gönderirken, aynı karşılaşmada arda 90 2’de takımına galibiyeti getiren golü kaydetti.
çek cumhuriyeti karşısında rakibi karşısında 2-0 geriye düşen türkiye’de, 75. dakikada arda, 87 ve 89. dakikalarda da nihat sahneye çıkarak, ay-yıldızlıların çeyrek finale çıkmasını sağladı. türkiye, grupta kaderini belirleyecek çek cumhuriyeti maçında, 30 dakika 41 saniye (yüzde 57) topa sahip olmayı başardı. bu karşılaşma, millilerin topa en fazla sahip olduğu mücadele özelliğini taşıdı. ay-yıldızılar, portekiz maçında 25 dakika 19 saniye (yüzde 48), isviçre önünde de 21 dakika 22 saniye (yüzde 54) ile topu ayağında tutmayı başardı. türkiye, 25.6 topa sahip olma ortalamasıyla maçlarını tamamladı.
her iki takımda daha önce avrupa şampiyonasında birer kez çeyrek finalde mücadele etmişti.hırvatlar euro 96 da türkiyenin olduğu gruptan çıkıp çeyrek finalde almanyaya 2-1 ,türkiyede euro2000 de portekize 2-0 yenilip elenmişti
ıki takım daha önce euro96 da grup maçında karşılaşmış,türkiyenin başında gene fatih terim teknik direktörlük yapmıştı.hırvatlarda ise şuanki teknik direktör slaven bilic ,yardımcısı aljoša asanović ve robert prosinečki o maçta futbolcu olarak oynamışlardı,asanovicin pası ve bizim fair-play alpayın(!) üstün çabası ile vlaović tek golü atmıştı.11.06.1996 da oynanan maçta kadrolar:
türkiye: rüştü reçber, alpay özalan, vedat ınceefe, tugay kerimoğlu, ogün temizkanoglu, hakan şükür, rahim zafer, sergen yalçın, abdullah ercan, arif erdem (hami mandirali 82), hakki tolunay kafkas (saffet sancakli).
hırvatistan: dražen ladić, robert jarni, ıgor štimac, nikola jerkan, slaven bilić, aljoša asanović, robert prosinečki, davor šuker (dubravko pavličić 90), zvonimir boban (zvonimir soldo 57), alen bokšic (goran vlaović 73), mario stanić.
o zamandan bu yana iki takım iki kere daha karşılaştı.hazirean 1997 de kirin kupasında japonya da 1-1 berabere kaldılar.sendai de oynanan o maçta ilk golü tomislav erceg atmış,ertuğrul sağlam 80.dakikada eşitliği sağlamıştı.o maçta dario simic ve rüştü de oynamıştı.
mart 2004 de zagrepte oynanan maçta ise hırvatlar tomo šokota (2) ve srna (72) gollleri ile öne geçmiş daha sonra zafer biryol (73) ve çağdaş atan (78) golleri ile maç 2-2 bitmişti.o maçtaki kadrolar;
hırvatistan: stipe pletikosa, mario tokić, josip šimunić, tomaš stjepan, ıgor tudor, boris zivković, ıvica mornar, marko babić, dado pršo, milan rapaic, tomo šokota.
emre belözoglu ve hırvat šimić 2001/02 de fc ınternazionale milan takımında birlikte oynadılar.
hırvat vedran Ćorluka ise tuncay sanlının takımı middlesbrough fc nin manchester city i 11.05.2008 de ingiliz premier ligde 8-1 yendiği maçta city formasını giydi.
hırvat yedek kalecisi vedran runje 2006-07 desonunda beşiktaş kalesini korumuştu.
şuana kadar ne hırvatistan ne de türkiye bir büyük turnuvada penaltı atışları ile sonuçlanan bir maç oynamadılar.
isviçre ve avusturya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2008 avrupa futbol şampiyonası’nda, grup maçları sona ererken, ispanya, hollanda ve hırvatistan 9 puana ulaşan ekipler oldu. üç karşılaşmasını kazanan ekiplerden hollanda, gruplarda attığı 9 golle turnuvanın en golcü takımı oldu. bu ülkeyi 8 golle ispanya, 5’şer golle portekiz ve türkiye izledi. şampiyonanın dışında kalan ev sahiplerinden avusturya’nın yanı sıra fransa, son avrupa şampiyonu yunanistan, polonya ve romanya turnuvayı 1’er golle tamamladı. gol krallığı’nda, rusya maçında "hat-trick" yapan ispanya’dan david villa 4 golle ilk sırada yer aldı. villa’yı 3’er golle hakan yakın (isviçre) ve lukas podolski (almanya) izledi. türkiye’den arda ve nihat da 2’şer golle rakiplerinin ardından geldi. türkiye’den nihat kahveci, almanya’dan lukas podolski ve isviçre’den hakan yakın ise bir maçta 2’şer gol kaydeden isimler arasında yer aldı.
goller ve dakikaları
grup karşılaşmalarında toplam 57 gol kaydedilirken, 15 ile en çok gol 61 ile 75. dakikalar arasında ağlara gönderildi. ilk yarının uzatma dakikalarında gol atılmazken, ikinci yarının uzatma bölümlerinde ise takımlar 7 gol bulmayı başardı. 57 golün atılış dakikalarına göre dağılımı ise şöyle: 1-15....: 4 16-30...: 8 31-45...: 7 ilk yarı uzatma devresi: 0 46-60...: 8 61-75...: 15 76-90...: 8 ikinci yarı uzatmaları: 7
kartlar
grup maçlarında hakemler 95 kez sarı, 3 kez de kırmızı kartlarına başvurdu. türkiye gördüğü 10 sarı kartla turnuvada şu ana kadar en fazla kart gören ekip oldu. avusturya, isviçre, yunanistan ve italya ise 8’er kartla millilerin ardından geldi. turnuvada sadece 3 ülkenin oyuncuları kırmızı kartla tanıştı. türkiye’den kaleci volkan, almanya’dan schweinsteiger ve fransa’dan abidal takımlarını yalnız bırakan isimler oldu. isviçre ile portekiz maçı en çok sarı kartın çıktığı karşılaşma oldu. mücadelenin avusturyalı hakemi konrad plautz 8 kez sarı kartını kullandı. plautz, her iki takım oyuncularına da 4’er kart gösterdi. türkiye-çek cumhuriyeti ve fransa-italya maçlarında da 7’şer sarı kart çıkarıldı. hollanda-romanya maçında ise sadece 1 sarı kart gösterildi. maçın isviçreli hakemi massimo busacca tek kartı da romanyalı chivu’ya gösterdi. çek cumhuriyeti-portekiz ve isveç-ispanya maçları da toplamda 2’şer sarı kartla tamamlandı.
penaltılar
grup maçlarında hakemler toplam 5 kez penaltı noktasını gösterirken, bunlardan sadece birisi gol olmadı. romanya’dan mutu, italya ile 1-1 berabere kaldıkları maçta penaltıyı kaçırarak, belki de takımının elenmesine neden oldu. modriç (hırvatistan), vastiç (avusturya), hakan yakın (isviçre), pirlo (italya) penaltı atışlarını gole çeviren isimler oldu.
kenardan gelen ve golleri
2008 avrupa futbol şampiyonası grup maçlarında ilk 11’de yer alamayıp, sonradan oyuna giren 4 oyuncu takımlarına gol kazandırdı. açılış maçında sverkos (çek cumhuriyeti) isviçre’ye attığı golle takımına 3 puanı kazandıran isim oldu. ispanya’da fabregas, rusya’yı 4-1 yendikleri maçta takımının son golünü kaydetmeyi başardı. avusturya’dan vastiç ise penaltıdan attığı golle polonya karşısında takımına 1 puan kazandırarak, umutları son maça taşımıştı. hollanda’nın, fransa’yı 4-1 yendiği karşılaşmada ise van persie ve robben gol atarak, takıma katkı sağlayan isimler arasında yer aldı. portekiz’de de meireles, türkiye karşısında sonradan oyuna girerek, takımının 2. golüne imza attı.
en gollü maçlar
gruplarında 3’te 3 yapan takımlardan hollanda ve ispanya’nın, fransa ve rusya ile oynadıkları karşılaşmalar turnuvanın en gollü maçları oldu. hollanda-fransa ve ispanya-rusya mücadeleleri, 4-1’lik skorlarla tamamlandı. şampiyonanın grup maçlarında sadece 3 maç berabere sona erdi. fransa ile romanya arasındaki karşılaşma golsüz sona eren tek mücadele ise otoritelerin "en kötü" maç unvanını aldı.
maçın adamları
24 grup karşılaşmasının oynandığı şampiyonada, hollanda’dan wesley sneijder ve ispanya’dan david villa 2’şer kez "maçın adamı" seçilen oyuncular oldu. sneijder, fransa ve italya, david villa da isveç ve rusya maçlarındaki performansıyla bu unvana ulaştılar. türkiye’den arda turan ve nihat kahveci de "maçın adamı" seçilenler arasında yer almayı başardı. arda isviçre, nihat ise 2-0 geriye düşülen ve 3-2 kazanılan çek cumhuriyeti maçında kaydettiği 2 gol sonrasında bu kategoriye girdi. hırvatistan’ın kalecisi stipe pletikosa "maçın adamı" seçilen tek kaleci oldu. hollanda, ispanya ve hırvatistan 3 grup maçında da bu kategoride yer almayı başaran ülkeler oldu.
diğer istatistikler -şampiyonada görev alan hakemlerin tümü 2’şer grup maçında düdük çaldı.
-ispanya, 58 ile en fazla şut atan takım olurken, maç başına 19.33 ortalamayla grup maçlarını tamamladı. bu kategoride ise türkiye, attığı 31 golle (10.33 ortalama) en az şu atan ekip oldu.
-kaleyi bulan şutlarda ise ispanya, 27 şutunda hedefi bulmayı başardı. türkiye’nin ise 13 şutu kaleyi buldu.
-rusya kullandığı 27 köşe atışıyla ilk sırada yer aldı. avusturya 21 ve italya 20 ile bu ülkeyi izledi. türkiye grupta oynadığı 3 maçta toplam 16 korner kullandı.
-türkiye’nin yer aldığı (a) grubu’nu ilk sırada tamamlayan portekiz, 15 ile en fazla ofsayta düşen ekip oldu. bu ülkeyi 11’er ofsaytla yunanistan, italya ve polonya takip etti. türkiye ise 6 kez ofsaytta kaldı.
-ispanya, 3 maçta geliştirdiği toplam 62 atakla bu kategoride ilk sırada bulunuyor. bu ülkeyi 57 ile rusya izledi. toplamda 33 atak geliştiren türkiye ise maç başına 11 ortalama ile oynadı.
-portekiz ve ispanya yüzde 55’lik oranla topa en fazla sahip olan ekipler oldu. hollanda da yüzde 54 ile bu ülkelerin ardından sıralandı. türkiye ise yüzde 53’lik oranla topa sahip olurken, 16 takım arasında, 6 sırada kendisine yer buldu.
-ispanya 1639 paslaşmayla bu kategorinin ilk sırasında yer aldı. 1554 ile hollanda ikinci, 1520 ile almanya ise 3. sırada kaldı. türkiye 1174 pasla sonda ikinci sırada kendisine yer bulurken, 391.33 ortalamayı tutturdu.
-polonya 67 ile en fazla faul yapan ekip oldu. bu ülkeyi, isviçre (66) ve türkiye (64) ile izledi.
ilk yarısı 0-0 eşitlikle sona ermiş karşılaşmadır. en net pozisyon hırvatistan adına gerçekleşti. türkiye adına tek pozisyon mehmet topal'ın tahminimce 30 metreden çektiği mükemmel şut olmuştur. ikinci yarıya umarım sabri ve kazım faktörlerine birer çözüm bulup başlarız. hadi hayırlısı...
maçın 97. dakikasında ivica olic'in yerine oyuna giren ivan klasnic, çok ağır bir böbrek nakli operasyonu sonucunda annesinin böbreği ile yaşama dönmüş bir futbolcu. werder bremen'de forma giyen klasnic, "bu nedenle" alman kicker dergisi tarafından 2007'de yılın sporcusu ödülünü almış.
golü yedikten sonra, aklıma hemen son dakikalarda attığımız gollerle kazandığımız isviçre ve çek cumhuriyeti maçları geldi. herhalde diyetimizi ödedik diye düşünürken semih'in golü geldi. 3. kez son dakikakada :)
bunu yazarken luka modric hırvatistan adına ilk atışı kaçırdı ve arda penaltıyı attı. 1-0 öndeyiz :)
hırvatistan'a çok fazla pozisyon verip, buna rağmen 90 dakikayı golsüz bitirip... 119 da gol yiyip... 120+2'de gol atıp beraberliği yakalayıp... penaltılar ardından türkiye, avrupa futbol şampiyonası tarihinde ilk kez yarı finale yükseldi...
kimdemiş çekirge 1 zıplar, zıplar diye... biz bu turnuvada 3. kez zıpladık... futbolun ilahları yanımızda hehe :)
maçtan önce hırvat futolcular'a, çek cumhuriyeti maçı hatırlatılıp "türkiye'den çekiniyor musunuz" dediğinde, futbolcular, "çekinmiyoruz. çünkü bu sadece 1 kere olur" demişler.
sanırım fatih terimin taktiği bu. avans vermeden maç almıyoruz. ilginç değişiklikler, garip hatalara rağmen finale giden yolda emin adımlarla ilerliyoruz. en azından en büyük handikapımız olan son dakika gol yeme olayı artık rakiplerimizin kabusu olmuş durumda...