yer yine güney afrika. kenya turnuvayı düzenleyemediği için kupa buraya alınmış.
apartheid*'in sona erişinin akabinde güney afrika kupaya tekrar kabul edilmiş ve 1994'te elemeleri geçip katılmayı başaramadığı kupanın ev sahibi.
maçları da televizyon verdiği için (eurosport) afrika futbolunu ilk defa ayrıntılı bir şekilde takip etme fırsatı bulmuşuz.
bizim moshoeu'nin ayağına ne zaman top gelse tribünlerden yuuuh diye ses yükseliyor.
meğer "shoes" diye bağırıyorlarmış, lakabı buymuş, en sevdikleri futbolcuları da o.
tribünlere bakıyorsunuz, milletin elinde koca koca balıklar var. sebebi de mark fish. daha vuvuzela'lar popüler değil.
final maçı. güney afrika - tunus. dakika 90. hayatımda gördüğüm en ilginç sarı kart. sebep: sportmenliğe aykırı davranış. fail: hatırlamıyorum. şekil: güney afrika maçı kazanmayı garantilemiş, şov amaçlı top çevirmektedir, ama ne top çevirme! orta saha çizgisinin taç çizgisi yakınında kameranın çekim yaptığı tribünün önünde topu alan ismini hatırlayamadığım oyuncu, topu durdurur, iki ayağıyla topun üstüne çıkar ve bir eliyle gözlerini güneşten korumak için gölgelik yaparak (maç gece oynanıyor, güneş falan yok) sahada pas verecek oyuncu arar. akabinde de sarı kartı görür.
maç mark williams'ın attığı gollerle 2-0 biter, mark williams zambia'dan kalusha bwalya ile birlikte 5 golle kupanın gol kralı olur. apartheid sebebiyle güney afrika'nın yıllarca uluslararası müsabakalardan yasaklı olduğunu söylemiştim. gelin görün ki aynı güney afrika'nın kaptanı neil tovey, afrika uluslar kupası'nı kaldıran ilk beyaz oyuncu olarak tarihe geçer.
bir de fifa'ya mesaj geçelim. güney afrika'da 2010 yılında yapılacak kupada yeterli seyirci olmayacağı endişesi taşıdıklarını her gün ifade ediyorlar. 1996'daki kupanın seyirci sayılarını incelememişler ya da polyannacılık oynadıklarını inkar ediyorlar. buyrun seyirci sayılarına bakın, kendi öngörünüz oluşsun:
güney afrika'nın maçları: kamerun - 80000, açılış maçı angola - 30000, grupta ikinci maç mısır - 20000, grupta 3. maç cezayir - 30000, çeyrek final gana - 75000, yarı final tunus - 80000, final
güney afrika tüm maçlarını johannesburg'da fnb stadı'nda oynamıştır. kapasite o zaman 80000 kişidir.
kupadaki güney afrika maçları haricinde en fazla seyirci çeken maç 9000 seyirci ile zambiya - cezayir maçı olmuştur. bu maç konfederasyon kupası'na da ev sahipliği yapan bloemfontein'de oynanmıştır (şu andaki kapasitesi 48000 - dünya kupası birinci ve ikinci tur maçları için şart koşulan minimum limitin üstüne çıkarılmıştır) aynı statta oynanan zambiya - sierra leone maçını 200, port elizabeth'te oynanan cezayir - burkina faso maçını ise 180 kişi izlemiştir (stadyum kapasitesi 33852). port elizabeth de dünya kupası'nın sahne alacağı bir şehir olup şu andaki stadı 48000 kapasiteye sahiptir.
*apartheid, 1948'de yönetime gelen güney afrika ulusal partisi'nin ırk ayrımcılığı rejimidir. 1994'e kadar devam etmiş ve bu süre içinde beyazlar ile beyaz olmayanlar arasında ayrımcılık yapılmış, beyaz olmayanların çoğu hakları ellerinden alınmıştır. aynı rejim çerçevesinde zorunlu göçlerle beyazlar ve ötekilerin yaşam alanları da birbirinden ayrılmıştır.