ilk basımı 1997 yılında olan bülent gürkan ve m. sait orhan'ın "trabzonspor efsanesi" kitabından;
en büyük kupa trabzon'un
trabzonspor, sezonun son dev maçında aldığı bu anlamlı galibiyetle cumhurbaşkanlığı kupası'nı 12 yıl aradan sonra müzesine taşıdı. anlamlı kupayı, cumhurbaşkanı vekili hüsamettin cindoruk'un elinden alan futbolcular, ankara 19 mayıs stadı'nda alkışlar arasında şampiyonluk turu attılar. daha sonra başkentdeki şehrazat gazinosu'na geçen trabzonspor, burada sabaha kadar eğleniyordu. en büyük kupanın pirimi 100'er milyon lira olarak belirlenmişti.
cumhurbaşkanlığı kupası'nın ardından değerlendirmede bulunan teknik direktör şenol güneş, yeni hedeflerinin avrupa kupa galipleri kupası şampiyonluğu olduğunu açıklayarak, "trabzonspor olarak bu sezon büyük işler yaptık. üç cephede verdiğimiz savaşta başarıya ulaştık.
ligde şampiyonluğu az bir farkla kaçırdik. geçen sezon sonunda başbakanlık kupası'nı, bu sezon türkiye kupası ve cumhurbaşkanlığı kupası'nı kazandık. yani, beşiktaş'tan daha çok kupanın sahibi olduk. şampiyon beşiktaş'ı da yenerek sezonun en büyük kupasını aldık ve büyüklüğümüzü kanıtladık" diyordu.
evet, ligdeki yarışı beşiktaş önde noktalamıştı ama, bu ikili rekabette cumhurbaşlığı finaliyle oynanan son mücadele, trabzonspor'un zaferiyle sonuçlanmıştı. 12 yıl aradan sonra ilk kez, liderin 3 puan gerisinde 2. sırayı eden trabzonspor'un başarısını kim yadsıyabılırdı ki.
son yılların en başarılı sezonunu yaşayan şenol güneş yönetimindeki trabzonspor, avrupa kupaları'nda 3. tura kadar yükselmiş, g.saray'ı her iki maçta da devirerek türkiye kupası'nı müzesine taşımış ve en son 1982-83 sezonunda kazandığı cumhurbaşkanlığı kupasını da lig şampiyonu beşiktaş'ı dize getirerek mülkiyetine geçirmişti.