ilk basımı 1997 yılında olan bülent gürkan ve m. sait orhan'ın "trabzonspor efsanesi" kitabından;
artık tümüyle türkiye kupası'na kanalize olan ekip, sahasında boluspor'la golsüz berabere kaldığı lig maçından sonra, 22 nisan 1992 günü bursaspor'la finalin ilk maçına çıktı. ancak, anlamsız bir şekilde bozuk olan bordo-mavililer yeşil-beyazlılar'a tam 3-0 kaybedince, bursaspor kupanın kulpunu sıkı sıkıya kavramış oldu.
memet zencirkıran'ın "beşinci şampiyon bursaspor" kitabından;
hafızalardan çıkmayan kupa faciası
teknik direktörlüğe yılmaz vural'ın getirilmesinin ardından üst düzey performans sergileyen bursaspor, ligi altıncı sırada tamamlar. sezonun en dikkate değer olayı, türkiye kupasında finale kalınmasıdır. bursaspor, tek maç eleme sistemiyle oynanan maçlarda sırasıyla boluspor, ankaragücü, altay ve kocaelispor'u eler. finaldeki rakip ise trabzonspor'dur. final statü gereği çift maç olarak oynanacaktır.
finalin ilk ayağı 22 nisan 1992 tarihinde bursa'da oynanır ve bursaspor çok üstün oynadığı maçı gabriel, hakan şükür ve ali nailin golleriyle 3-0 kazanır. maç sonrası şehirde bayram havası yaşanmaktadır. bu sonucun ardından şehirde, kupa'nın kazanılacağına yönelik kesin bir inanç vardır. bursa basınının önemli isimlerinden suat paçacı maç yazısında "temkinli olup, bu işin trabzon'u da var demek çok anlamsız olur... çünkü bizim, bursaspor'a ve klas rakibi karşısında ezilmeyen ve hatta gitgide büyüyen futbolculara güvenimiz var" ifadesiyle kupanın kazanıldığına yönelik inancım vurgular. bu görüş bursa'daki genel havayı yansıtmaktadır.