tarih: 11 haziran 1990 pazartesi, cagliari / sant'elia stadyumu seyirci: 35.238 hakemler: aron schmidhuber (almanya), erik fredriksson (isveç), kurt röthlisberger (isviçre)
ingiltere: peter leslie shilton, michael gary stevens, desmond sinclair walker, terence ian butcher, stuart pearce, christopher roland waddle, bryan robson (kaptan), paul john gascoigne, john charles bryan barnes, peter andrew beardsley (70 stephen mcmahon), gary winston lineker (84 stephen george bull) teknik direktör: bobby robson (ingiltere)
irlanda cumhuriyeti: patrick joseph 'packy' bonner, christoper barry morris, michael joseph mccarthy (kaptan), kevin bernard moran, stephen staunton, raymond charles houghton, paul mcgrath, andrew david townsend, john william aldridge (65 alan francis mcloughlin), kevin mark sheedy, anthony guy cascarino teknik direktör: jack charlton (ingiltere)
goller: gary lineker (ingiltere) 8, kevin sheedy (irlanda) 73
yardımcı hakemler: erik fredriksson (swe), kurt roethlisberger (sui)
england: peter shilton (gk), gary stevens, stuart pearce, des walker, terry butcher, bryan robson (c), chris waddle, peter beardsley (dk. 69 steve mcmahon), gary lineker (dk. 83 steve bull), john barnes, paul gascoigne
yedekler: neil webb, paul parker, chris woods, mark wright, tony dorigo, david platt, steve hodge, trevor steven, david seaman
teknik direktör: bobby robson (eng)
republic of ireland: pat bonner (gk), chris morris, steve staunton, mick mc carthy (c), kevin moran, paul mcgrath, ray houghton, john aldridge (dk. 64 alan mcloughlin), tony cascarino, kevin sheedy, andy townsend
yedekler: ronnie whelan, david o leary, christopher hughton, bernard slaven, john sheridan, niall quinn, frank stapleton, david kelly, john byrne, gerald peyton
teknik direktör: jack charlton (eng)
goller: 1-0 gary lineker (eng) 9' 1-1 kevin sheedy (irl) 73'
s. irlanda treknik direktörü j. charlton: "türkiye'yi tanımıyorum"
s. irlanda teknik direktörü, dünya kupası’nda kendilerinin ingiltere’den çekindiği görüşüne karşılık “bizim onlardan çekindiğimiz kadar onlar da bizden korksun” yanıtını veriyor.
j. charlton, a milli takım teknik direktörlüğü’ne getirilen piontek için ise “çok şanslısınız’’ dedi.
nüvit tokdemir
izmtr - s. irlanda teknik direktörü jack charlton, dünya kupası finallerinde şanslı olduklarını, gruplarında ilk ikiye gireceklerini söyledi.
j. charlton, ingiltere’den çekindikleri yolundaki görüşe karşı ise “bizim onlardan çekindiğimiz kadar onlar da bizden korksun" dedi. takımının iyi durumda olduğunu belirten s. irlanda teknik direktörü finallere iyi şekilde hazırlandıklarını, türkiye maçının ardından bir hazırlık karşılaşması daha yapacaklarını, bunun malta ya da iskoçya ile olabileceğini bildirdi.
j.charlton, ingiltere’nin çekinmesi gereken takımlar arasında mısır’ın da bulunması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “dünya kapası finallerinde bizim grubumuzda benim görüşüme göre rekabet var. biz şu anda gayet iyi durumdayız ve şanslı olduğumuzu söyleyebilirim. ben ve futbolcularım ilk iki arasına girebileceğimize inanıyoruz. ingiltere'den çekindiğimiz söyleniyor. ben bu konuda şuna söylemek istiyorum: bizim onlardan çekindiğimiz kadar onlar da bizden korksun. ”
s.irlanda teknik direktörü j.charlton, türkiye maçının ardından bir hazırlık maçı daha oynayacaklarım ve hazırlıklarını tamamlayacaklarını belirterek “heyecanlı ve italya iklimine uygun bir ülkede oynamak istiyoruz. bu ortama alışmamız açısından da çok önemli" diye konuştu.
türkiye hakkında hiçbir şey bilmediğini söyleyen j. charlton, maç hakkında yorum yapmasının olası olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “türkiye’yi görmedim. futbolu hakkında da hiçbir şey bilmiyorum. bir tek şansım vardı, o da gordon milne'den bir şeyler alabilmek, ama şu anda o burada yok. ne yapacağımızı bilemiyorum."
j.charlton, sepp piontek’in a milli takım teknik direktörlüğüne getirilmesi konusunda da “çok şanslısınız” dedi.
* cagliari’de ilk önemli kavga. italyan taraftarlarla kapışan ingiliz hooliganlardan üçü tutuklandı. hooliganlan sıkıştırıp bayraklarını yırtan ve şapkalarını kapan ltalyanlar, polisi görünce kaçtılar. şehri iyi bilmeyen üç hooligan ise polise yakalandılar. hollandalı bir grup polis de cagliari'ye gelip italyan polisi ile birlikte hooliganl ara karşı işbirliği yapmaya başladı.
* 41 yaşındaki ingiliz kaleci shilton 1994 dünya kupasından sonra futbolu bırakacağını belirterek “göreceksiniz 45 yaşıma geldiğimde formumsa zirvesinde olacağım" dedi.
cagliari (cumhuriyet) — ingiltere ve hollanda’nın ilk tur maçlarını oynayacakları sardunya adası’nda güvenliği sağlamak için görev yapan 3 bin 200 polise rağmen, ingiliz seyirciler yine de olay çıkartmaya devam ediyorlar. önceki gün polisle çatışan 100 kadar alkollü gençten sonra dün de 14 ingiliz hooligan polisle çatışmak ve huzuru bozmak suçundan tutuklandı. ingiliz polisinin verdiği, kimliği belirlenmiş 1200 hooliganın isminin yazılı olduğu listede de adlan geçen 14 kişinin, mahkemeye kadar tutuklu kalacağı açıklandı. italyan polisinin mahkeme yapılana kadar 15 gün tutuklu bırakma hakkı var.
bu arada 2 ingiliz, 4 hollandalı seyirci de, üzerlerinde uyuşturucu madde bulundurmak suçundan tutuklandılar. yapılan aramalarda 9 gram mariuhana, 58 gram haşhaş ele geçirildi.
kulüp takımlarının uluslararası sahadan silinmesinden sonra ingiliz futbolunu tek başına temsil eden milli takım 1988’den bu yana sürdürdüğü çıkışını en büyük kupa ile sonuçlandırmak istiyor. shilton, buthcer ve brian robson gibi yaşlıların yanında gascoigne ve bull ile sonuca gidiyor. ancak bu gençler saha içinde parlayıp sönüyorlar. ingiltere yıllardır aynı adamlarla, aynı taktiği uyguluyor.
s. irlanda ingiliz jack charlton tarafından çalıştırılıyor. ingiltere ekolünün tipik temsilcilerinden biri olan ve orta sahada futbolu bırakan "usta" brady ve sakatlığı geçmeyen whelan’in yerini formda paul mc brian ile doldurmaya çalışacak. hücumda “kule” cascarino yavaşladı. aldridge ise sen ispanya liginden sonra dinlenemedi.
caglıarı (cumhuriyet) — italya 90 dünya kupası f grubunda dün gece ingiltere ile irlanda cumhuriyeti karşılaştılar.
maça her iki ekip de birbirlerini kontrol ederek başladı, iki takımın oyuncuları orta alanda üstünlük sağlamak için çok çaba sarfettiler. ilk tehlikeyi ingiltere milli takımı yarattı. 8. dakikada soldan yapılan ortada kaptan bryan robson’un kafa vuruşu az farkla kalenin üzerinden dışarı gitti. ingilizlerin içini ferahlatan gol ise bu ataktan 1 dakika sonra geldi. 9. dakikaya girilirken
waddle'ın sağ taraftan yaptığı güzel ortayı ingiltere’nin golcü fut bolcusu lineker göğsü ile indirdi, bu arada üzerine çıkan kaleci bonner’i ekarte eden lineker gerilerden gelen 2 irlandalı oyuncunun yetişmesine fırsat tanımadan topu ağlara gönderdi. bu golün ardından rüzgârı arkasına alarak oynayan irlanda cumhuriyeti, orta alanda rakibine üstünlük kurdu ve ataklarını sıklaştırmaya başladı. 12. dakikada aldridge’den aldığı topu sheddy şutladı, ancak top auta gitti. 13. dakikada barnes’ın ortasında kaleci bonner topu elinden kaçırmasına rağmen ingiliz forveti pozisyonu değerlendiremedi. maçı kendi yarı alanında kabul eden ve zaman zaman da ileri çıkan ingiltere, 16. dakikada kendi kalesinde bir gol tehlikesi daha atlattı. bu dakikada sağdan yapılan ortada mcgrath’ın kafasını shilton çizgi üzerinde zorlukla önledi. 38. dakikada ise mccarthy’nin ceza sahası çizgisinden şutu dışarı çıktı ve ilk yarı 1-0 sona erdi.
maçın 2. yarısında ise başlayan yağmur zaten ağır olan tempoyu daha da ağırlaştırdı. yağmura alışık olan iki ekibin oyunun temposunu düşürmeleri seyircilerin ıslıklamalarına neden oldu. maçın 2. yarısının 5. dakikasında ilk tehlike irlanda’dan geldi.
60. dakikada waddle iki rakibini geçtikten sonra ceza sahasına girdi ve düşürüldü. ingiliz futbolcu ve taraftarların penaltı pek-lentisini hakem schmidhuber boşa çıkardı ve devam kararı verdi. karşılaşma, her iki ekibin de maçı bıraktığı sanılırken 72. dakikada irlanda cumhuriyeti’nin golü geldi.
irlanda’nın golcü futbolcusu kevin sheedy ceza sahasına girmeden once stevens’ı başarı ile geçti ve çizgiye gelmeden serden ve çok sert vurarak elemelerde hiç gol yemeyen shilton’ı avladı: 1-1. bu golden sonra ingiliz milli takımı. irlanda kalesine sık sık akınlar geliştirdi. defansla iyi kapanan ve kontratak toplarıyla gol kovalayan irlanda rakip takıma galibiyet şansı vermedi ve maç 1-1 berabere sonuçlanırken bu karşılaşma şimdiye kadar italya '90 dünya kupası maçlarında berabere sonuçlanan ilk karşılaşma oluyordu.
cagliari — gündüz iskoçya’nın kostarika ile oynadığı maçı televizyondan izliyoruz, iskoçya belki de tüm ataklarında rakibinin ceza alanı içerisine orta yapıyor. ama yan toplar da bir kaleciyi aşamadıkları gibi kostarikalı futbolcuların bir topuk pası ile sahadan yenik ayrılmak zorunda kalıyorlar. akşam oynanan ingiltere, irlanda cumhuriyeti maçı da pek farklı olmuyor. umudumuz “britanya adalarında futbol başladı" düşüncesine takılıyor, bunların kendi arasındaki maçlar iyi geçer diyoruz. ama hiç de öyle olmuyor. çok küçük ayrıntıları düşünmezsek hemen hemen birbirlerinin aynı iki takım. futbolda bir genelleme vardır. "futbol bir hatalar oyunudur. eğer iki takımda hata yapmazsa maçlar hep 0-0 biter." dünkü maç 0-0 bitmedi. çünkü iki takım birbirini hata yapmaya çok az zorladı. ve oynadıkları futbola hiçbir dakika düşünce zenginliği getiremediler. bir 45 dakika boyunca tek gol pozisyonu yok, ikinci yarı da farklı değil. iki takım da hata yapmamak için bütün dikkatleri ile oynadılar. rakip top kullanmasın da ne olursa olsun düşüncesi, hâkimdi. peki topu kullanmadan gole nasıl gidilir? top neredeyse herkes oraya koşuyor. bir ara santra yuvarlağında oynanan topun başında iki takımdan tam 12 futbolcu sayabildik. bu 12 kişi 3-5 metrekare içindeydi. bu baskıya top neylesin, topu ayağına alan oyuncu ne yapsın. doğal olarak canını kurtarmak için gelişi güzel uzun oynayacak. o anda herkes topun çevresinde olduğu için de top ya kaleciye ya auta veyahut taca gidecek ve bu hareketler maç boyunca hep yinelenecek.
margaret thacther “en ufak bir durumda takımı geri çekerim” diyor, öte yandan ingilizler bu dünya şampiyonasında sınav veriyorlar. çünkü olay çıkarmadıklarında avrupa kupalarına alınmaları yeniden gündeme gelecek. ingilizler bunun stresi ile maça çıkmış olabilirler, peki irlanda cumhuriyeti’ne ne demeli. büyük jack “ingiltere’ye sürpriz var diyordu”, evet sürprizi gördük. koca maçta ancak bir kez kaleye gidebildiler.
kendi aralarında dev, dışarıda cüce olan britanyalıların dünya futbolunda derece yapamamaları anlamsız değil. 1966 dünya şampiyonası’nda şampiyon olan eski futbolcuların ingiltere hakkında kaygıları da anlamlı. dünya futbola giderek düşünce zenginliği getirmek isterken britanyalılar “tek tip” futbolda direnemez. eğer direnmeyi sürdürürlerse sonuç hep aynı olacak: çeyrek finalden sonrası yok.
cagliari (cumhuriyet) — roma’dan sardinia adasındaki cagliari kentine uzanan 50 dakikalık yolculuğumuzda airbus’ı dolduran yol arkadaşımız irlandalı taraftarlar havalimanına inmeden olabildiğince çok içki içip içmemenin derdindeydiler. çünkü cagliari valisi, bu maç öncesi kenti suudi arabistan’a çevirerek içki satışını yasaklamıştı. cagliari sokaklarında tam bir sıkıyönetim ilan eden güvenlik güçleri maç öncesi cagliari içinde 100 metrelik “sıcak alan” ilan etmişlerdi. arka sokaklarda çatışmalar çıkmasına karşın, stat yakınlarında asayiş sağlanmıştı. kentin kendi duvarları italyanca hooliganlar defolun yazılarıyla doluydu. lokantalar hooliganlar için salçalı dana bifteği ve sebzeden oluşan “stresi azaltıcı” ortak rejim hazırladılar. kalp ve yürek gücüyle oynamayacağı daha önceden bilinen bu derby’nin başlamasına 50 dakika kala takımların maç kadroları açıklandı. oynaması şüpheli olan gascoigne için kaptan robson ağırlığını koydu. büyük bölümü dolu olan saint elia stadı’nda, önce italya’yı ziyaret edip alkol yasağı koyulmasını isteyen ingiltere spor bakanı colin moynihan da vardı.
4.5 milyar tl.‘ye yakın bir hasılat getiren maç boyunca stadın üzerinden sürekli polis helikopterleri uçtu. heysel faciasını unutmayan italyanlar, irlandalıları desteklerken, irlandalılar da “italya-italya” şeklinde tezahüratta bulundular. milli marşların dinlenmesi sırasında irlanda cumhuriyeti futbolcuları tören için belirlenen yöne arkalarını dönüp, irlanda cumhuriyeti bayrağına karşı marşlarını söylediler.
* cagliari’de bira fiyatlarını fazla bulan ingiliz hooliganlar tarafından tartaklanan bir bar sahibi bunlardan üçünü yaraladı. av tüfeği ile liverpoollu peter wright ve steve clayson’u yaralayan italyan, garrie mason’u da baldırından bıçakladı.
cagliari'de yakalanarak serbest bırakıldıktan sonra italya'dan sınır dışı edilen 14 ingiliz goligan, cagliari hapishanesinde geçirdikleri 10 günü şöyle anlattılar, "çok eğlendik. hapishane son derece konforluydu. biftek, tavuk yedik, portakal suyu içtik. bir yandan da dünya kupası maçlarını izledik. yani bedava tatil yaptık."