bu maçtan sonra sahada futbolcular arasında olaylar çıkmış,fenerbahçeli futbolcular ceza almıştı.bu maçtan bir süre sonra kadro dışı bırakılan müjdattan bir anı;
f.bahçe’de kadro dışı bırakmak moda. ya müjdat? o da kadro dışı kalan oyuncular kervanından. olay tahsin kaya’nın başkan olduğu dönemde gerçekleşir. takım kötü gidiyordur. başkan futbolcuları toplantıya çağırır. neden bu takım kötü gidiyor diye sorar. müjdat öne çıkar ve ‘yanlış transfer yapıldı, ondan kötü gidiyor; biz ligi bu kadroyla ancak 6. bitiririz’ der. hatta babası müjdat’ı ‘oğlum bunlar patron, bunlara yanlışlarını söyleme’ diye de uyarır. “tahsin kaya sertçe yumruğunu masaya vurdu. bize dedi yanlış yaptığımızı söyleme hakkını sana kim veriyor. başkanım soru sordunuz, ben de cevapladım. size şunu da söyleyebilirdim. sizin gibi bir babanın yanımızda olması lâzım. siz bize güç veriyorsunuz, ne olur bizi bırakmayın. böyle söylemedim diye kızıyorsanız canınız sağolsun.” tabii bu görüşmeden sonra müjdat’a süresiz kadro dışı bırakıldığı söylenir.
o kadro dışı kaldıktan sonra taksi şoförlüğü yapmaya başladığını anlatıyor. “ne yapayım, kulüp maaşımı bile kesti. eve süt getirecek para dahi yoktu. aç mı kalsaydım.” ya müşteriler seni tanımıyor muydu şeklindeki soruyu ise, “geceleyin çıkıyordum. sakal bıraktım, başıma şapka taktım, numarasız gözlük kullanmaya başladım.” diyerek cevaplıyor. ne ilginçtir ki kadro dışı bırakıldığı sezon takım ligi 7. bitirir. müjdat, tahsin kaya’dan sonra başkanlığa metin aşık’ın geldiğini ve kendisinin affedildiğini hatırlatarak, “bir ankara deplasmanından dönüyorduk. uçakta tahsin kaya da vardı. bütün takıma hitap ederek, ‘geçen sene başkan bendim. şu gördüğünüz adam bana çok büyük ders verdi. ‘6. dahi olamayız’ dedi. ben inanmadım. yöneticilere inandım. takımı karıştırıyor dediler onun için. onu kadro dışı bıraktım. sonuçta o haklı çıktı. ondan sizin huzurunuzda özür dilemek için bu uçağa bindim’ dedi. onun bu açıklamaları beni oldukça duygulandırmıştı.”
o yıllarda üst üste gelen samsunspor mağlubiyetleri fenerli futbolcuları o kadar gerdi ki, istanbul’daki olaylı kupa maçı sonrasında 6 futbolcu tam 42 ay hak mahrumiyeti cezası aldılar. sonradan yarısı affa girdi ve ceza 21 aya düştü. o olaylı maçta az daha piyango bize de vuruyordu. maç sonunda olaylar olurken biz çoktan soyunma odasının yolunu tutmuştuk. ama iki gazeteci bazı kişileri kurtarmak için isim ararken bizi seçince, saha komiseri de bu koroya katılınca bir anda suçlu konumuna düşüverdik. şükürler olsun ki, diğer gazeteciler ve maç gözlemcisi doğru şeyleri yazınca işler yoluna girmişti. unutmadan dördüncü hakem uygulamasını getirenlerin ellerine sağlık demeden geçemeyeceğiz. zamanında onların vazifelerini üstlenen saha komiserlerinin birçoğu ev sahibi takımın formasını giymemek dışında her şeyi yapıyorlardı. bazıları sanki ev sahibi takımın haklarını koruma cemiyetinin üyesi gibi davranıyorlardı. hiç olmazsa dördüncü hakemle bu işlerin önüne geçilmiş oldu.
*****
emin kar anlatıyor
maçtan sonra kavga çıktı ama ne kavga!.. burada yendik; orada 0-0 kaldık ve kupadan eledik. maçtan sonra fenerli topçular bize saldırdı. 6-8 maç ceza aldılar ama öyle bir olay şimdi olsa 1 yıla yakın ceza alırlardı. allahtan seyirci inmedi sahaya; ama mahalle kavgası bile öyle olmaz. bizi kulübeden gelenler kurtardı valla. o maçtan sonra f.bahçe ceza aldı. ligde onlarla izmir’de oynadık bu sefer ve orada da yendik.
bu maçtan sonra fenerbahçenin sahası 2 maç kapatılırken abdülkerim, hasan ve müjdat 4’er ay, ismail, sedat ve zafer 3’er ay, toplam 21 ay ceza alırlar. samsunspor kalecisi fatih 1 maç ceza alırken olaylara karışan rıfat ve kenan suçsuz bulunurlar.
ilk basımı 2009 yılında olan mehmet yılmaz'ın "samsunspor: kırmızı beyaz siyah" kitabından;
ahmet gürdağ'ın "gurbette samsunsporlu olmanın dayanılmaz ağırlığı!" başlıklı yazısından;
1986-87 sezonunda türkiye kupası'ndaki fenerbahçe rövanş maçı gibi. orhan'ın attığı golle samsun'da 1-0 kazandığımız maçın rövanşında, 0-0'lık beraberlik bize yetmişti. ama bunu hazmedemeyen fenerbahçeli futbolcular, samsunsporlu oyunculara saldırmıştı... sanki samsunspor'un tur atlama hakkı yokmuş gibi...
senenin 1987'si, nisan'ı 1 geçiyor. deplasmanda 1-0 yenik bitirdiği maçın rövanşında samsunspor'u ağırlar fenerbahçe. hakem sadık deda maçın henüz 5. dakikasında penaltı noktasını gösterir. zafer tüzün gelir topun başına ama top samsunspor kalecisi fatih uraz'ın kucağında erir. fenerbahçe maçı uzatma şansım kaçırır, karşılaşma da 0-0 sona erer. her şey o anda başlar. fatih uraz, sadık deda'yı tebrik etmeye giderken abdülkerim durmaz ile münakaşaya başlar. birbirlerine girerler. ismail kartal, orhan'a saldırır. zafer tüzün ile müjdat yetkiner, samsunsporlu kenan'ı kovalar, hasan özdemir de fatih uraz'ı. orhan beyin sarsıntısı geçirir hastaneye kaldırılır, kenan da yara bere içindedir. cezalar açıklanır fenerbahçe iki maç saha kapama cezası alır. abdülkerim, müjdat, hasan dörder ay; ismail, sedat karaoğlu ve zafer de üçer ay men edilir.
bu maç maalesef fatih'in müthiş performansıyla değil hep karşılaşma sonrası çıkan olaylarla anılıyor. hal buki milli kaleci, fenerbahçeli zafer'in penaltısıyla başlayan kurtarış serisiyle 1-0'ın rövanşında samsunspor'un 0-0'lık sonuçla kupada tur atlamasında başrolü oynuyor. fatih bir sola, bir sağa atlıyor ve milli takımdaki yerini sağlamlaştırıyor. maç sonu mu? o kavgaları, dövüşleri anlattırmayın bize!
samsumspor'un fenerbahçe'yi sürekli yendiği, ve hatta alay konusu haline dönüştürdüğü bir dönemdir. meşhur "arkayı fenerliyelim" lafının çıktığı dönem. fenerbahçe, samsun'a hep mağlup oluyor, hatta 2 defasında 4-0 yeniliyordu. işte tam bu dönemde fenerbahçe ligde de çok kötü bir dönem geçiriyordu. tam o günlerde samsun'la kupa maçı geldi çattı. zaten gergin olan hava, bu maçın gidişi ile çok daha gerildi. maç boyunca samsun sıkı bir defans yaptı ve fenerbahçe'ye gol yüzü göstermedi. ikinci yarıda, sanırım ismi kenan olsa gerek, kısa boylu kıvırcık saçlı bir samsun'lu oyuncu maça girdi. acaip koşuyor, ve herkesin ayağından çok iyi top çalıyordu. aslında samsun doğal bir defans anlayışını uyguladı, çünkü zaten ilk maçta galip gelmişti. maç 0-0 bitince fenerbahçe eleniyordu. maç biter bitmez inanılmaz bir gerginlik vardı sahada. tribünde hepimiz acaip kızgındık. samsun yine fener'i elemişti. bir anda saha karıştı. herkes kenan'ı kovalıyordu. tutan tuttuğunu feci dövüyordu. tribünlerde sanki arena savaşlarını izleyen bir kitle hıncını almanın zevkini yaşıyordu. hayatımda böyle bir linç görmedim. tanju çolak ayırmaya çalışıyordu, ama ona vuran olmadı. ancak bazı samsun'lu oyuncular feci dayak yediler. ortalık tam bir meydan kavgasına dönmüştü. bence o maçtan sonra araya birileri sokuldu ve trt maçı pek detaylı yayınlamadı. bence olayın etkisini azaltmak için kasıtlı yapılan bir müdaheleydi. şimdi olsa herhalde takımın sezon boyu sahası kapanırdı.
bugün fenerbahçe ile samsunspor arasında bugün saat 15.00'te fenerbahçe stadı'nda oynanacak federasyon kupası çeyrek final rövanş karşılaşması televizyonun birinci kanalından saat 14.55'ten itibaren naklen yayınlanacak.
fenerbahçeli ismail kartal'ın (arap)bu maçla ilgili anısı
“samsunspor maçı tam faciaydı, 87 senesiydi, samsun’da oynuyorduk, ortalık karıştı, herkes tekme tokat birbirine giriyordu, ben de bir baktım arkadaşlarım kavganın göbeğinde duramadım doğal olarak müdahele ettim, sonra maç yarıda kaldı.”
-daha sonra ne oldu?
”ne olacak, ben 4 ay ceza aldım, federasyon bizim takımdan tam 7 futbolcuya aylarca ceza verdi. çok ağır ödedik o kavganın faturasını.”
1.04.1987 - 30 sene önce bugün, türkiye kupası çeyrek finalinde, 1-0'lık yenilginin rövanşında, kendi sahasında samsunspor'la 0-0 berabere kalan fenerbahçe kupaya veda etti. fenerbahçe stadı'nda, sadık deda'nın hakemliğinde oynanan karşılaşmanın ardından tarihte eşine ender rastlanan, büyük olaylar çıktı. 2 nisan tarihli cumhuriyet gazetesinde halit deringör, “fenerbahçelilik ruhu” başlıklı yazısında olayları şöyle yorumlamıştır:
"rüzgar eken fırtına biçer. sen, bilmediğin görmediğin oyunculara milyonlar dağıt, sahada devamlı sarı kart gören futbolcuların sırtını sıvazla, kırmızı kart gören futbolculara milyonlar vererek cezasını öde, üstelik böyle bir oyuncuyu içkili gazinoya götür ve onunla kadeh tokuştur. sonra da bu tip oyunculardan spor ahlakı ve fenerbahçelilik ruhu bekle. işte bu olacak iş değil. fenerbahçe iyi futbol oynamadı, ancak, maçın sonunda çok iyi dövüştü. hemde tarihinde görülmedik şekilde. gördüğümüz kadarı ile futbolcuların boksu, futboldan daha iyi............”
çıkan olaylar nedeniyle tff profesyonel ceza kurulu, sarı-lacivertli takımdan müjdat yetkiner, hasan özdemir ve abdülkerim durmaz’a 4’er ay, ismail kartal, sedat karaoğlu ve zafer tüzün’e de 3’er ay hak mahrumiyeti cezası verdi. ayrıca üç maç sahası kapanan fenerbahçe'ye, eğer 10 milyon lira teminat yatırıp, hasılatlarının % 50’sini de federasyon’a verirse cezalı iki maçını kendi sahasında oynayabileceği bildirildi. bu arada samsunspor kalecisi fatih uraz’ın; ceza kurulu tarafından olayları başlatan kişi olarak gösterilmesine rağmen, sadece 1 maç ceza alması ve rıfat benli ile kenan topçu’ya ceza verilmemesi sarı-lacivertlilerin tepkisini çekmiştir.
fenerbahçeli zafer tüzün 5.dakikada penaltı kaçırdı. ilk maçta rakibine deplasmanda 1-0 mağlup olan fenerbahçe, türkiye kupasından elendi. maçtan sonra her iki takım futbolcuları arasında saha içerisinde kavga çıktı, olayları polis güçlükle engelledi.