ilk basımı 2004 yılında olan halit kıvanç'ın "futbol! bir aşk..." kitabından;
e grubu'nda ise almanya ile 1-1 berabere kalan uruguay'ın sonraki maçı muhteşem bir sürprizdi. katıldığı her kupada iddialı uruguay, almanlara galibiyet vermeyince, danimarka'yı rahatça geçmesi bekleniyordu. fakat hakemin düdüğüyle beraber danimarka gol olup yağmaya başlamıştı uruguay kalesine... duyanların inanamayacağı sonuçtu 6-1!.. danimarka bu 6-1 galibiyetle almanlarla birlikte ikinci tura geçiyor, ama altı gol yiyen uruguay da averaj cilvesiyle elenmeden kupaya devam ediyordu.
tarih: 08 haziran 1986 pazar, nezahualcoyotl / neza stadyumu seyirci: 26500 hakemler: antonio marquez ramirez (meksika), romualdo arppi filho (brezilya), jan keizer (hollanda)
danimarka: troels rasmussen, soren busk, morten olsen, ivan nielsen, henrik andersen, jens jorn bertelsen (57 jan molby), frank arnesen, klaus berggreen, soren lerby (kaptan), michael laudrup (81 jesper olsen), preben elkjær larsen teknik direktör: sepp piontek (danimarka)
uruguay: fernando alvez, victor diogo, eduardo acevedo (kaptan), nelson gutierrez, jose batista, miguel bossio, mario saralegui, enzo francescoli, sergio santin (57 jose luis salazar rodriguez), antonio alzamendi (57 venancio ramos), jorge da silva teknik direktör: omar borras (uruguay)
maçtan önce favori olarak uruguay gösteriliyordu. kadrosunda o sezon racıng club paris'e transfer olan kupanın da yıldız adayı olarak gösterilen enzo francescoli vardı.
maçta danimarka gol olup yağdı resmen. ama maçın anı preben elkjaer larsen'in kaçırdığı bir golden sonra bir yandan gülerken bir yandan ellerini birbirine vurarak "tüh bee" dediği andır.
burada preben elkjaer'e (danimarka'da larsen kısmını kullanmıyorlar bu futbolcuyu anarken) ayrıca değinmek gerekir. maradona napoli için ne ise, preben elkjaer de verona için aynıdır. kulübe tarihindeki tek serie a şampiyonluğunu 1984/1985 sezonunda yaşatmıştır.
bu şampiyonluğa da hemen parantez açmak gerekir, çünkü serie a tarihinde ilk defa hakemler atamayla değil kura ile maçlara verilmişlerdir. o yıl hellas verona'nın ardındaki takımlar ise torino, ınter ve sampdoria olmuşlar, dönemin en başarılı iki kulübü roma ve juventus ise orta sıralarda kalmışlardır. bu uygulamadan ertesi sezon vazgeçilmiştir.
balon d'or ödüllerinde 1984'te platini ve tigana'nın ardından 3., 1985'te ise platini'nin ardından 2. olmuştur.
lakabı "crazy horse"tur. danimarka milli takımında 69 maçta 38 gol atmıştır.
danimarkanın tarihinde ilk kez katıldığı dünya kupasıdır. maça yarısı pembe yarısı kırmızı "garip" bir parçalı forma ile çıkarlar.
uruguay'ın favori olduğu maçta danimarkanın yaptığı kısa paslar herkesi şaşkına çevirir. michael laudrup'un da muhteşem oyunu ve tekniği ile danimarka uruguay'ı inanılmaz bir hezimete uğratır...
michael laudrup 3. golde yaptığı çalımlar çok estetik ve güzeldir...
yardımcı hakemler: jan keizer (ned), romualdo arppi filho (bra)
denmark: trols rasmussen (gk), soren busk, morten olsen (c), ivan nielsen, soren lerby, klaus berggreen, preben elkjaer larsen, michael laudrup (dk. 81 jesper olsen), jens bertelsen (dk. 57 jan molby), frank arnesen, henrik andersen
yedekler: john sivebaek, per frimann, allan simonsen, ole qvist, kent nielsen, flemming christensen, john eriksen, jan bartram, lars hogh
teknik direktör: (ger)
uruguay: fernando alvez (gk), nelson gutierrez, eduardo acevedo (c), victor diogo, miguel bossio, jose batista, antonio alzamendi (dk. 57 jose zalazar), jorge da silva, enzo francescoli, sergio santin (dk. 57 venancio ramos), mario saralegui
yedekler: rodolf rodriguez, jorge barrios, cesar vega, alfonso pereira, eliseo rivero, ruben paz, carlos aguilera, wilmar cabrera, celso otero