tarih: 18.mayıs.1977 çarşamba stad: inönü stadyumu hakemler: talat tokat, emin türk, orhan tarhan
beşiktaş: rasim kara, ahmet börtücene, zekeriya alp, kemal kılıç, ali çoban, nikos kovis "niko", mithat mıhçı, hayri kol, reşit kaynar, mehmet akpınar, şaban kartal (kahraman kartaloğlu 35) teknik direktör: ismet arıkan
trabzonspor: şenol güneş, turgay semercioğlu, necati özçağlayan, kadir özcan, cemil usta, serdar bali, bekir barçın, hüsnü özkara, hüseyin tok, ahmet ceyhan (ali yavuz 86), ali kemal denizci teknik direktör: ahmet suat özyazıcı
ilk basımı 2008 yılında olan harun çelik'in "bize her yer trabzon" kitabından;
istanbul medyasına inat biz o 'nu çok sevdik. kalecimiz, kaptanımız ve antrenörümüzdü ama en az biz tribündekiler kadar trabzonspor taraftarıydı. nereye giderse gitsin, o bizim güneş 'imiz olarak kalmaya devam edecek. istanbul takımlarının yüzünde patlayan eldivenlerine sağlık diyor ve gökhan uzunoğlu'nun yazısını okuyoruz.
trabzon'a doğan güneş...
1952 yılında trabzon'da doğan güneş, ilerleyen yıllarda efsane bir kalecinin hayatına şahitlik edecekti.
tam 15 yıl trabzonspor'un kalesini korudu. trabzonspor'un kalesini, sadece gollere karşı değil, istanbul hegemonyasındaki futbol arenasına karşı atılan büyük trabzonspor tokadının azametinin büyük olması için de korudu... bugün veya dün, onu köşelerinde eleştirenlerin, tarih dünya üçüncüsü olmuş bir ülkenin teknik direktörlük makamında onun ismini yazarken bile bitiremedikleri kinlerinin arkasında, bu trabzonspor evladının eldivenleri saklı... bir devri sona erdirip türkiye futbol ligine eldiveni ile darbe indiren bir kaleci olmasıydı bu eleştiriler deki tüm sebep! mücadelesi ile terlettiği eldivenleri; 6 lig şampiyonluğu, 5 türkiye kupası, 3 başbakanlık ve 6 cumhurbaşkanlığı kupası gördü... 1987-88 sezonunda eldivenlerini çıkardığında türkiye liglerinin en uzun süre gol yemeyen kaleci unvanını bıraktı zihinlere...
şampiyonluk için çıktıkları galatasaray maçını kazanıp akşam diğer efsane futbolcular ile eğlenmeye gittiğinde, saat 10'da masadan kalkarak "yatmam lazım." diyen bir disiplinde futbolcuydu o...
antrenörlük hayatında 1 türkiye kupası, 1 başbakanlık kupası ve 1 de cumhurbaşkanlığı kupası gören panter, ağustos 2000 tarihinde a milli takımın başına getirildi ve milli takımın kırk sekiz yıl aradan sonra dünya kupasına katılmasında büyük pay sahibi olarak tarihe geçti. şenol güneş, 2002 fıfa dünya kupasında a milli takımı üçüncü yaptı. kırk sekiz yıl aradan sonra türkiye'yi dünya kupası finallerine götüren ve burada üçüncülük kürsüsüne çıkaran ekibin başında onun ismi yazıyordu birilerine inat!
bizler, onu eleştiren kütleşmiş kalem uçlarının, tarihe bıraktıkları mirası sorgulamadan, bu efsane isme, minnet borcumuz olduğunu bilmelerini istiyoruz... 1952 yılında dünyaya doğan güneş'i fedakârlığı ile trabzonspor'a olan duygusal bağlılığı ile ve bize yaşattığı sayısız kupa sevinçleri ile tanıyoruz. panter eldivenlerini tokat gibi yüzlerine defalarca çarptığın arenadakilere mesaj yolluyor, "bu iş daha bitmedi şenol güneş hocam!.." diyoruz...
ilk basımı 1997 yılında olan bülent gürkan ve m. sait orhan'ın "trabzonspor efsanesi" kitabından;
ve kupa zaferi
ilk maçtaki 1-0'lık galibiyet kısır bir avantajdı. inönü stadını dolduran 40 bin seyirci karşısında oynanacak finalin bu 2. ayak maçında son söz söylenecekti. üst üste 2 sezon kupada final oynayan ve önce beşiktaş'a sonra galatasaray'a bu kupayı kaptıran trabzonspor kulübü müzesi'ne bakalım bu defa kupa taşınacak mıydı?
maça, şenol, turgay, necati, kadir, cemil, hüsnü, bekir, serdar, ali kemal, hüseyin, ahmet onbiriyle çıkan bordo-mavililer, karşılıklı atakların tazelendiği maçta, öncelikle kalelerine kilit vurmayı amaçlamıştır. kupa zaferi için, gol yememesi yeterli olan ekip elbette savunma güvenliğin ön planda tutacaktı.
bu hava içinde geçen maçta, 15 bin seyircisinin gür sesiyle de yüreklenen bordo-mavili futbolcular, inatla kalelerini savunduar. ve düşler gerçeğe dönüştü, trabzonspor 3 defadır kovaladığı kupa şampiyonluğunu golsüz kapanan 90 dakika sonunda yakaladı. trabzon'da lig şampiyonluğunu ilan eden karadeniz fırtınası, 3 gün sonra inönü'de kupa şampiyonluğu'nu mülkiyetini de eline geçirdi.
3 kupalı şampiyon
trabzonspor büyük oynuyor, büyük zaferlere koşuyordu. peki bu zaferden sonra da tura koşulmuyordu. hayır hayır, varsın formalar kapışılsındı. tura kim engel. "lig bizim, kupa bizim, şen olasın trabzon..." onur turunda, o an tarkiye'nin kuşkusuz en değerli kumaşından biçilen trabzonspor forması, bu renklere tutkun taraftarlar için en anlamlı andaçtı. tur atıldı, kutsal terle ıslatılan formalar taraftarlarca yağma edildi.
türkiye kupası final kurası yarın saat 10.30'da futbol federasyonunda çekilecektir. kura çekimine finale kalan trabzonspor ile beşiktaş temsilcileri katılacaktır. türkiye kupası final maçları 18 ve 25 mayısda yapılacaktır. yarın yapılacak kura çekiminde ilk maçın hangi şehirde oynanaccğı belli olacaktır.
bugün inönü stadı'nda oynanacak beşiktaş - trabzonspor türkiye kupası final maçının tamamını türkiye radyoları naklen verecektir. naklen yayın saat 17.00'de başlayacaktır.
beşiktaş'ın niko'nun kafasından kazandıgı golü geçersiz sayan hakem talat tokat ve yardımcıları maç sonrası güvenlik kuvvetlerinin arasında güçlükle tünelden içeri girebildiler.
beşiktaş: rasim kara, ahmet börtücene, zekeriya alp, niko kovi, ali çoban, mithat mıhçı, kemal kılıç, hayri kol, reşit kaynak, mehmet akpınar, şaban kartal (dk. 35 kahraman kartaloğlu)
teknik direktör: ismet arıkan
trabzonspor: şenol güneş, cemil usta, necati özçağlayan, ahmet ceyhan (dk. 86 ali yavuz), turgay semercioğlu, kadir özcan, hüsnü özkara, serdar bali, bekir barçın, hüseyin tok, ali kemal denizci