tişörtlere reklam alma uygulaması ilk defa bu yıl gerçekleşmiş ve ingiltere ilk reklamlı formasını bu maçta giymiştir. ilk reklam veren firma ise "admiral" firmasıdır. daha önceleri kulüplerin böyle birşey yapmasına izin verilmiyordu.
2002 basımlı "dünya kupası" kitabında yer alan alp ulagay'ın "dünya kupası'nın mimarları: teknik direktörler" başlıklı yazısından;
ingiltere'de walter winterbottom 16 yılı aşkın bir süre milli takımı çalıştırmasına karşın özlenen başarılar bir türlü elde edilemeyince 1963 başında görevinden ayrıldı. yerine gelen alf ramsey ise, 1966'da futbolun beşiğindeki finallerde, elindeki moore, peters, hunt, hurst ve charlton kardeşlerden oluşan yetenekli kuşağı iyi harmanlayarak dünya kupası şampiyonluğuna ulaştı. saha içindeki başarıya rağmen ramsey ingiltere'deki finallerde güney amerika takımlarına yönelik sözleriyle tepki topladı. arjantin'in ve uruguay'ın sert oyunu üzerine "hayvanlar" diyerek latin rakiplerini aşağıladı. özellikle çeyrek finaldeki arjantin maçı sonrası duyduğu öfke böyle bir tepki vermesine sebep oldu. ramsey'nin yine iddialı takımı dört yıl sonra meksika'da büyük zorluklarla karşılaştı. kupa öncesi kaptan bobby moore'un kolombiya'da bir mücevhercide hırsızlık yaptığı gerekçesiyle tutuklanması güney amerikalılar'ın öç isteğinin ilk göstergesiydi. meksika'daki basın toplantılarında da ingiliz teknik direktörün gazetecileri sık sık terslemesi ve latin kültürünü küçümseyen demeçler vermesi adalıların işini iyice zorlaştırdı. maçların çoğunda meksikalı seyirciler inglizler'i protesto etmeyi yeğlediler.
(tercüman’ın 1990 basımlı büyük futbol ansiklopedisinden alıntıdır.)
ingiliz milli takımı, bogota’ya indiği anda milli takım kaptanı bobby moore bir kuyumcudan bilezik çalmak suçuyla tutuklandı. daha sonra yapılan tahkikat sonucu suçsuz bulundu ve serbest bırakıldı.
(tayfun öneş, four four two dergisi’nden alıntıdır)
yıl 1970, meksika’da düzenlenecek dünya kupası’na sadece sayılı günler var. ingiltere’nin charlton’lı, moore’lu, banks’li efsanevi kadrosu turnuva öncesi bir hazırlık maçı için kolombiya’da. ingiltere istim üzerinde, maçı 4-0 kazandıktan sonra bogota’da kaldıkları otele dönüp ertesi gün meksika’ya uçmaya hazırlanıyorlar. o akşam iki adaş, charlton ve moore bobby’ler odalarına çıkmadan önce otelin kuyumcu dükkanına uğruyorlar. birkaç saat sonra, otel görevlileri kolombiya’lı polisler eşliğinde iki oda arkadaşını sorguya çekmek üzere otelden götürüyorlar. gerekçe: kuyumcu dükkanından çalınan zümrüt bir bilezik! ertesi gün meksika’ya giden uçakta moore ve charlton yoklar. ancak birkaç gün sonra serbest bırakılıyorlar ve takım arkadaşlarının meksika’daki kampına geç katılabiliyorlar. olayın büyük bir skandala dönüşmeden atlatıldığını düşünen ingilizlerin hevesi, clara padilla adlı kolombiyalı bir bayan yüzünden kursaklarında kalıyor. olaydan 1 hafta sonra, dükkanın tezgahtarı bayan padilla, ingiltere takım kaptanı bobby moore’u teşhis ettiğini söylüyor ve bileziği onun çaldığını iddia ediyor. dünya kupası başladıktan sonra kaptan moore, yargılanmak üzere kolombiya’ya geri gidiyor.
ingilizler 1970 dünya kupası maçlarını oynarlarken, kaptanları bogota’da tutuklanıyor. hatırlamayanlar, tahmin ediyorlardır: olay diplomatik bir krize dönüşüyor ve birkaç hafta sonra aynı bayanın, bayan padilla’nın “yanlışlık yapmışım” demesiyle, moore serbest bırakılıp kolombiya’yı terkediyor.yıl 2000, yani olayın üzerinden 30 yıl geçmiş. davanın dosyaları zaman aşımı bakımından kamuya teşhir edilebilir hale geldiğinde görülüyor ki dosyalardan birinde şu not yer almakta: ingiltere başbakanı harold wilson, kolombiya’da görevli ingiliz diplomatlara emir buyurur: bu utanç verici davaya bakan hukukçulara, gerekirse kolombiya devlet başkanlığı nezdinde baskı yapıla, moore tez vakitte serbest bırakıla!
tarih: 2 haziran 1970 salı, jalisco stadyumu - guadalajara seyirci: 50.560 hakemler: vital loraux (belçika), roger machin (fransa), diego de leo (meksika)
ingiltere: gordon banks, keith newton (51' tommy wright), terry cooper, alan mullery, brian labone, bobby moore, francis lee (75' peter osgood), alan ball, bobby charlton, geoff hurst, martin peters teknik direktör: alf ramsey (ingiltere)
romanya: stearea adamache, ludovic satmareanu, nicolae lupescu, mihai mocanu, cornel dinu, emerich dembrowski, florea dumitrache, radu nunweiler, mircea lucescu, ion dumitru, gheorghe tataru (73' alexandru neagu) teknik direktör: angelo niculescu (romanya)
yardımcı hakemler: roger machin (fra), diego de leo (ita)
england: gordon banks (gk), keith newton (dk. 51 tommy wright), terry cooper, alan mullery, brian labone, bobby moore (c), francis lee (dk. 75 peter osgood), alan ball, bobby charlton, geoff hurst, martin peters
yedekler: peter bonetti, alex stepney, nobby stiles, emlyn hughes, jack charlton, norman hunter, colin bell, allan clarke, jeff astle
teknik direktör: alf ramsey (eng)
romania: stere adamache (gk), ludovic satmareanu, nicolae lupescu, mihai mocanu, cornel dinu, emerich dembrovschi, florea dumitrache, radu nunweiller, mircea lucescu (c), ion dumitru, gheorghe tataru (dk. 73 alexandru neagu)
yedekler: necula raducanu, dan coe, nicolae dobrin, mihai ivancescu, augustin deleanu, vasile gherghely, marin tufan, flavius domide, niculae pescaru, gheorghe gornea