ilk basımı 2001 yılında olan faruk arhan'ın "geri pas: diyarbakırspor'un 33 yılı" kitabından;
diyarbakırspor 1968-69 futbol sezonunda 3. ligde mücadele verirken, türkiye kupası finallerinde, 1. lig'in o dönemde güçlü ekiplerinden izmirspor ile eşleşir. izmir'deki maçtan önce gazeteciler, diyarbakırspor kafilesinin bulunduğu otele gelerek, futbolcu ve yöneticilerle görüşmeler yapmak sterler. diyarbakırspor'un yöneticilerinden değirmenci remzi bey'in yanma gelip, görüşlerini almak isteyen gazeteciler ilginç sorular sorarlar. gazeteciler remzi bey'e, izmirsporlu yönetici, futbolcu ve teknik direktörün, "sahaya genç takımımızla çıkacağız ve diyarbakır'a en az 7-8 gol atacağız" şeklindeki sözlerini hatırlatılarak, "siz ne düşünüyorsunuz?" derler. değirmenci remzi bey de ağzına geleni söylemeye başlar: "eğer bizim çocuklar, antrenmandaki gibi oynasalar, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu gösteririz." kendilerini küçümseyen izmir'in ve 1. ligin güçlü ekibi izmirspor'u kupadan eleyen diyarbakırspor, serideki maçları ile türkiye futbol kamuoyunun dikkatini çeker. ancak diğer yandan aksilikler de takımı yalnız bırakmaz.
ilk basımı 2008 yılında olan ibrahim ateşoğlu'nun "yeşil kırmızı şarkın yıldızı: diyarbakırspor'un 40 yıllık tarihi" kitabından;
türkiye kupası maçında 1. lig takımlarından izmirspor ile eşleşen diyarbakırspor, rakibini 1 -0 yenerek kupada saf dışı bırakır. o dönemin oyuncularından şorik veysi lakaplı veysi gönenç, tarihe geçecek o anı şu sözlerde dile getiriyor: "biz 3. lig'deyken türkiye kupası'nda 1. lig takımlarından izmirspor ile eşleştik. ilk maçı 1 -0 kaybettik. izmirspor yöneticileri maçtan sonra, "diyarbakır'a turist olarak gideceğiz. surları gezip geleceğiz" şeklinde gazetelere demeçler verdi. bu olay bizi çok üzdü. bizi küçümsüyorlardı. maça çıktık ve çok iyi bir maç oynadık. nazmi tahincioğlu'nun attığı golle maçı 1 -0 biz kazandık.
o zamanlar uzatma veya penaltı atışları yoktu. yazı-tura vardı ve yazı turadan biz çıktık. işte en güzel anılarımdan biri buydu" diyarbakırspor'un ligde ve kupadaki başarısı, kentte büyük sevinç yaratmıştı. profesyonel futbolla yeni tanışan kent halkı, takımlarını destekliyor, diyarbakırsporu'un bu başarısını ayakta alkışlıyorlardı.
diyarbakırspor'a kalıcı gelir sağlamak için büyük bir azimle çalışan nejat cemiloğlu ve arkadaşları, para bulma konusunda zor günler geçirecekti. yine o yılları nejat cemiloğlu'ndan dinleyelim."diyarbakırspor'un gelirleri kısıtlıydı: bu sebeble belediye'ye gelen hemşehrilerimden makbuz karşılığı yardım istiyorduk. bu arada shell şirketinin diyarbakır belediyesi'ne hediye ettiği yüzme havuzunu, diyarbakırspor'a gelir sağlasın diye belediye meclis kararıyla diyarbakırspor'a emanet ettik. bize bu havuzun verilmesinde büyükyardımları olan kenan nehruzoğlu'na da şükranlarımı sunuyorum.yine garajlardan, sinema biletlerinden, tüpgaz satışlarından ve yılda bir kez ramazan ayında tombala çekimlerinden aldığımız yardımlarla ayakta durmaya gayret ediyorduk.
1. tur maçları, 1967-68 türkiye amatör futbol şampiyonası'nda final grubuna kalan diyarbakır yıldız gençlik'in başka kulüplerle birleşmesiyle kurulan diyarbakırspor, 1967-68 türkiye kupası'nda çeyrek finale kalan bandırmaspor, 1967-68 türkiye 3. ligi şampiyonu düzcespor, 1967-68 türkiye amatör futbol şampiyonası'nda final grubuna kalan 3 takım, 1967-68 türkiye 2. ligi'nde gruplarında ilk 4 sırayı alan 8 takım, 1967-68 türkiye 1. ligi'nde oynayan 16 takımla birlikte toplam 30 takımla oynanmıştır.
şorık veysi: "o zamanlar 'kürtler dışarı' derlerdi"
(...)
bir izmir spor maçı vardı, hiç unutamıyorum. türkiye kupası maçıydı. onlar birinci ligdeydi, biz üçüncü ligdeydik, izmirspor o dönem çok şöhretli bir takımdı, türkiye'de bayağı mesafe kat eden, isminden söz ettiren bir takımdı. biz onları kupada eledik. 3. lig taımı olarak 1. lig'deki takımı yenmiştik ve bu türkiye'de büyük ses ı getirmişti. rize maçı dönüşümüz var, hiç unutamıyorum. dönüşte üç dört yerde kaza atlattık. ölümden dönmüştük.