tarih: 20 temmuz 1966 çarsamba, wembley stadyumu / londra seyirci: 98.270 hakemler: arturo yamasaki (peru), karol galba (çekoslovakya), dimitar rumentchev (bulgaristan)
ingiltere: gordon banks, george cohen, jackie charlton, bobby moore (kaptan), ray wilson, nobby stiles, bobby charlton, martin peters, ian robert callaghan, jimmy greaves, roger hunt teknik direktör: alf ramsey (ingiltere)
fransa: marcel aubour, jean djorkaeff, robert budzinski, marcel artelesa (kaptan), robert herbin, bernard bosquier, jacques simon, joseph bonnel, yves herbet, phillippe gondet, gerard hausser teknik direktör: henry guerin (fransa)
goller: roger hunt (ingiltere) 38, roger hunt (ingiltere) 75
ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
bir kovboy filminde rol alsaydı, ona, batı'nın en hızlı ayağına sahip oyuncusu demek doğru olurdu. daha yirmi yaşını tamamlamadan yüz gole imzasını atmıştı; yirmi beşine geldiğinde ise onu tutacak paratoner hâlâ icat edilmemişti, çünkü sahada yıldırım hızıyla gidiyordu. nereden geldiği kestirilemeyen jimmy greaves bir anda sahanın her yerinde mantar gibi bitiyordu, öyle ki hakemler çoğu zaman onun sahanın dışından geldiğini sanıyorlardı.
"gol atmayı o kadar çok arzu ediyorum ki," diyordu, "sonunda bu bende saplantı halini aldı."
greaves'in 66 dünya kupası'nda şansı pek yaver gitmedi. hiç gol atamadı, üstelik sarılık hastalığına yakalanınca final maçında oynayamadı.
yardımcı hakemler: karol galba (tch), dimiter rumentchev (bul)
england: gordon banks (gk), george cohen, ray wilson, nobby stiles, jack charlton, bobby moore (c), jimmy greaves, bobby charlton, martin peters, ian callaghan, roger hunt
yedekler: alan ball, geoff hurst, john connelly, ron springett, peter bonetti, jimmy armfield, gerry byrne, ron flowers, norman hunter, terry paine, george eastham
teknik direktör: alf ramsey (eng)
france: marcel aubour (gk), marcel artelesa (c), joseph bonnel, bernard bosquier, robert budzynski, jean djorkaeff, philippe gondet, gerard hausser, yves herbert, robert herbin, jacques simon
yedekler: edmond baraffe, andre chorda, nestor combin, didier couecou, hector de bourgoing, gabriel de michele, lucien muller, jean claude piumi, laurent robuschi, georges carnus, johnny schuth
teknik direktör: henri guerin (fra)
goller: 1-0 roger hunt (eng) 38' 2-0 roger hunt (eng) 75'
çeyrek finalde ingiltere - arjantin, almanya - uruguay, portekiz - k. kore, rusya - macaristan karşılaşacaklar
dün gece ingiltere’nin dört şehrinde yapılan dört karşılaşma ile, viii. dünya kupası’nın grup maçları sona ermiş ve çeyrek finalde kozlarını paylaşacak sekiz takım belli olmuştur. çeyrek finale avrupa’dan 5 (ingiltere. portekiz, rusya, almanya, macaristan), g. amerika’dan 2 (arjantin ve uruguay), asya’dan 1 (k. kore) takım kalmıştır. dün geceki maçlarda ingiltere fransa’yı 2-0, almanya ispanya’yı 2 - 1 macaristan bulgaristan’ı 3-1, rusya şili’yi 2-1 mağlûp etmişlerdir.
ingiltere -fransa: 2-0
londra — dün gece londralım «wembley» stadında oynanan maçta, ingiltere, fransa’yı 2-0 mağlûp ederek grupunda birinci olmuştur. devreyi 1-0 önde bitiren ingiltere’nin gollerini sağiç greaves ve soliç hunt atmışlardır.
eusebio'nun tahta oturmasından ve brezilyanın elenmesinden sonra şimdi de..
kupada portekiz'e şans veriliyor!
oğuz şeren bildiriyor
londra,
dünya kupasında grup maçları sona ermiş ve şimdi bütün gözler cumartesi günü yapılacak çeyrek final maçlarına çevrilmiştır.
önceki gün yapılan maçlardan sonra durum şu şekildedir.
ingiltere fransayı 2-0 yenmesine rağmen futbol kritiklerini tatmin etmeyen bir oyun çıkarmıştır. nitekim «- the daily express» ve «the daily mirror» gazetelerinin spor yazarları fransa maçındaki taktiğin hatalı olduğunu, takımda ahenk bulunmadığını. forvetlerin kale önünde beceriksiz kaldığını ifade ile şunları yazmaktadırlar. «- alf ramsey’in çocuklarının bu oyunla finale kalması bir şans eseri olacaktır» basın ayrıca fransız takımının iki oyuncusu simon ile herbin'in sakatlanmalarının ingilizlerin işini kolaylaştırdığını da belirtmeden geçmemektedır.
italyayı kupadan eleyen k. kore takımı italyaya davet edildi
ekrem karpat bildiriyor
londra,
* kupanın şimdi en büyük favorisi portekiz. gol yemiyen tek takım ise ingiltere. ama ingilizler ne olursa olsun takımlarına güvenemiyorlar. kupa başlamadan önce «ingiltere, ingiltere» diye konuşan ingilizler şimdi yuvarlak konuşuyorlar, «top yuvarlaktır».
* kore takımının italyayı elemesinden sonra organizatörler derhal faaliyete geçerek roma kulübü adına k. kore takımını italyaya davet ettiler. bu biraz da italyanlara «işte biz kof bir takıma yenilmedik. bakın siz de görün» demek gibi oluyor.
* italyayı yenerek kupanın en büyük sürprizini yapan koreliler her sabah kahvaltıdan önce 5 mil koşu yapıyorlar.. portekizliler de -belki alçak gönüllülük olsun diye belki de hakikaten öyle- «kore takımından çok çekiniyoruz» diyorlar. bunun cevabını ancak cumartesi günü öğrenebileceğiz.
* dünya kupasının 24 grup maçını 979.412 kişi izlemiştir. maç başına seyirci ortalaması 40 bin kişidir.
* turnuvanın en çok gol atan takımı portekizdir. (9 gol).
* turnuvada gol yemiyen tek takım ise ingilteredir.
* yarı final maçlarının programı da dün belli oldu: buna göre; ingiltere - arjantin maçının galibi, portekiz - k. kore maçının galibi ile, almanya - uruguay maçının galibi, rusya - macaristan maçının galibi ile karşılaşacak. bu ingiltere için olduğu kadar almanya ve rusya için de şanssızlık. belli olmaz yine futbol bu...
1966 ve 1978 dünya kupalarında hakemler, ev sahibi ülkeleri “açıkça" kolladılar. 1966’da ingiltere "tartışmalı" gollerle kupaya uzanırken 78’de de arjantin'in sert futboluna göz yumdu.
cumhur canbazoğlu
roma - italya 90 dünya kupası'nda bazı hakemlerin verdikleri ters kararlarla "can yaktığı" tartışılırken daha önceki dünya kupalarında belgelenen hakem hatalarını çizmek günün konusu oldu. daha önceki kupalarda "birçok takımın canını yakan" hakemler gözler önüne serilirken özellikle 1966 dünya kupası'nda ev sahibi ingiltere'nin "açıkça" kayırıldığı belirtildi. 1978 dünya kupası'nda da arjantin'i koruyan hakemlerin, takımların kaderlerini çizdiği söylendi:
(...)
1966 ingiltere: bu kupa, ev sahibinin kayrıldığı en belirgin şampiyona olarak belleklerde kaldı. çeyrek final elemelerinde ingiltere fransa'yı 2-0 yenerken perulu hakem yarmasaki, yan hakemin ısrarla bayrak kaldırmasına aldırmadan ingilizlerin ofsayttan attığı golü geçerli saydı.