not: göztepe milli ligin ilk yılı olan 1958-1959 sezonunda (bazılarına göre 1959 sezonu) evinde hiç berabere kalmamıştır. milli lig'in 2. sezonu olan 59-60 sezonunun ilk haftasında berabere kalarak lig tarihindeki evinde ilk kez berabere kalmıştır.
* ilk oynadığı, * ilk beraberlik aldığı, * ilk puan aldığı, * deplasmanda oynadığı ilk, * deplasmanda beraberlik aldığı ilk, * deplasmanda ilk puan aldığı maç.
ilk basımı 1993 olan, futbol ve kültürü kitabında yer alan yaşar aksoy'un "gavur izmir'de gol sesleri: izmir'in takımları" başlıklı yazısından altınordu'nun kuruluş öyküsü;
izmir'in en eski müslüman mahallesi olan namazgâh'ta kurulan altınordu takımı, zamanın türkçülük akımından etkilenerek bu ismi almıştı. daha çok eşraf, mütegallibe ve semt önde gelenlerince desteklenen altınordu, daima mütevazi ve pek popüler olmayan bir alt-kültür kulübü olarak belirginleşmiştir.
öte yandan altınordu, nâm-ı diğer "şeytanlar", izmir'de saygınlığını, sevecenliğini hiçbir zaman kaybetmeyen, mütevaziliğini her zaman koruyan, gerçek bir sporcu yuvasıdır.
izmir'in kırmızı-lacivertli kulübü, türk sporuna hemen her branşta sayısız sporcu yetiştirmiş, birçok yıldızın da yuvası olmuştur.
altınordu kulübü'nün doğuşu, kuruluşu, altay'ın 1923 yılında ankara'ya yaptığı bir yolculuktan sonra oldu.
altaylı futbolcuların ankara'da kendi aralarında yaptıkları tartışmalar sonunda, takımda ikilik meydana geldi. bu tartışma, ekipte çok gergin bir hava yarattı.
ankara dönüşü, izmir'de, olayların boyutu hayli genişledi. tartışmanın elebaşlarından kurmay yarbay kaleci edip berkkan, hüseyin yurdakul, mamako saim, eczacı ahmet şerafettin, eczacı süleyman ferit eczacıbaşı, eczacı kemal kamil aktaş, doktor hacı hasanzade ethem, mustafa baloz ayrı bir kulüp kurmaya karar verdiler. 26 aralık 1923 günü de amaçlarına ulaşıp, altınordu kulübü'nü resmen kurdular.
başlarda kulüp lokali olarak devlet hastanesi karşısında berber bekir'in yeri kullanılmaya başlandı. ancak lokal bi süre sonra doktor ethem bey'in alsancak'taki evine, oradan da havra sokağı'ndaki bir dükkana taşındı.
kısa zamanda büyük gelişmeler kaydeden altınordu kulübü 1926 yılında tilkilik ormanzade yokuşu'ndaki eski medreseye yerleşti. medrese onarımdan geçirilip, kulüp lokali şekline sokuldu. altınordu kulübü, bugün de aynı yerdedir.
ismini istanbul altınordu'sundan alan kulüp, rengini de kırmızı-lacivert olarak saptadı.
kırmızı kanı, lacivert de çelik rengini temsil ediyordu.
izmir altınordu ile istanbul altınordu kulüpleri, aralarında kardeşlik ilan ettiler. her konuda birbirlerine destek oldular.
izmir takımını kuvvetlendirmek için istanbul'dan futbolcu dahi gönderildi, izmir'e ilk gelen oyuncular çolak alaattin ile baron fevzi oldu.
altınordu'nun ilk yönetim kurulu ise, ali bey hanı kâtibi suphi bey, su kumpanyası memurlarından asım bey, muallim mehmet rıza bey, mühendis mesut bey, tüccar mustafa bey'den oluştu.
27 ağustos'ta başlayacak maçlara izmir ve ankara 4, istanbul 10 takımla giriyor.
federasyon kupasının birinci ve ikincileri de milli lige ithal edilecek.
futbol federasyonu, önümüzdeki yıl mahalli liglerin yerine 27 ağustosta milli lig maçlarının başlamasını kararlaştırmıştır.
milli lig maçlarına istanbuldan 10, ankara ve izmirden 4 er takım iştirak edecektir. 10 istanbul takımı içerisinde federasyon kupasının birinci ve ikincileri de yer alacaktır. mahalli liglerin yerine milli ligin oynatılması kararını federasyon reisi gökay evvelce üç büyük şehirde profesyonel kulüplerin temsilcileri ile yapmış olduğu temaslardan sonra almıştır. diğer kulüpler kendi aralarında lig ve federasyon kupası maçları oynıyacaklardır. milli lig maçları 18 takım arasında tesbit edilecek bir fikstürle iki devreli olarak yapılacaktır. federasyon bu yıl olduğu gibi takımları gruplara ayrılmayacaktır. milli lig şampiyonluğunu kazanacak takım avrupa şampiyon kulüpler turnuvasında memleketimizi temsil edecektir. takımların deplasman güçlüklerini önlemek için federasyonun şimdiden bazı tedbirler aldığı bildirilmektedir. maçların erken başlamasının sebebini alakalı şahıslar, önümüzdeki yıl oynıyacağımız milli maçların çokluğuna ve memleketimizde ilk defa tatbik edilecek olan bahs müştereke balamaktadır.
sezonun başında kalecinin oyunun her anında, diğer bir futbolcunun sakatlandığı takdirde 44. dakikaya kadar değiştirilmesi mümkündü, ancak bu kuralın istismarı nedeniyle 1 ekim 1959'dan itibaren tüm değişiklikler yasaklandı.