1958-59 şampiyon kulüpler kupası ile ilgili ilginç bi bilgi;
turnuvanın ilk yıllarında maç sonu yemekleri geleneksel bir hal almıştı. kızılyıldız’la belgrad’da oynanan bir maç sonrası manchester united’lı futbolcular yemeklerin gelişini “bir kez daha görüşeceğiz” tezahüratları eş liğinde kutlamışlardı. tabii her evsahibi bu kadar misafirperver değildi. reims belfast’ın newtonards takımıyla oynadığında fransız futbolcular maç sonu aç kalmışlardı, çünkü evsahipleri yemekleri unutmuştu.
real madrid : rogelio dominguez, marquitos, jose santamaria, jose maria zarraga (kaptan), juan santisteban, antonio ruiz, raymond kopa, enrique mateos, alfredo di stefano, hector rial, francisco gento
teknik direktör: luis carniglia
stade de reims-champagne : dominique colonna, bruno rodzik, robert jonquet (kaptan), raoul giraudo, armand penverne, michel leblond, robert lamartine, rene bliard, just fontaine, roger piantoni, jean vincent
teknik direktör: albert batteux
goller: enrique mateos (dk.2), alfredo di stefano (dk.47)
10 ekim 2008'de madrid'de santiago bernabeu turuna katıldım. 15 euro ödeyerek katıldığım bu turda tüm stadı kat kat dolaşabiliyorsunuz. şeref tribününe, yedek kulübelerine, soyunma odasına, basın toplantısı odasına, müzeye ve real madrid shop'una gidebiliyorsunuz...
benim en çok ilgimi elbette tribünler ve müze çekti. müzede o kadar çok materyal var ki dolaş dolaş bitmiyor... ama müzede en çok önem verilen koleksiyon real madrid'in şampiyon kulüpler kupası / şampiyonlar ligi'ni kazandığı kupaların sergilendiği bölüm...
benim gibi birçok şeyin koleksiyonu olan insanlar için gerçekten görülmeye değer bir kısım bu. çünkü her kazandıkları aşk/şl kupası için bir camlı bölme yapmışlar. bu camlı bölmenin sağ üstünde kaçıncı kupa olduğu, tarihi ve finalin oynandığı yer yazıyor... bu yazının hemen altında bir televizyonda final maçı ve o sezonki aşk/şl kupa maçları dönüyor... solunda büyük bir takım fotoğrafı ve en altta da yine büyük bir kupalı takım fotoğrafı yer alıyor...
asıl ilginç olan ise camlı bölmenin tam ortasında yer alan final maçına dair materyallerin sergilendiği alan... bu alanda ufak maç fotoları, rakip takım ve real madrid'in o gün giydiği forma, maç bileti, alınan madalya, maçın topu, futbolculardan birinin kramponu, gazete küpürü, rakip takım flaması varsa alınan şilt ödül vs yer alıyor... haliyle inanılmaz şeyler bunlar... çünkü o yıllardaki topu, kramponu vs vs görmek nefis bir duygu...
bu maçtaki stad de reims'in forması tek kırmızı renkte. fransız bayrağı renkleri olan mavi-kırmızı-beyaz ince çizgili yakası var. formada herhangi bir logo yok. real madrid ise tek beyaz renk forma giyiyor...
şunu da belirtmek gerekir ki; o günkü formaları sakın bugünkü formalar gibi düşünmeyin çünkü bugünkü formalardan çok o günkü formalar switshirt gibi. çok kalın görünüyorlar...
ispanyanın real madrid futbol takımı bu akşam burada karşılaştığı fransa şampiyonu state reims'i 2-0 yenmiş ve avrupa futbol kupası şampiyonluğunu muhafaza etmiştir.
haftaymda ispanyollar 1-0 ilerdeydiler.
ispanyollar bununla 4 yıldır üst üste avrupa kupası şampiyonu olmaktadırlar.
real madrid: dominguez, marquitos, santamaria, santisteban, zarraga, ruiz cervilla, mateos, hector rial, raymond kopa, di stefano, gento
teknik direktörü: el brujo
reims: dominique colonna, robert jonquet, bruno rodzik, armand penverne, raoul giraudo, michel leblond, rene bliard, roger piantoni, jean vincent, just fontaine, robert lamartine
turnua gelişmekte devam ediyordu. bu gelişme hem katılanların sayısı bakımından hem spor dünyasında duyulan ilgi bakımından, hem de turnuaya katılanların bu işe verdikleri önem bakımından yıldırım hızı ile oluyordu.
1958-59 sezonundaki 4 üncü turnuaya 25 memleketten 26 takım katılmıştı. bu sezonda yapılan 55 maçta yaklaşık olarak 2 milyon seyirci stadlara ücret ödeyerek girdi. gerek seyirciler ve meraklılar, gerekse takımlarda yer alan futbolcular için turnuadaki her maç artık bir şeref, hattâ milli gurur sebebi olmağa başlamış, turnua kulüpler arası bir organizasyon olduğu halde milletlerarası bir problem olmuştu.
türkiye şampiyonu beşiktaş’ın bernabeu stadında real madrid'e karşı «dayanışı», ancak hâdiseli bir maçtan sonra 2 farkla yenilişi, istanbuldaki ikinci maçta - heyhat ki, futbol sahasından çok pirinç tarlasına benzeyen mithatpaşa bataklığında - krallar ile 1-1 beraber kalışı türkiye ve türkler için bir büyük olaydı. ( http://www.macanilari.com...iktas-195819595001--.html) ama yalnız biz değil başka memleketler de işi bu açıdan almağa başlamışlardı. real madrid'in beşiktaş'tan sonra çeyrek finalde karşısına çıkan avusturya şampiyonu wiener sk ile viyana'da yaptığı maç da avusturyalılar için bir milli problem olmuştu. ikinci maçta real madrid’in attığı 7 gol, ilk maçtaki beraberlikle umuda kapılan viyanalılara soğuk bir duştu. turnuaya ıspanya ikincisi olarak katılan atletico madrid'le batı almanya şampiyonu shalke 04 arasındaki maçlar, doğu almanyanın wismut karlmarxstaad'ı ile isviçrenin young boys’u arasıdaki muharebemsi karşılaşmalar.. ve daha nice örnekler turnuanın dördüncü yılını «karakterize» ediyordu: sertlik, seyircinin fanatizmi, maçlara halkların verdiği önemin milli maçlardan fazla oluşu..
dördüncü yılın üç büyük olayı vardı: birincisi, çeyrek finalde real madrid'den 7 gol yiyerek elenecek olan wiener sk'nın, eleme maçlarında italya şampiyonu juventus'a 7 gol atmış olmasıydı. bu olay italyayı çalkalamış durmuştu. lig ikincisi fiorentina'dan yedi puan farkla italya şampiyonu olmuş juventus için bir çok italyan «şerefli futbol tarihimizin karalekesi» dediler, ilk maçı torino’da 3-1 alan juventus, viyana’da kaybolmuştu: «boniperti - john charles - sivoriu üç ortasını tanıyanlar için -onları tanımayan futbol meraklısı zaten yoktu - sahada uyuyan adamlar seyretmek inanılacak şey değildi. ( http://www.macanilari.com...entus-195819595036--.html)
Yılın ikinci büyük olayı bir önceki yılın şampiyonu real madrid'le - real aynı zamanda ispanya şampiyonluğunu aldığı için - ispanyayı temsil eden lig ikincisi atletico madrid arasındaki büyük mücadele idi. dömi finalde karşı karşıya gelmişlerdi, ilk maçı bernabeu’da çılgına dönmüş 130 bin kişi önünde 2-1 kazanan real madrid, ikinci maçı metropolitano stadında brezilyalı santrfor vava’nın attığı golle 1-0 kaybetmişti. saragossa'daki üçüncü maç ise real'e dördüncü defa final oynamak hakkını veriyor ve real üstünlüğünü bir kere daha kabul ettiriyordu. ( http://www.macanilari.com...adrid-195819595016--.html)
Ve, 3 haziran 1959'da stuttgart’da neckarstadion’da real madrid, turnuanın kuruluşundan bu yana dördüncü defa finale çıkıyordu. karşısındaki rakip bundan tam üç yıl önce 13 haziran 1956 da paris’de parc de prince stadında karşısına çıkan rakipti: reims... ( http://www.macanilari.com...Reims-195519565013--.html) bu da, yılın üçüncü ilgi çekici olayı idi.
daha ikinci dakikada sağ iç mateos’un ayağından ilk golü kazanan real madrid, rakibinden galibiyeti alırken üç yıl önceki kadar terlemedi. belki ie finallerin en temiz ve rahat kazanılanı oldu bu... skor farkı da büyümemişti. ikinci devrenin ikinci dakikasında da di stefano’nun attığı golle maç 2-0 bitiyordu.
isveçte oynanan dünya kupası maçlarından bu yana bir yıl geçmemişti ve o dünya kupasının başarılı fransa
millî takımına jonquet, penverne, fontaine, vincent, piantoni, colonna gibi elemanlar vermiş olan reims bu finalde hafif kalıyordu.
bu finalin yıldızı di stefano ile birlikte kopa idi. o ilk finalde reims takımında real'e karşı oynamış olan kopa, bugün dördüncü defa final oynuyordu ve eski takımına karşı idi. 30 uncu dakikada eski takım arkadaşı vincent’in bir tekmesi ile dizinden sakatlanarak sahayı terketmişti.
real madrid: rogelio domínguez(gk), marquitos, josé santamaría, josé maria zárraga (c), juan santisteban, antonio ruiz, raymond kopa, enrique mateos, alfredo di stéfano, josé hector rial, francisco gento
teknik direktör: luis antonio carniglia (arg)
reims: dominique colonna (gk), bruno rodzik, robert jonquet (c), raoul giraudo, armand penverne, robert lamartine, rené bliard, michel leblond, just fontaine, roger piantoni, jean vincent
reims succumb to madrid for a second time published: monday 1 september 2014, 10.49cet real madrid cf 2-0 stade de reims alfredo di stéfano shone as madrid retained the european champion clubs' cup for a third time against familiar opposition.
real madrid cf increased their stranglehold on the european champion clubs' cup to four years out of four with a victory against the side they also beat in their first final, stade de reims.
on that occasion madrid scraped home 4-3, but much had changed since then. raymond kopa, who was on the losing side to madrid in paris, changed allegiances soon after and was victorious for the third time in stuttgart.
reims were not the force they were in 1956 and madrid went ahead in the second minute when a long pass found enrique mateos on the left wing, the striker cutting inside robert lamartine and poking the ball in off the far post.
the goal was an untimely blow for the french outfit, who struggled to come out of their bewilderment at conceding so early in the game.
yet madrid had to play for several minutes with just ten men when kopa was forced to leave the field injured following a late challenge from jean vincent on the quarter-hour mark.
madrid could easily have extended their lead when enrique mateos was brought down in the reims box soon after. deciding to take the spot kick himself, the striker fluffed his lines and the score stayed at 1-0 as the teams went in at half-time.
the spanish side took full control of the game at the start of the second half, again rendering their opponents groggy with a quick-fire goal. goalkeeper dominique colonna was perhaps unsighted and late to scramble across his goal as alfredo di stéfano smashed home a glorious winner inside the post from the edge of the box.
the goal signalled a period of dominance from madrid, who were treated to a standing ovation on the final whistle.