tarih: 17 haziran 1958, göteborg / nya ullevi stadyumu seyirci: 23.180 hakemler: albert dusch (almanya), friedrich seipelt (avusturya), jan bronkhorst (hollanda)
sscb: lev yashin, vladimir kesarev, boris kuznetsov, yuri voinov, konstantin krijevski, viktor tsarev, german apoukhtin, valentin ivanov, nikita simonian (kaptan), yuri falin, anatoli ilyin teknik direktör: gavril kachalin (sscb)
ingiltere: colin mcdonald, don howe, tommy banks, ronald clayton, billy wright (kaptan), bill slater, peter brabrook, peter frank broadbent, derek kevan, johnny haynes, alan a'court teknik direktör: walter winterbottom (ingiltere)
rusya ingiltere'ye, macaristan da gal'e karşı, final için son şansını deneyecek çek'ler de gereg'i yenmeye çalışacak
dünya kupasında ikinci tura kalacak son üç finalist, bugün yapılacak çekoslovakya -irlanda, macaristan - gal ve ingiltere - rus-ya maçlarından sonra belli olacaktır.
yapılan tahminlerin birbirini tutmamasından dolayı hiçbir spor otoritesi müsbakaların neticesi hakkında kat'i bir şey söylememektedir. yalnız herkesin müttefik olduğu tek nokta, ingilizlerin, avusturya ile berabere kalarak büyük bir fırsat harcadığı hususudur. zira, ingilizler galip gelseydiler rusya kupadan elenecekti. şimdi ise günden güne forma giren ve netto'nun da iltihakiyle kuvvetlenen rusları brezilya mağlûbiyetine rağmen yenmek kolay olmayacaktır.
şurası muhakkak ki, her üç maçta çetin geçmeye namzet.
irlanda çekleri, gal de macarları 2-1 yenerek kardöfinale kaldılar
halit kıvanç isveç'ten bildiriyor
2 gün evvel brezilya'nın süratli, deplasmanlı ve çok hırslı oyunu karşısında sönen bir köpük gibi ister istemez boyun eğen rusya dün göteborg'da oynanan maçta ingiltere'yi 1-0 yendi.
bu suretle rusya, almanya, yugoslavya, isveç, brezilya» fransa'dan sonra altıncı kardöfinalist oldu. kendi gruplarında yaptıkları ilk maçta 2-2 berabere kalan ingiltere ile rusya, brezilyanın şampiyon olduğu grupta aynı puanla ikinci durumu alınca bütün dünyanın gözü bu yeni maça çevrilmiş bulunuyordu: 17 haziranda göteborg'da bu yılın en mühim maçların dan biri oynanacaktı. çünkü ingiltere ve rusya bu yıl iki defa karşılaşmışlar ve her ikilinde de berabere kalmışlardır.
halbuki bu maç berabere biterse temdit edilecek ve 1958 dünya kupasında iddia sahibi iki devden biri yıkılacaktı. yıkılan, brezilya karşısında pahadan silinen ruslar değil, fakat bu defa yasin'la ve rus müdafaasının fevkalade oyunu karşısında aciz kalan ingilizler oldu.
göteborg'da, çok kalabalık bir seyirci kütlesi önünde yapılan maçta her iki takım fantezi ve kısa paslı oyundan ziyade sert bir şekli tercih ettiler. ingilizler müdafaada uzun vuruşlarla oyunu oyunu açarken, rus forveti her pozisyonda kaleye şut attı. birinci devrede her iki takım da sinirli ve tutuktu. bu, arada ingiliz forvetinin bir iki gollük şutunu yaşin iyi kurtardı. devre 0-0 berabere. ikinci devrenin başında be ingililerde yorgunluk emareleri görülmeğe başlamıştı. bilhassa 36 yaşındaki haf wright ve solaçık finey istenilen randımanı veremiyorlardı. buna mukabil rus santrforu ile solaçık ilyin topu her alışta tehlike yaratıyordu. nitekim 67 nci dakikada ilyin bütün ingiliz müdafaasını geçerek bomba gibi bir şüt attı. ingiliz kalesinin direklerde patlayan top, geri geliyordu. tekrar yetişti ve kalecinin yanından topu ağlara yuvarlayıverdi. bu suretle rusya, ingiltereyi kupadan eliyor ve belki de brezilya ile revanşı oynamak fırsatını eline geçiriyordu.
rus oyuncularının, bilhassa kaleci yaşinin ingiltere maçında hakeme tecavüzkâr hareketleri, hayli antipati uyandırdı. ingiliz spor yazarları ise çok ağır konuşuyorlar. (daily sketch) münekkidi stratton smith (gördüğüm en terbiyesiz takımlardan biri) dedi. (daily mirror) yazarı frank moghen macar hakemin mükemmel ingiliz golünü saymayarak ruslara yardım ettiği kanaatinde... (ruslar da mükâfaten ona tecavüz ettiler) diyor.
rusya - ingiltere maçı oynanıyordu. göteborg'da ullebi stadını dolduran 50 bin kişi, oyunu idare eden macar hakemi «zsolt» u, rusların tarafını tutuyor diye ıslıklarla protesto ediyordu.
bu durum oyunun son dakikalarında haynes'in rus ceza çizgisi içinde düşürülüşüne kadar devam etti. hayret, zsolt penaltıyı vermişti. vaziyet 2-1 di ve durum da kritikti. işte o anda yashin ileri doğru fırlayacak ve hakemi tartaklayarak dünya kupasında «antipati» kazanan ilk oyuncu sıfatını hak edecekti.
***
futbol sahalarında «ruhsuz bir adam» diye tanılan lev yashin niçin böyle yapmıştı? bu sualin cevabını merak eden gazeteciler hindos'taki rus kampını ziyaret ettiler. kendilerini rus kafilesi başkanı antepov karşıladı ve yashin'e sorulmak istenen suali kendisi şöyle cevaplandırdı.
«- yashin, o esnada bir çıkış yapmış ve haynes ile finney'den bir tekme ve dirsek yemişti «grogy» bir halde idi. hakeme doğru şuursuz bir halde gitti isteyerek yapılmış bir şey yoktur. bu kadar.»
kendisine yashin memleketinde de böyle sinirli midir? mealinde sorulan ikinci sual ise şöyle cevaplandırılacaktı: «- bunu niçin merak ediyorsunuz. evvelâ sizleri alâkadar etmez.yashin'i görmeye teşebbüs de edemezsiniz çünkü kendisi sakattır ve şu anda uyumaktadır.»
ancak iki saat sonra, antrenman sahasına gelen gazeteciler dev kaleciyi pürneşe içinde çalışırken buldular. bütün zorluklara rağmen kendisine yaklaştılar, suali sordular ve yashin «bundan sonra kale direkleri arasında çok saklı olacağımı sizlere vadediyorum» dedi ve kafası önünde ilk turu koşmaya başladı.
yardımcı hakemler: jan bronkhorst (ned), friedrich seipelt (aut)
soviet union: lev yashin (gk), vladimir kesarev, konstantin krizhevski, boris kuznetsov, yuri voinov, german apukthin, valentin ivanov, nikita simonian (c), anatoli ilyin, viktor tsaryov, yuri falin
yedekler: igor netto, sergei salnikov, vladimir maslachenko, vladimir belyayev, leonid ostrovski, anatoli maslyonkin, aleksandr ivanov, valentin bubukin, gennadi gusarov, genrikh fedosov, vladimir yerokhin
teknik direktör: gavril kachalin (urs)
england: colin mc donald (gk), don howe, tommy banks, billy wright (c), william slater, derek kevan, john haynes, ronald clayton, peter brabrook, peter broadbent, alan a court
yedekler: eddie clamp, bryan douglas, bobby robson, tom finney, eddie hopkinson, alan hodgkinson, peter sillett, maurice norman, bobby smith, bobby charlton, maurice setters