tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanan maçlarda; galip takım bir üst tura geçerken, mağlup takım elenmiştir. maçların berabere bitmesi halinde ise bir maç daha oynanmıştır.
futbol federasyonunun hafta arasında yaptığı toplantıda, türkiye kupası adı altında, milli küme ve türkiye birincilikleri yarine kaim olmak üzere eliminasyon usulü ile müsabakalar tertip edilmesi için etüdlere başlanılmasına karar verilmiştir.
not: haberi o dönemler yapılması planlanan ama bir türlü yapılamayan ancak 1956 da uygulamaya koyulan bu maçlara yazdım..
yalnız büyük şehirleri değil, küçük bölgeleri de içine alacak olan deplâsmanlı “türkiye kupası” maçları takdire değer ileri bir adımdır
hemen her mevsim başında lig maçlarımızın bugünkü modası geçmiş şeklinden kurtarılması için yazar ve söyler. fakat çok geçmeden gene o beğenmediğimiz lig karşılaşmalariyle başbaşa kalarak yuvarlanıp gideriz. mamafih futbol organizasyonumuzun aksak ve zevksiz kısmı yalnız liglerden ibaret değildir. gayesi hiçbir zaman tahakkuk edememiş ve bu haliyle edemiyecek olan türkiye şampiyonası ile milli eğitim kupası maçlarını da mevzudan uzak tutmamak lâzımdır.
mahalli ligler bittikten ve esasen futbolde ileri üç şehir için bir çeşni olmaktan başka işe yaramıyan milli eğitim oyunları da sona erdikten sonra yangından mal kaçırırcasına bir sürat ve şaşkınlık içinde türkiye birinciliği yapılıveriyor. neticede ortada kalan takımın türkiyenin hakiki birincisi olup olmadığını sporla uzak veya yakından ilgili her şahıs lâyıkiyle takdir eder. şu halde gaye kendimizi avutmak olmadığına göre bu şampiyonayı daha makul ve mantıkî esaslara istinad ettirmek icabeder.
not: haberi o dönemler yapılması planlanan ama bir türlü yapılamayan ancak 1956 da uygulamaya koyulan bu maçlara yazdım..
1950-51 sezonunun en göze çarpan ve futbolümüz için belki de bir çığır başlangıcı teşkil edecek olan yeniliği «türkiye kupası futbol maçları» dır. eski türkiye birinciliği, milli eğitim şampiyonası ve başbakan kupası maçları bu suretle tarihe karışmış olacaktır.
fakat yeni şampiyonanın en dikkate değer tarafı, deplâsmanlı olarak muhtelif bölgeler arasında yapılmasıdır. bu suretle memleketin dört bir köşesine alâkadar edecek olan bir şampiyona ile karşı karşıya bulunacağız. «türkiye kupası» maçlarına takriben 46 takımın katılacağı tahmin olunmaktadır. maçların eliminasyon usulü ile yapılması kararlaştırılmış olması, bu mahzuru hatıra getirmiştir.
olabilir ki daha ilk turda istanbul, ankara ve izmir takımları karşı karşıya düşerler ve birbirlerini elemine ediverirler. bu halde de şampiyonanın gene eski türkiye birinciliğine dönmesi ihtimali beliriyor. işte bu mahzuru telâfi etmek için bir şekil bulunmuş ve istanbul, ankara, izmir takımlarının ilk turda karşı karşıya gelmemeleri temin olunmuştur. bu üç şehir takımlarına tek, diğer takımlar ise çift kur'a numarası verilmek suretiyle yukarıki mahzur önlenecektir.
1950-51 şampiyonasına istanbul, ankara ve izmir lig maçlarına katılan bütün birinci küme takımları ve diğer bölgelerin de yalnız şampiyon takımları iştirâk edebileceklerdir.
yurdun pek çok köşesine kadar nüfus edebilecek olan yeni «türkiye kupası» maçlarının futbolümüzde hayırlı bir çığır açması, şu andaki yegâne temennimizdir.
halit kıvanç
not: haberi o dönemler yapılması planlanan ama bir türlü yapılamayan ancak 1956 da uygulamaya koyulan bu maçlara yazdım..