tarih: 01 temmuz 1950 cumartesi, maracana stadyumu / rio de janeiro seyirci: 142.429 hakemler: benjamin griffiths (galler), alois beranek (avusturya), jose da costa vieira (portekiz)
brezilya: barbosa, augusto (kaptan), juvenal, bauer, danilo, bigode, maneca, ademir, jair, thomas soares da silva ("zizinho"), francisco aramburu ("chico") teknik direktör: flavio costa (brezilya)
yugoslavya: srdjan mrkusiç, ivan horvat, branislav stankoviç, zlatko cajkovski (kaptan), miodrag jovanoviç, pedrag dajiç, bernard vukas, rajko mitiç, kosta tomaseviç, stjepan bobek, eljko cajkovski teknik direktör: milorad arsenijeviç (yugoslavya)
ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
50 dünya kupası'ydı. yugoslavya'ya karşı oynanan maçta, brezilyalı forvet zizinho bir golü iki kez atmak zorunda kaldı.
bu futbolcu nizami olarak güzel bir gol atmıştı, ama hakem haksızlık yaparak bu golü iptal etti. o da adım adım golü aynen tekrar etti. zizinho ceza sahasına aynı yerden girdi; daha önce de yapmış olduğu gibi sol taraftan kaçarak aynı incelikle yugoslav savunma oyuncusunu çalımladı ve topu aynı köşeden ağlara yolladı. dönen topa hiddetle birkaç kez daha vurdu...
hakem, zizinho'nun bu golü on kere daha tekrar edebileceğini anlamıştı ve golü kabul etmek zorunda kaldı.
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
soyunma odasında arada bir meydana gelen hafif yaralanmalara anında müdahale edilir. pratiktir, çünkü futbolcuların kendilerini oraya taşıtmalarına gerek kalmaz. yugoslavlann 1950 dünya kupası'ndaki kaptanı rajko mitic, rio'daki brezilya karşılaşmasında maçtan önce soyunma odasının kapısına çarparak başından yaralanmıştı. yaranın dikilmesi gerektiğinden yugoslavlar sahaya on kişi çıkmak zorunda kaldı; mitic başında sargıyla gecikmeli olarak katıldı. dünya şampiyonası tarihinde, başlangıç düdüğü çaldığı sırada sahada 22 oyuncunun bulunmadığı tek maçtı bu.
kupa boyunca brezilya’nın maçlarını karnaval havasında izleyen brezilyalılar, siyah incilerin yugoslavya’yı 2-0 yendiği maçta atılan gollerden sonra, tabancalarını havaya yönelterek yüzlerce attılar.
yedekler: adaozinho, alfredo ii, baltazar, castilho, ely do amparo, friaca, nena, nilton santos, noronha, rodrigues, ruy
teknik direktör: flavio costa (bra)
yugoslavia: srdjan mrkusic (gk), bernard vukas, branko stankovic, ivan horvat, kosta tomasevic, miodrag jovanovic, predrag djajic, rajko mitic, stjepan bobek, zeljko cajkovski, zlatko cajkovski (c)
yedekler: aleksandar atanackovic, bela palfi, bozo broketa, ervin katnic, ivo radovnikovic, prvoslav mihajlovic, ratko colic, sinisa zlatkovic, tihomir ognjanov, vladimir beara, vladimir firm
rio de janeiro 30 (a.a) — brezilya futbol federasyonu, dünya futbol birinciliği müsabakaları için aşağıdaki programı yayınlamıştır:
24 haziran, brezilya - meksika, 25 haziran, uruguay - fransa, ingiltere - şili, italya - isveç, isviçre - yugoslavya, ispanya - birleşik amerika, bolivya - x.
28 haziran, brezilya - isviçre, 29 haziran, ispanya - şili, isveç - paraguay, ingiltere - birleşik amerika, yugoslavya - meksika, bolivya - fransa, uruguay - x
1 temmuz, brezilya - yugoslavya, 2 temmuz ispanya - ingiltere, italya - paraguay, şili - birleşik amerika, isviçre - meksika, bolivya - urugay, fransa - x
portekiz iştirak edip etmiyeceğine dair kat'i kararı yarın verecektir. hindistanın çekilmesi ve portekizin de şüpheli durumu ile müsabakalara halen iştirak etmiş bulunan milletlerin sayısı 14 tür.
final müsabakaları 8, 9, 12, 13, 15 ve 18 temmuz günlerinde sao paulo'da oynanacaktır.
x ile gösterilen memleketler iştirak ettiği takdirde portekiz olacaktır.