izmir (hususî) — millî küme seçmelerinin bu haftaki temasları, geçen haftaya nisbetle daha enteresan ve heyecanlı geçti. günün en mühim karşılaşması, millî küme namzedlerinden altay - göztepe arasında cereyan etti. geceli, gündüzlü yağan son yağmur, sahayı çamur deryasına çevirmişti. öyle ki, oyun üzerinde yalnız oyuncuların değil, çamurun da tesiri vardı ve çocuklar sahadan çıkarken, tepeden tırnağa kadar, tanınmıyacak bir hale gelmişlerdi. buna rağmen, seyirci miktarı oldukça çoktu, oyun da güzel geçti.
her iki takım, en kuvvetli şekillerile sahaya çıkmışlardı. göztepeden fuad biraz sakattı. altay, daha oyunun başlangıcında, hâkimiyeti derhal eline aldı.
göztepe müdafaası canla başla çalışıyordu. fakat altay muhacim hattı, mevsimin en güzel oyununu oynıyarak, mütemadiyen karşı tarafı sıkıştırıyordu. ilk golü altay attı. göztepe bundan sonra nisbeten canlandı. merkez müdafi hakkı, vaziyeti kurtarmak için ferdi bütün enerjisini sarfediyor, takımın her yerinde, her tehlikede hazır bulunuyordu. bu arada, göztepe bir penaltıdan ilk golünü yaptı. altaylılar, biraz sonra ikinci ve devre sonlarına doğru da üçüncü gollerini yaptılar. göztepe kalecisi mahmud, biraz hasta olmasına rağmen, bugün çok fedakârane oynuyor, altay muhacimlerinin ayaklarına atılarak kurtarışlar yapıyordu. bu yüzden epeyce tehlikeler de geçirdi. devre sonlarında, gene penaltıdan göztepe ikinci golünü çıkarmağa muvaffak oldu.
altaydan müdafi ali, bugün çok fena oynuyordu. şükrü, hilmi, enver, ilyas ve fuad ise aksine olarak çok güzel bir oyunla takımı yürütüyorlardı.
ikinci devrede hiç gol çıkmadı. bu devrede, göztepe tazyiki yırtmış görünüyordu. fakat hâkimiyet, gene altayda idi. bu meyanda hakem, altay lehine bir penaltı vermediği gibi, mahmudun kale içinden yaptığı bir kurtarışı göremedi.
oyun bu suretle 3 - 2 altay lehine bitti. önümüzdeki haftanın maçları, kat’i olarak millî kümeye girecek iki takımı meydana çıkarmağa kâfi gelecektir. bunlardan biri, şimdiki puvanı itibarile göztepedir. diğer namzedler altay ve altınordudur. gelecek hafta, bu iki takım karşılaşacaktır.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
izmir ligi (1936-37)
izmir ligi ise iştirâk eden kulüplere bakıldığında geçen seneki hüviyetinde idi. güçler ise aynı nispette değildi. meselâ bu sene göztepe çok iyi bir performans sergileyerek yarışmayı altay ile puan puana bitirmeyi başardı:
izmirspor ligin son maçına çıkmayarak izmir demirspor'a hükmen mağlup oldu.
10 ocak 1937'de oynanan maçta altay 5-0 öndeyken buca sahayı terk etti.
7 şubat 1937 tarihinde oynanan maçta bornova kulübü, müsabaka 4-0 olunca sahayı terk etti. altınordu hükmen 4-0 maçı kazandı.
ligin bitimini müteakip altay ve göztepe henüz kulüpler birleşmeden evvel, mart'ın başında bir dostluk müsabakası yaptı ve maçı 6-5 altay kazandı (ancak bu müsabaka için şampiyonluk müsabakası denmemiş).
ilk iki sırayı alan altay ve göztepe, izmir'i milli küme'de temsil etme hakkına sahip oldular. ancak kulüplerin birleşmesi nedeni ile izmir'i üçok ve doğanspor kulüpleri temsil etti.
puan cetveline baktığımda averaj kuralının ilk defa vurgulanması ile altay şampiyon oldu demek mümkün. izmir futbol tarihini anlatan kitapları incelediğinde sami özok'un altınordu tarihini anlatan kitabında 21 şubat 1937 pazar günü oynanan altay-altınordu müsabakası için şöyle yazıyor: ''... böylece altay 3-3 beraberliği temin ederken, altınordu, adil vasıtası ile bir penaltı atışından yararlanamayınca şampiyonluğu altay'a kaptırmıştı.''