izmir (hususî) — lik maçlarına bu hafta alsancak stadyomunda başlandı. tek devreli ve birinci ile ikinciyi millî kümeye ayıracak olan bu maçlardan muvaffakiyetle çıkmak için takımlar esaslı şekilde hazırlanmış bulunuyorlardı.
...
izmirsporun bornovayı 5 - 1 yenmesinden sonra sıra izmirin iki ezeli rakibini karşı karşıya getiren, k. s. k. - altay maçına geldi.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
izmir ligi (1936-37)
izmir ligi ise iştirâk eden kulüplere bakıldığında geçen seneki hüviyetinde idi. güçler ise aynı nispette değildi. meselâ bu sene göztepe çok iyi bir performans sergileyerek yarışmayı altay ile puan puana bitirmeyi başardı:
izmirspor ligin son maçına çıkmayarak izmir demirspor'a hükmen mağlup oldu.
10 ocak 1937'de oynanan maçta altay 5-0 öndeyken buca sahayı terk etti.
7 şubat 1937 tarihinde oynanan maçta bornova kulübü, müsabaka 4-0 olunca sahayı terk etti. altınordu hükmen 4-0 maçı kazandı.
ligin bitimini müteakip altay ve göztepe henüz kulüpler birleşmeden evvel, mart'ın başında bir dostluk müsabakası yaptı ve maçı 6-5 altay kazandı (ancak bu müsabaka için şampiyonluk müsabakası denmemiş).
ilk iki sırayı alan altay ve göztepe, izmir'i milli küme'de temsil etme hakkına sahip oldular. ancak kulüplerin birleşmesi nedeni ile izmir'i üçok ve doğanspor kulüpleri temsil etti.
puan cetveline baktığımda averaj kuralının ilk defa vurgulanması ile altay şampiyon oldu demek mümkün. izmir futbol tarihini anlatan kitapları incelediğinde sami özok'un altınordu tarihini anlatan kitabında 21 şubat 1937 pazar günü oynanan altay-altınordu müsabakası için şöyle yazıyor: ''... böylece altay 3-3 beraberliği temin ederken, altınordu, adil vasıtası ile bir penaltı atışından yararlanamayınca şampiyonluğu altay'a kaptırmıştı.''