mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
ankara ligi (1936-37)
her ne kadar güvençspor ve kırıkkale kulüpleri katılmış olsalar da hemen hiç maça çıkmayarak son iki sırayı almalarından dolayı altı kulüp arasında geçti diyebiliriz. bunlardan demirspor ve altınordu rakiplerine göre hayli f. zayıftı. sizin anlayacağınız esas yarış gençlerbirliği, ankaragücü, muhafızgücü ve çankaya arasında oldu. sıralama da ona göre...
ankara ligi (1936-37) puan cetveli (ankaragücü’nün itirazından önceki durum)
müsabakalar sonunda ilk iki sırayı alan ankaragücü ve gençlerbirliği milli küme'ye iştirak etmeye hak kazandı.
1936-37 sezonu ankara şampiyonu ankaragücü oldu.
tek devreli düzenlenen ligin puan cetvelini gören gençlerbirliği taraftarı “bizim takım şampiyon olmuş" der. ancak kazın ayağı öyle değil. lig bittikten sonra bazı müsabakalara itirazlar oluyor. hangileri olduğu yazmıyor ama zannediyorum ankaragücü’nün muhafızgücü’ne ligin son haftasında mağlup olduğu maç hükmen ankaragücü lehine sonuçlanmış olacak ki, iki kulüp eşit puana geliyorlar. bunun üzerine ankara şampiyonluğu için iki rekabetçi kulüp arasında bir müsabaka tertipleniyor. 14 mart 1937’de ankaragücü sahası’nda icrâ edilen müsabaka 1-1 berabere bitiyor. milli küme zamanı geldiğinden bu final maçı gelecek mevsimin başına tehir ediliyor. o zamana kadar da köprülerin altından çok sular akıyor, bir kulüp pek idmanlı ve fit, diğeri ise anlaşılan epeyce gevşek çıkmış olmalı ki müsabaka görülmemiş bir netice ile bitiyor ve ankaragücü 1936-37 senesi şampiyonu oluyor.
9 ekim 1937 tarihinde hakkı bey gelmediği için, maç saatinde başvuran hakemler arasından intihâb edilen ömer bey’in idare ettiği ankara ligi finali tekrar maçında, ankaragücü, gençlerbirliği’ni 8-0 gibi muazzam bir fark ile mağlup etmiştir. ( http://www.macanilari.com...krar_-193619374787--.html)
ilk devresi 3-0 biten şehir stadyumundaki maçın takım kadroları bervech-i atîdir:
ankaragücü: osman - ali rıza, necdet - nusret, selim, musa - bilal, ismail, yaşar, fahri, hamdi.
bu sezon ankara için çok önemli bir gelişme oldu. sonradan adı 19 mayıs olacak şehir stadyumu büyük bir törenle hizmete girdi. 1947’de inönü stadı’nın da inşâ edecek olan italyan mimar paolo vietti-violi’nin eseri olan stadyum hâlâ ankara sporuna hizmet veriyor.