ilk devreyi üç puvan geride bitiren altaylılar ikinci devrede bir puvan farkla şampiyonluğu kazandı
izmir (hususî) — çetin bir imtihandan sonra altay takımı 1935 izmir lik şampiyonluğunu da kazanmış bulunuyor. altay, birinci devre sonlarında üç puvan geri bulunduğu halde ikinci devrede bütün canlılığını ve kudretini sarf ederek bu neticeyi almıştır. ikinciler sampiyonu da, gene altay küçükleridir. (a) takımı, cuma günü şarksporla yaptığı maçı 11-1 gibi büyük bir farkla bitirmiş ve şampiyonluğu almıştır. ( https://www.macanilari.co...etir.php?fid=193419354934)
göztepe takımı da, türkspora 15-1 sayı ile galib gelmiştir.. ( https://www.macanilari.com/getir.php?fid=193419354935) altınordu ile k. s. k. arasında yapılan maç, izmir ikinci ve üçüncüsünü tayin edeceği için çok heyecanlı geçti. k. s. k. en kıymetli oyuncusu merkez muhaciminden, altınordu da kaleci sabahaddinden mahrum bulunuyorlardı.
k. s. k. geçen hafta altaya verdiği yüksek ve güzel oyunu veremedi. takım, baştan aşağı bozuk bir oyun gösteriyordu. buna mukabil altınordu, her zamanki enerjisi ile canlı hamleler yapıyordu. bu vaziyet birinci devreyi 2-0 altınordu lehine bitirdi. altınordunun manevi kuvveti de yükselmişti.
ikinci devrede, k. s. k. oyuncularının gene anlaşamadıktan görülüyordu. şanssızlıkları da vardı. altınordu, hâkim bir oyun veriyordu. bu devrede 2 gol daha attı ve oyunu 4-0 kazandı. ( https://www.macanilari.com/getir.php?fid=193419354936)
netice şudur.
altay 37 puvanla şampiyon, altınordu 36 puvanla ikinci, k. s. k. 34 puvanla üçüncü, göztepe 33 puvanla dördüncü, izmirspor 29 puvanla beşinci, türkspor 17 puvanla altıncı, şarkspor 13 puvanla yedinci.
cuma günü ayni zamanda bir şehir bisiklet yarışı yapılmış, fakat az alâka görmüştür. birinciliği izmirspordan kâzım, ikinciliği k. s. k. dan riri korsini, üçüncülüğü de izmirspordan süleyman aldılar. yakında büyük bisiklet yarışları yapılacaktır.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
izmir ligi (1934-35)
aslında izmir ligi gayet huzurlu ve muntazam bir biçimde başladı. sonra ne olduysa (olan belli aslında, yenilen kulüpler patırtı çıkartmaya başladı) bir deprem oldu. hakemlerin tarafgirliklerinden dem vuran altay, şarkspor ve izmirspor kulüpleri ligden çekildi. anlayacağınız izmir lig maçları suya düştü. bir hafta sonra türkspor da ligden çekildi ve maça çıkmadı. lig heyeti çekilmeleri kabul edip lige devam kararı aldı. yani işleri iyi gitmeyen kulüplerin restlerini gördü. sonra her şey başladığı gibi aniden sütliman oldu. maçlar bir aylık patırtıdan sonra yeniden başladı.
30 kasım 1934'te oynanan şarkspor altınordu müsabakası 0-3 şarkspor'un aleyhine olunca, şarkspor sahayı terk etti. bu hâdise büyük depremin öncüsüydü.
11 ocak 1935'te altınordu türkspor müsabakasında türkspor on kişi kalınca sahayı terk etti. bu maç 12 nisan 935'te yeniden oynandı. altınordu 4-0 kazandı.
18 ocak-22 şubat arası yukarıda bahsettiğim zelzele izmir ligi'ni sarstı. kılıçlar çekildi, gardlar alındı. aracılar ''araya'' girmiş olacak ki, husumetler halının altına süpürüldü ve oyuna devam edildi.
12 nisan 1935'te şampiyonluğun kuvvetli namzeti altay, az kalsın buca ile berabere kalıyordu. vehâb bey imdada yetişti de altay'ı ipten aldı: buca 2-3 altay.
10 mayıs 1935'te karşıyaka'yı mağlup eden altay bir nevi şampiyonluğunu da ilan etti. sonradan bir şeyler oldu. altınordu şu suni ''zelzele'' sırasında oynayıp mağlup olduğu karşıyaka müsabakasının yeniden oynanmasını sağladı. tuhaftır altay'ın buna pek sesi çıkmadı. tekrar maçında karşıyaka'yı mağlup eden altınordu altay'ı ikinci sıraya düşürdü.