ilk basımı 2002 olan "dünya kupası" kitabında levent özçelik'in "dünya kupası anıları" başlıklı yazısından;
fransa '98'de en fazla ilgi çeken maçlardan biri kuşkusuz abd-iran maçıydı, iki ülke arasındaki soğuk savaşın ardından takımların da sahada kapışacak olması medyanın tüm ilgisini puan açısından diğerlerinden çok daha az önemli olan bu sıradan grup maçında yoğunlaştırmasına neden olmuştu. hal böyle olunca, bizler de yollara düşü verdik. önce kilometrelerce uzakta bir şatoda kamp yapan birleşik devletler kampına gittik. ama maalesef sadece şatonun lobisine girebildik. ntv ekibiyle birlikte gittiğimiz kampta futbolcuların kaldığı bölüme sızma harekatımız cia kılıklı korumalar tarafından engellendi ve şatonun bahçesinden yaptığımız "vallahi içeriye kuş uçurtmuyorlar" başlıklı anonsumuzla görevimizi başarmanın verdiği huzurla geri döndük. normal şartlar altında hiçbir basın mensubunun ilgi göstermeyeceği bir kamp, basının maçı ön plana çıkartmasının ardından bir anda ilgi odağı olmuş, amerikalılar bu durum karşısında standart güvenlik önlemlerini beşle çarpıp "başkan koruması" havasına girmişler.
iran maçtan önceki son çalışmasını lyon'da maçın oynanacağı stadda yapacak. yine ntv'deki arkadaşlarımızla beraberiz; okay karacan, murat kosova ve onların canlı yayın ekibi.
fransa '98'de ntv ile çoğu kez ortak çalıştık. stadın karşısındaki otoparka yerleştik ve uyduya çıkarak görüntü almayı bekliyoruz. ama burada da stadın içine giriş izni yok. derken iran takımını taşıyan otobüs, önünde eskortlar arkasında polis arabalan olduğu halde uzaktan görünüyor. kameramana "atla arabaya ve kameranı sakla" diyorum. sert bir manevra yaparak dörtlülerimizi yakıyoruz ve iran takımının konvoyunun arkasına geçiyoruz. stadın kapıları açılıyor ve konvoyla beraber iki büyük kapıyı geçtikten sonra içeri giriyoruz. takım soyunma odalarının olduğu kapıya geçerken biz yöneticilerin araçlarıyla birlikte ana kapının önüne park etmek zorunda kalıyoruz ve arabalardan inince ortada casuslar olduğu ortaya çıkıyor. elimizde kamera sipsivri ortada kalıyoruz. kayıttayız, yöneticilere mikrofon uzatıyoruz, cevap verilmediği gibi kameramızın objektifini kapatmaya çalışıyorlar. tam da istediğimiz gibi, araştırıcı ve kurcalayıcı gazetecilik bu olsa gerek, yıllardır "arena "da izlerdim de gıpta ederdim. ama maalesef, objektif kapatma eyleminden fazla ileriye gitmiyorlar. antrenman bitiminde ekibin aynı tantanayla geri döneceğini düşündüğümüz için ntv'ci kardeşlerimize veda ediyor ve marsilya'ya doğru yola çıkıyoruz. yaklaşık 100 kilometre sonra okay'dan bir telefon... "abi ne oldu biliyor musun?.." bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum. "abi biz parkta top oynarken, iran'ın hocası yanımıza geldi, biz de canlı yayında röportaj yaptık..." işte size bir tecrübe daha!
maçı iran 2-1 kazandı. 21 haziranda lyon'un gerland stadında oynanan maçın öncesinde ve sonrasında dostluk mesajları verildi, birlikte fotoğraflar çekildi ama tüm bunlara rağmen maçın atmosferi çok farklıydı. özellikle iran 90 dakikayı tam anlamıyla soğuk savaş'ın bir rövanşı olarak algıladı ve alınan galibiyetin ardından, sanki dünya kupası'nı kazanmışcasına sevindi iranlı futbolcular...
tarih: 21 haziran 1998 hakemler: urs meier (isviçre), laurent rausis (isviçre), nicolae grigorescu (romanya)
abd: kasey keller, frankie hejduk, eddie pope, thomas dooley (82' brian maisonneuve), david regis, roy wegerle (57' predrag radosavljevic), jö max moore, tab ramos (57' earnie stewart), cobi jones, brian mcbride, claudio reyna teknik direktör: steve sampson (abd)
iran: ahmad abedzadeh, mehdi mahdavikia, mohammad khakpour, karim bagheri, hamid estili, ali daei, khodadad azizi (74' ali reza mansourian), nader mohammadkhani (75' mohammad peyrovani), javad zarincheh (77' naim sadavi sad), mehdi pashazadeh, mehrdad minavand teknik direktör: jalal seyed talebi (iran)
goller: hamid estili (iran) 40, mehdi mahdavikia (iran) 84, brian mcbride (abd) 87
iran 1998 finallerinde abd ile aynı gruba düştüğünde, köktendinci hükümet bu maçta olası bir mağlubiyet olması durumunda tahran'da ayaklanmanın başlayabileceğini ifade etmişti. bu yüzden kırmızı alarma geçerek, 100 bin polisi sokaklarda herhangi bir olay yaşanmaması için görevlendirmişti. 20 yıl önceki körfez savaşında amerikan hükümeti iran'ın azılı düşmanı -saddam hüseyin liderliğindeki- irak'a yardım etmiş, o günden sonra da amerika "koca şeytan" olarak adlandırılmıştı. amerikan bayraklarını yakma girişimi ülkenin en popüler protesto yöntemlerinden biri olmuştu. bütün bu yaygaraları kulakardı eden abd teknik direktörü steve sampson şöyle diyordu: "taktikler abd'nin kazanacağını gösteriyor, zaten iran'dan daha klas olduğumuzu düşünüyoruz". 80. dakikada mehdi mahdavikia iran'ı 2-0 öne geçiren ve abd'yi grubun dibine paketleyen golü attığında azılı düşmanlarını yenilgiye uğratmanın haklı gururunu yaşıyordu iranlılar. ilk turda elenmelerine rağmen tahran caddelerinde sevinç gösterileri yaşanacaktı.
dünya kupasının f grubunda da 2. karşılaşmalar bugün oynanacak. abd'yi yenen almanya, yugoslavya ile grup birinciliği maçına çıkıyor. 15.30'da lens'te oynanacak karşılaşmayı danimarkalı k. milton nilsen yönetecek. yugoslavya ise iran'ı mihailoviç 'in golüyle yenmişti. günün son maçı ise 22.00'de lyon'da abd ile iran arasında oynanacak.
kupada 4 takımla temsil edilen asya kıtasından iran, abd'yi 2-1 yenerek bu kıtanın takımlarından galibiyete ulaşan ilk ekip oldu. asya takımları fransa 98'de şimdiye kadar maç kazanamamışlardı.
almanya'ya yenilerek dünya kupası'na veda eden ve ülkesine dönen iran kafilesi çiçeklerle karşılandı. önceki sabah saat 05.00'te tahran'a inen iran milli takımı'nı yaklaşık 5000 kişilik bir taraftar grubu karşılarken, iran gazetesi de haberi ''kalplerin fatihleri geri döndü'' başlığıyla duyurdu. abd'yi 2-1 yenmelerini unutmayan iran halkı, gün boyu da şehir sokaklarında turlar attılar.
yardımcı hakemler: laurent rausis (sui), nicolae grigorescu (rou)
usa: kasey keller (gk), frankie hejduk, eddie pope, thomas dooley (c) (dk. 82 brian maisonneuve), david regis, roy wegerle (dk. 57 preki radosavljevic), joe max moore, tab ramos (dk. 57 earnie stewart), cobi jones, brian mcbride, claudio reyna
yedekler: brad friedel, mike burns, eric wynalda, jeff agoos, chad deering, juergen sommer, marcelo balboa, alexi lalas
teknik direktör: steve sampson (usa)
iran: ahmed abedzadeh (gk)(c), mehdi mahdavikia, mohammad khakpour, karim bagheri, hamid estili, ali daei, khodadad azizi (dk. 74 ali reza mansourian), nader khani (dk. 75 afshin peyravani), javad zarincheh (dk. 77 naim sadavi), mehdi pashazadeh, mehrdad minavand
yedekler: sirous din mohammadi, nima nakisa, ali latifi, ali akbar ostad-asadi, reza shahroudi, satar hamedani, behnam seraj, parviz boromand
teknik direktör: jalal talebi (irn)
goller: 0-1 hamid estili (irn) 41' 0-2 mehdi mahdavikia (irn) 83' 1-2 brian mcbride (usa) 87'
sarı kartlar: mehrdad minavand (irn) 8', david regis (usa) 18', javad zarincheh (irn) 77'