1988-1989 sezonu. o yıl galatasaray avrupa’daki üstün performansını şampiyon kulüpler kupası’nda yarı final oynayarak taçlandırmıştır. ancak sezon sonu ligdeki puan tablosuna bakıldığında fenerbahçe’nin şampiyon olduğu görülmüştür. sezon bittiğinde dönemin teknik direktörü mustafa denizli ile yapılan bir röportajda, röportajı yapan gazeteci denizli’ye "avrupa’da yarı final oynadınız ama şampiyon fenerbahçe oldu" deyince, mustafa denizli de "20 yıl sonra 1989 şampiyonunun kim olduğunu ancak arşivlere bakarak öğrenebilirsiniz ama aynı yıl şampiyon kulüpler kupası yarı finalini kimin oynadığını sorarsanız herkes "galatasaray" diye yanıt verir" demiş ve gazeteciye de bir anlamda ayarı vermiştir. ne büyüksün galatasaray.
ilk maçı 4-0 steau bükreş almıştı. rövanş maçı galatasaray'ın cezası nedeniyl izmir atatürk stadında oynanmıştı. maçı izlerken ilgimi çeken şeyler şunlar;
1. izmir atatürk stadının neredeyse tüm tribünlerinde pankartlar var. pankartların çoğu sevgiler diliyor... mudanya yörükali köyünden, bursa, ezine, muğla, itü, boğaziçi, bilkent-ten (tırnak yerine tire ile ayrılması ilgimi çekti), ovaköyspor...
2. ilk maç 4-0 olduğundan olsa gerek steau bükreş acaip yavaş oynuyor ve vasat bir maç oluyor. ingiliz hakem keith hackett bugünün aksine acaip faul çalıyor ve özellikle faullerin kullanım yerine acaip dikkat edip 10cm bile olsa geriden tekrar kullandırıyor.
3. 36. dakikada prekazi serbest vuruşta topa öyle bir asılıyor ki, önünde kurulu barajın solundan geçen top falso alıp üst direğin hemen altından kaleye yöneliyor kaleci eliyle topu çeliyor ve top üst direğe çarpıp cüneyt'in üstüne düşüyor. cüneyt topu yumşatıp boş kaleye atıyor.
4. golden 3 dakika sonra kullanılan kornerde simoviç boşa çıkıyor ve arkada bomboş duran ilie dumitrescu sadece topa dokunuyor ve umutlar bir anda tükeniyor.
5. hagi acaip genç :) ama çok iyi topçu olduğu o günlerden belli. acaip güzel verkaç yapıp çok iyi pas açıyor... yine 10 numarayı giyiyor...
6. galatasaray'ın formasında "türk bank" ve steau bükreş'in formasında "ford" reklamı var.
7. maçın ilk yarısında simviç'in kullandığı degajda top önünde duran steau bükreş'linin kafasına çarpıp ağlara gidiyor ama gol olarak sayılmıyor.
8. ford taunus 1.6 gl reklam panosu var.
9. maçın 70. dakikalarında hagi'nin yan direkte patlayan bir şutu var.
10. tribünlerin önündeki polisler yeşil montlu ve kask takıyorlar.
11. galatasaray 2 parça sarı-kırmızı formasını giyerken, steau bükreş açık mavi üstüne hafif dalgalı beyaz çizgiler var. formanın yanında da kırmızı çizgiler var. her iki takımın da forması adidas.
ilk basımı 1993 yılında olan jupp derwall'ın "türkiye anıları" kitabından;
steau bükreş, romen millî takımı'yla özdeşti ve avrupa'nın en büyük kulüplerinin peşlerinde koştuğu futbolculara sahipti. balint, petruscu, stoica, hagi, dimıtrescu ve rotariu uluslararası düzeyde oyunculardı.
olayların nasıl gelişeceğini herkes heyecan içinde bekliyordu. takım böylesi maçları çıkarabilecek güç ve diriliği gösterebilecek miydi? bunun cevabını bilen yoktu. galatasaray, o ana kadar olağanüstü bir performans gösterrniş ve bu yüzden övgü ve saygıyı çoktan hak etmişti.
ilk maç 4-0 steau bükreş'in lehine sonuçlandı ve takım, giderilmesi mümkün olmayan ilk yıpranma belirtilerini gösterdi. bu kadar yüksek bir düzeyde oynamaya devam etmek için coşkudan meşale gibi yanacak ateş ve motivasyonun gereksindiği "malzeme" tükenmişti artık.
izmir'de oynanması gereken rövanş maçı 1-1 sonuçlandı. bu, kulübün tarihine geçecek ve türk futbolunun imajını iyileştirecek bir sezona yakışır, muhteşem bir kapanıştı.
her şey, dört yıl önce üstünde oynanması mümkün olmayan, engebeli, kömür tozu kaplı sahada başlamış, sonra avrupa şampiyon kulüpler kupası yarı finaline kadar gelinmişti. bütün türkiye'nin, büyük günleri yakalama konusunda ümitlenmesini sağlayan bir başarıydı bu.
eğer galatasaray sadece uluslararası maçlarla ilgilenmekle kalmasa ve türkiye ligi'ni göz ardı etmeseydi, bu mümkün olabilirdi de. çünkü, ne yazık ki, 1988-89 sezonu sonunda galatasaray puan cetvelinde üçüncü sırayı alabilmişti, puan açısından çok gerilerde kalmış, fenerbahçe'den 24 puan daha az toplayarak bir sonraki sezon için ancak uefa'ya katılma hakkını elde edebilmişti. ondan sonraki yıl ise bu da mümkün olamadı.
ne yazık ki, avrupa kupası'ndaki sevindirici başarıların yanı sıra ligde şampiyonluk için yapılacak gündelik işler unutulmuş ve gelecek yıl uluslararası piyasada ciddî bir yer edinmek için gereken yapılmamıştı.
hakemler:keith stuart hackett, neil midgley, philip don (ingiltere)
seyirci:35.000
galatasaray spor kulübü istanbul zoran simovic,erhan önal,bülent körmaz,semih yuvakuran,ısmail demiriz,arif kocabıyık (53 b. savaş (koç)),yusuf altıntaş ,turgay kerimoğlu (67 ilyas tüfekçi),cevat prekazi,mirsad kovacevic,cüneyt tanman
antrenör:mustafa denizli
steaua bücüreşti silviu lung,dan petrescu,ştefan ıovan,adrian bumbescu,nicolae ungureanu,tudorel stoica (cap)(59 daniel minea),ıosif rotariu (85 adrian negrău),gheorghe hagi,ılie dumitrescu,gavril balint,victor piţurcă
steaua bucuresti: silviu lung, ştefan ıovan, nicolae ungureanu, dan petrescu, adrian bumbescu, gheorghe hagi, tudorel stoica (dk. 59 daniel minea), victor piturca, ıosif rotariu (dk. 85 adrian negrau), ılie dumitrescu, gavril balint
tugay kerimoğlu galatasaray'ın uefa şampiyon kulüpler kupası yarı finaline çıktığı kadroda yer alsa da yarı finalin ikinci maçında gheorghe hagi'li steaua bükreş karşısında 1-1 berabere kalınıp elendikleri maçta ilk 11'de sahaya çıkıp ilk avrupa maçını oynamış oldu.
bu maçın stadı uefa.com da ''izmir alsancak'' olarak gözükmesine rağmen dönemin milliyet ve cumhuriyet gazetelerine göre ''izmir atatürk'' olarak gözükmektedir.