bu sezon beşiktaş'ın forma reklamı "istanbul bankası" dır.
üç büyüklerin forma reklamları adeta türkiye'nin ekonomik gelişiminin de ne yönde seyrettiğinin bir göstergesi. 80'lerin başında bankerler formaları kaparken 80'lerin ikinci yarısından itibaren iki kamu bankası öne çıkıyor. son yıllarda ise gsm şirketleri öne çıkıyor. ancak bugün birçok firmadan eser kalmadı.
türkiye'de futbol kulüplerinin forma reklamı almasının fikir babası şenes erzik 'tir.
yabancı kulüplerin bu kazanç kapısını fark eden erzik, üç büyüklere konuyu açar ve nihayetinde 1977'de ve sonrasında 1980'de de resmi gazete 'de yayımlanan yönetmelikle 30x15 cm ebatlarında forma reklamına cevaz verilir. ancak sigara ve alkol ürünlerinin reklamlarına yasak konulur. ne var ki ileride bu yönetmelikte bir değişiklik yapılmış olsa gerek, çünkü adana demirspor'un "efes pilsen" göğüs reklamıyla çıkmışlığı vakidir.
beşiktaş: adem ibrahimoğlu, süleyman oktay, mehmet ekşi, haluk serenli, samet aybaba, rıza çalımbay, serdar bali, necdet ergün, bora öztürk, ali kemal denizci, kenan oktay (dk. 76 haluk çakar)
teknik direktör: dorde milic (yugoslavya)
gaziantepspor: muharrem önen, ünsal özer (dk. 79 ismail kartal), bünyamin süral, hüseyin çakıroğlu, hüseyin kalpar, tuğrul duru, ahmet yılmaz, hayri kol, sami aydın, ali güneş, davut koç (dk. 76 ömer erkorkmaz)
teknik direktör: halil güngördü
gol: dk. 47 necdet ergün (1-0) dk. 50 (pen.) bora öztürk (2-0) dk. 61 bora öztürk (3-0) dk. 65 hüseyin çakıroğlu (pen.) (3-1) dk. 83 süleyman oktay (4-1)
sarı kart: dk. 88 hüseyin çakıroğlu (gaziantepspor)
dağhan ırak'ın "hükmen yenik!: türkiye'de ve ingiltere'de futbolun sosyo-politiği" kitabından;
"soy" merakı yabancı yasağını deliyor
1980’lerin başında türkiye futbolundaki en tartışmalı konulardan biri yabancı oyunculara ve teknik direktörlere getirilen yasaktı. 1979da uygulamaya konulan bu yasak, büyük istanbul kulüplerince protesto edilirken trabzonspor tarafından açıkça destekleniyordu. yeni tff yönetim kurulu ocak 1981de yasağın kaldırılacağını açıkladı;1 ancak mayıs ayında yasağın kalkmasına ve iç transferlerin de sezon başına beş oyuncuyla sınırlandırılmasına karar verdi. aynı yıl çıkarılan 2527 sayılı türk soylu yabancıların türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş veya işyerlerinde çalıştırılabilmeline ilişkin kanun ise futbol dünyasında büyük bir etki yapacaktı. yasaya göre “türk soyundan gelen” yabancılar, türkiye’de çalışırken özel imtiyazlara sahip oluyor, kimin “türk soylu” olduğuna da bakanlar kurulu karar veriyordu.
futbol kulüpleri bu yasayı yabancı yasağını delmek için kullandı. boşnak oyuncular “türk soylu” olarak gösteriliyor, bakanlar kurulu da bu oyunculara izin veriyordu. birkaç yıl içinde pek çok yugoslav oyuncu bu şekilde transfer edildi. 1982’de tff yabancı teknik direktör yasağını kaldırdığında tüm büyük takımlar yugoslav hocaları göreve getirdi. cuntanın atadığı hükümetin keyfi kararları türkiye futbolunu yugoslavlarla doldurmuştu. bu oyuncuların ve teknik adamların küçük bir kısmı hakikaten önemli kariyerlere sahipti ve türkiye futboluna da katkı yapmayı başardı. türkiye'ye gelen yugoslavların pek çoğu ise hiçbir iz bırakmadan silinip gitti. ancak yabancı yasağına getirilen bu gizli ve keyfi serbesti bile cunta yönetiminin futbol hakkında aldığı en enteresan karar sayılmazdı.
dip not: beşiktaş td'si yugoslav olduğu için bu maça ekledim.